Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Martonyi: Szerbia júniusban kaphat dátumot a csatlakozási tárgyalások megkezdésére

A Szerbia és Koszovó között pénteken létrejött megállapodásról a tárcavezető úgy nyilatkozott, hogy a két ország ezzel a de facto elismerés irányába indult el, a megállapodást pedig a bővítés szempontjából "valóban történelmi jelentőségű".
Több tagállam jelezte az Európai Unió közösségi ügyekért felelős minisztereinek tanácskozásán, hogy időszerű volna, hogy júniusban eldőljön, mikor kezdheti meg Szerbia a csatlakozási tárgyalásokat - tudatta hétfőn, a miniszterek tanácskozását követően Martonyi János külügyminiszter.

A Szerbia és Koszovó között pénteken létrejött megállapodásról a tárcavezető úgy nyilatkozott, hogy a két ország ezzel a de facto elismerés irányába indult el, a megállapodást pedig a bővítés szempontjából "valóban történelmi jelentőségű". Mindazonáltal arra is felhívta a figyelmet, hogy a megállapodás gyakorlati megvalósítását is figyelemmel kell kísérni.

Martonyi János úgy értékelte, hogy Szerbia és Koszovó vezetői a döntő pillanatban megértették, hogy ezt a megállapodást most kell megkötni, máskülönben ennek kilátásai a jövőben nagyon bizonytalanná válnak. A miniszter úgy vélekedett, a megállapodás üzenete a térség többi országa számára is az, hogy bármilyen nehéz problémáik vannak is, felül lehet rajtuk kerekedni, és ha sikerül azokat megoldani, akkor előre is lehet lépni az uniós integráció terén.

"Jelezte jó néhány tagállam, mi is, hogy ezek után itt az ideje, hogy júniusban kapjon Szerbia tárgyaláskezdési időpontot, Koszovóval pedig meginduljanak a tárgyalások a stabilitási és társulási egyezményről" - fogalmazott a külügyminiszter.

Hétfőn hozta nyilvánosságra a Szerbiáról és Koszovóról szóló legújabb jelentését az Európai Bizottság is, amelyben a testület az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését javasolja Szerbiával, miután Belgrád és Pristina is elfogadta a szerb-koszovói megállapodást.

A bizottság úgy véli, Szerbia teljesítette az elsődleges feltételt, és megtette azokat a lépéseket, amelyek tartósan javíthatják kapcsolatait Koszovóval - írta a testület az EU uniós ügyekért felelős miniszterei elé terjesztett jelentésében.

A bizottság azt is javasolta, hogy ezzel párhuzamosan kezdődjenek tárgyalások Koszovóval a stabilizációs és társulási egyezményről. A döntés mindkét ügyben az uniós állam- és kormányfők június végi csúcstalálkozójára vár.

Szerbia és Koszovó pénteken jutott megállapodásra a két ország viszonyának rendezéséről az Európai Unió közvetítésével. A kormányfői szinten parafált megállapodást a szerb kormány és a koszovói parlament is elfogadta hétfőn. A belgrádi parlamentben is ezen a héten szavaznak róla, de jóváhagyása nem kétséges a kormány kényelmes többsége miatt.

Olvasóink írták

  • 2. kontrapista 2013. április 22. 21:01
    „1.studyfy
    A Vajdaság lakosainak száma valamivel több mint 2 millió, ebből a magyarok lélekszáma mindössze 250 ezer.
    A területi autonómiától sokkal fontosabb az ott élő magyarok autonómiája, legalább is a mi szemszögünkből.”
  • 1. studyfy 2013. április 22. 18:38
    „Most kellene Vajdaság helyét meghatározni és a szerbektől behajtani az EU-ba történő belépés magyar támogatásért. Utána "szabadság-harcolni" az autonómiáért nehéz és reménytelen, azonkívül rengeteg ütközéssel jár. Ezt kellett volna valamikor Erdély esetében Romániával is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Medve végzett egy pásztorral Hargita megyében

Medve támadt két pásztorra vasárnap este a Hargita megyei Bélbor térségében; az egyik pásztor… Tovább olvasom