Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Meghosszabbították a norvég tömeggyilkos őrizetét

Nyolc héttel meghosszabbították az illetékes oslói bíróságon hétfőn a 77 ember meggyilkolásával vádolt szélsőjobboldali norvég Anders Behring Breivik előzetes letartóztatását, amelyből legalább az első négy hetet magánzárkában kell töltenie.
Ez alatt az idő alatt a vádlott nem fogadhat látogatót és nem kaphat levelet. Az elszigetelését a bíróság azzal indokolta, hogy így nem próbálkozhat meg a nyomozás befolyásolásával, nem tud megsemmisíteni bizonyítékokat, vagy kapcsolatba lépni az esetleges bűntársakkal.

Breivik a hosszabbításról döntő zárt meghallgatáson nyilatkozatot tett, de a bíró szerint nem mondott lényeges dolgot, és amikor eltért a tárgytól, többször is figyelmeztették, hogy megvonják tőle a szót. Kijelentései tartalma az eljárás szabályai miatt nem publikus.

A meghallgatást az oslói bíróság az ügyvéd kérésére eredetileg nyilvánossá minősítette, de a rendőrség indítványára egy felsőbb fokú bíróság mégis a zárt ülés mellett döntött.

Breivik ebben az esetben magától egyszerű öltönybe öltözött, míg korábban csak tilalom hatására tett le a szándékáról, hogy katonai egyenruhában vagy szmokingban jelenjen meg.

A tettét bevalló vádlott gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantott július 22-én Oslo belvárosában, valamivel később pedig fiatalokra nyitott tüzet egy ifjúsági táborban, s összesen 77 embert ölt meg a robbanószerkezettel és lőfegyvereivel. Nem tartja magát bűnösnek, szerinte hadiállapot van, és a mészárlás szükséges volt ahhoz, hogy Norvégia és Európa megmeneküljön a muzulmán inváziótól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz Bagdadban, halálos áldozatok

Hatan meghaltak és legalább 26-an megsérültek abban a hétfői tűzesetben, amely egy, az iraki főváros… Tovább olvasom