Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Meggyalázták a honfoglalási emlékművet Vereckén - fotóval

Bő egy éven belül ez már a negyedik támadás a 2008 nyarán felavatott emlékmű ellen.
Ismét meggyalázták a magyar honfoglalási emlékművet a kárpátaljai Vereckén, ahol ismeretlenek ezúttal ukrán nemzeti színű - kék és sárga - festékkel szórták be az emlékjel felületének nagyobb részét.

A magyar emlékmű legújabb meggyalázásáról a Vereckei-hágóra kiránduló turisták értesítették hétfőn a kárpátaljai magyar médiát.

Az emlékjel elleni legfrissebb támadás abban különbözik a korábbiaktól, hogy annak minden oldalát, felületének mintegy kétharmadát kék-sárgára festették. A Kárpátalja felőli oldalára az elkövetők ugyancsak ukrán nemzeti színekkel a következő feliratot pingálták: „Ez itt Ukrajna – jegyezd meg, idegen!

A magyar honfoglalási emlékmű a kárpátaljai Vereckén, amelyet ismeretlenek ukrán nemzeti színű - kék és sárga - festékkel szórtak be, az emlékjel felületének nagyobb részén. Fotó: MTI/Varga Béla
A magyar honfoglalási emlékmű a kárpátaljai Vereckén, amelyet ismeretlenek ukrán nemzeti színű - kék és sárga - festékkel szórtak be, az emlékjel felületének nagyobb részén.
Fotó: MTI/Varga Béla

Bő egy éven belül ez már a negyedik támadás a magyar honfoglalási emlékmű ellen. Tavaly februárban a szélsőséges Szvoboda (Szabadság) Párt Kárpátalja megyei szervezetének három vezetője benzin és gumiabroncsok felhasználásával gyújtott tüzet a terméskővel burkolt vasbeton létesítményen. Alig egy hónappal később ugyancsak ukrán nacionalisták fehér festékkel horogkereszteket mázoltak az emlékműre, majd augusztusban, az ukrán függetlenség napján ukrán állami címert szereltek az emlékjel tetejére.

A múlt év végén a területileg illetékes bíróság az emlékmű egyik gyújtogatóját első fokon másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, a másik kettőt felmentette. Néhány hónapja az illetékes Kárpátalja megyei állami hivatal műemlékké nyilvánította a vereckei magyar honfoglalási emlékművet.

A Vereckei-hágón 2008 nyarán avatták fel a magyar honfoglalás millecentenáriumi emlékművét, amely - az alkotó, Matl Péter munkácsi szobrász szerint - a Kelet és Nyugat közötti kaput jelképezi. Hét tömbből áll, amelyek a Kárpátokon átvonuló hét honfoglaló törzset szimbolizálják. A "kapu" nyílásában a vérszerződésre emlékeztető oltárkő található.

Olvasóink írták

  • 3. hahaha62 2012. április 17. 20:45
    „opsz...kimoderáltak...tartom.....kuruczoskodni tud más nép is...ja...és nem esik jól????”
  • 2. gorgó 2012. április 17. 07:57
    „Emellé -",,Ez itt Ukrajna - jegyezd meg, idegen!"- ki kellene tenni egy táblát: Amikor bejöttünk, ti hová bújtatok?- szöveggel.”
  • 1. baja2005 2012. április 16. 18:11
    „Ez a kép egy régi kép :-( Egy hete jártam ott, s bár akkor is ilyen volt az emlékmű, de a mögötte álló fát már ketté törte egy vihar s nagy hó volt. Tehát. A Verecke a miénk, s ezt mindenki tudja. Lehet, hogy az anyagi érték rongálása kár, de ha nem fordítanánk ennyi felesleges időt a "bűnösök" keresésére, akkor élvezhetnénk a gyönyörű kilátást, s a történelem erejét.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajor miniszterelnök és bajor püspökök is részt vesznek XVI. Benedek pápa születésnapján

Mások között Horst Seehofer, szülőhazája, Bajorország miniszterelnöke, földijei, fivére, bajor… Tovább olvasom