Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Megbénult az élet Athénban

Szerdán gyakorlatilag megbénult az élet Athénban a munkabeszüntetések miatt: leállt a légi és a közúti közlekedés, nem járnak a kompok sem, zárva tartanak a közhivatalok, az iskolák. Csatlakoztak a sztrájkhoz a banki alkalmazottak, az orvosok, a 11 millió lakosú országot árammal ellátó állami villamos művek dolgozói és a taxisok is.
A dolgozók a kormány megszorító intézkedései miatt, főként az állami szférában várható bércsökkentés, illetve a bérek maximalizálása miatt vonultak az utcára. Az idén immár hetedszer tartanak 24 órás demonstrációt.

A görög állami vállalatoknál dolgozók 89 százaléka számíthat arra, hogy 10 százalékkal csökken a bére, mert havi fizetésük - a prémiumokkal együtt - meghaladta az 1.800 eurót. Ugyanakkor a kormányzat havi négyezer euróban maximalizálta a bruttó béreket.

A pénzügyminisztérium számításai szerint például az Athén-Pireusz állami vasúttársaság 1.082 dolgozója évente átlagosan 56.554 eurót keres, a háromszorosát annak, mint amennyit egy magánvállalatnál kapnak az emberek. Ennek a vállalatnak a dolgozói üzemeltetik a Pireuszt Kifisia városával összekötő egyetlen vasútvonalat.

Ugyancsak a pénzügyminisztérium tette közzé, hogy a tizenegy leggazdaságtalanabbul működő görög állami vállalat tavaly összesítve 1,5 milliárd euró bevétel mellett 1,7 milliárd veszteséget könyvelt el, a bérköltségek 1,2 milliárd eurót tettek ki, és a bevételek 78 százaléka ment el fizetésekre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhalasztották az ítélethirdetést Hodorkovszkij perében

Mihail Hodorkovszkij, Oroszország egykor leggazdagabb embere, a Yukos (Jukosz) kőolajipari konszern… Tovább olvasom