Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Megfejtették a Rubik-kocka titkát

Legfeljebb 20 lépés kell a Rubik-kocka kirakásához - állítják kutatók, akik a játékosokkal együtt közel harminc éve keresték a választ arra a kérdésre, hogy az összekevert lapok milliárdszor milliárdnyi kombinációjából minimálisan hány forgatás szükséges az eredeti, rendezett színösszeállítás visszaállításához.
Az évtizedek óta keresett választ egy nemzetközi kutatócsoportnak a Google szuperszámítógépeivel sikerült megtalálnia, ezek szerint a "bűvös szám" a 20, azaz a több mint 43 trillió kombináció bármelyikéből legfeljebb ennyi lépés szükséges a kocka kirakásához - monda le a BBC-nek Morley Davidson, a Kenti Állami Egyetem matematikusa.

A számítások szerint megközelítőleg 100 ezer kezdő pozícióból pontosan 20 lépés szükséges a kocka kirakásához, azonban a kombinációk többsége 15-19 lépésből is kirakható - magyarázta a kutató.

Az 1980-as évek legnagyobb sikerű fejtörőjének számító logikai játék titka már az 1979-es világpremier óta foglalkoztatja a kutatókat, akik az összesen 43 252 003 274 489 856 000-féle kezdő pozícióból próbálták megtalálni az "isteni számot", azaz, hogy legfeljebb hány lépés kell a kocka kirakásához.

Fotó: internet
Fotó: internet

A kutatók 1995-ig még úgy vélték, hogy legfeljebb 18 lépés szükséges a kocka optimális kirakásához, azonban Michael Reid matematikus felfedezett egy olyan kombinációt, amelyet 20 lépésnél kevesebb forgatással nem lehet megoldani.

A végleges válaszra csak a számítástechnika fejlődése adhatta meg a választ, bár a jelenlegi szuperszámítógépek teljesítménye sem
 
elegendő ahhoz, hogy minden lehetséges kombinációt végigpróbáljanak.

Davidson csapata ezért az összes lehetséges kombinációt 2,2 milliárd csoportra, úgynevezett mellékosztályokba rendezte. Ezek viszont még így is olyan sok kombinációt tartalmaznak, hogy reménytelen lenne az összes variáció kiszámolása.

A kutatók a kombinációk elemzésével, az ismétlődések és a hasonló kombinációk kizárásával végül 20 milliárd kombinációt rendeztek 56 millió csoportba.

"Egy jó személyi számítógépnek mintegy 20-30 másodpercre lenne szüksége minden egyes mellékosztály kiválogatásához" - magyarázta Davidson, hozzátéve, hogy még így is évtizedekbe telne az összes művelet elvégzése.

Ezzel a kockával nincs sok gond. Fotó: internet
Ezzel a kockával nincs sok gond. Fotó: internet

A Google segítségével viszont el tudták végezni a szükséges számításokat. A harminc éve várt eredményt az interneten a http://www.cube20.org/ címen tették közzé. "A kalkuláció pontosságát pedig bárki egy kisebb szuperszámítógéppel ellenőrizheti" - hangsúlyozta a kutató.

Olvasóink írták

 • 4. floridaimagyar 2010. augusztus 13. 03:34
  „Hany eves a kocka es ilyen sokait kellett ezen a kerdesen dolgozni?”
 • 3. reagens 2010. augusztus 12. 19:32
  „1 perc alatt a papagájom kitekeri a kockát.
  Szoktunk is versenyezni.”
 • 2. ferdzso 2010. augusztus 12. 15:06
  „Miért nem kérdezték meg Rubik urat? "Kapcsiból" megmondta volna...”
 • 1. bélás 2010. augusztus 12. 12:09
  „én meg Rubintnak olvastam :))))))
  néztem is mi titka van még :)))))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyen haltak meg egy helikopterbalesetben Szicíliában

Négy ember vesztette életet, amikor lezuhant bérelt helikopterük csütörtök reggel Szicíliában. Tovább olvasom