Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 28°C Még több cikk.

Merkel népszavazást javasol a görögöknek

A német kancellár szerint így lehetne eldönteni, hogy az ország megakarja-e őrizni az eurózóna-tagságát.
Angela Merkel német kancellár azt javasolta pénteken, hogy a görögök a júniusi parlamenti választásokkal párhuzamosan tartanak népszavazást is az ország eurózóna-tagságának megőrzéséről.

Ezt a görög ügyvivő kormányfő hivatala közölte. Eszerint Merkel a görög államfővel, Karolosz Papuliasszal folytatott telefonbeszélgetése során vetette fel ezt az ötletet. "Azonban nyilvánvaló, hogy ez a kérdés túlmegy az ügyvivő kormány kompetenciáján" - olvasható az athéni közleményben.

A német kormányszóvivő tagadta, hogy Merkel ilyen javaslattal állt elő. "A szóban forgó hírek nem felelnek meg a valóságnak" - jelentette ki a német kormány szóvivője egy nyilatkozatban.

Előzőleg a görög kormány szóvivője azt állította, hogy Merkel javaslatáról valamennyi pártot tájékoztatták. Sőt a konzervatív Új Demokrácia pártja és a szocialista PASZOK már reagált is, elvetve a felvetést. Antonisz Szamarasz, az Új Demokrácia párt elnöke nyilatkozatában kijelentette: "a görög népnek nincs szüksége népszavazásra annak bizonyítása érdekében, hogy az euróövezetben kíván maradni". A görög nép ugyanakkor tiszteletet érdemel partnerei részéről - tette hozzá. Hasonlóan reagáltak a szocialisták is, hangoztatva: referendumokat általában nem a külföld szokott javasolni.

Jeórjiosz Papandreu korábbi görög miniszterelnök tavaly novemberben népszavazást akart kiírni az ország megsegítését célzó pénzügyi mentőcsomagról. A tervezett referendumot - amelyet azután nem tartottak meg - Angela Merkel és az akkori francia államfő, Nicolas Sarkozy hevesen ellenezte. Papandreu végül lemondásra kényszerült.

Görög alkotmányjogászok a német kancellár állítólagos javaslatát abszurdnak nevezték. Utaltak arra, hogy egy ilyen népszavazást csakis egy választott kormány indítványozhat, és annak megtartásához szükség lenne a parlament jóváhagyására is. A parlamentet azonban szombat reggel feloszlatják, hogy lehetővé váljék a június 17-re kitűzött új választások megtartása.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kémkedésért rúgta ki franciaországi vezetőit az IKEA

Az érintettek között található az IKEA korábbi franciaországi vezetője és biztonsági igazgatója is. Tovább olvasom