Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Megérkezett Bolívia hivatalos jegyzéke a történtekről

A bolíviai vezetés az általuk felszámolt "terrorista csoportnak" tulajdonítja a felelősséget az elmúlt időszakban az országban elkövetett merényletekért.
Az ügyben érintett országok közül elsőként a magyar Külügyminisztérium kapott hivatalos felvilágosítást Bolíviától a Santa Cruz-i fegyveres incidensről. A jegyzék - magyar idő szerint - szerdán hajnalban érkezett meg - tájékoztatta a Független Hírügynökséget közleményében a Külügyminisztérium.

A dokumentum - egyebek mellett - rámutat: "a bolíviai vezetés az állambiztonsági szervek által Santa Cruz városában felszámolt nemzetközi terrorista csoportnak tulajdonítja a felelősséget az elmúlt időszakban az ország területén elkövetett merényletekért."

A kormányzati állásfoglalás arra is utal, hogy Morales elnök korábban már kinyilvánította, hogy kormánya nyitott arra, hogy a nemzetközi közösség is részt vegyen a történtek kivizsgálásában, ha az "a bolíviai szuverenitás és méltóság tiszteletben tartása és a nemzetközi kapcsolatok alapelveinek betartásával történik". A jegyzék ugyanakkor azt is rögzíti, hogy a köztársasági főügyész kijelentése szerint a helyi hatóságok teljes mértékben képesek a kivizsgálásra és nincs szükség nemzetközi együttműködésből eredő segítségre.

A külügyi tárca közleményében arról is beszámol, hogy a magyar nagykövet az incidenssel kapcsolatos fejleményekről tájékoztatta a soros EU elnökséget Bolíviában képviselő Egyesült Királyság nagykövetségét, valamint Spanyolország, Hollandia és Franciaország La Paz-i külképviseleteit, kérve, hogy a közös EU tagságra tekintettel kísérjék szoros figyelemmel a további fejleményeket. Az ügyben Magyarország továbbra is együttműködik Írországgal, Romániával és Horvátországgal.

Április 16-án egy Santa Cruz-i szállodában kommandósok törtek rá egy csoportra, és megöltek három embert. Lelőtték a magyar állampolgársággal is rendelkező Rózsa Flores Eduardót, a romániai magyar Magyarosi Árpádot és egy ír fiatalembert, Michael Dwyer-t. Két embert letartóztattak, köztük a magyar Tóásó Elődöt.

Olvasóink írták

  • 2. flexsnake 2009. május 01. 19:02
    „1. ha meg gárdista lenne minden pénzt megért volna hogy élve fogják el őket. Akkor lehet terrorizmus miatt akasztani.”
  • 1. bo 2009. április 29. 18:18
    „Ha netán izraeli állampolgár is lett volna, már kitört volna a 3. világháború, és Bolívia lenne az agresszor:-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajtót nyitott az aligátornak - a küszöbön feküdt a hüllő

Belinda Donaldson először azt hitte, a szomszédai csak viccelnek vele, amikor azzal hívták fel… Tovább olvasom