Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Moszkva együttműködést ígér Szöulnak az észak-koreai atomfegyverkezés kérdésében

A térség biztonságát fenyegető probléma megszüntetése "létkérdés" a szibériai földgáz Dél-Koreába szállítására tervezett vezeték és egyéb közös orosz-dél-koreai projektek megvalósítása szempontjából.
Moszkva együttműködést ígért Szöulnak az észak-koreai atomfegyverkezés ügyében - tájékoztatott szombaton a dél-koreai államfő szóvivője Ri Mjong Bak dél-koreai és Vlagyimir Putyin orosz elnök vlagyivosztoki találkozójáról. A két államfő a péntek óta tartó APEC-csúcsértekezleten folytatott eszmecserét.

"Dél-Korea és Oroszország szoros együttműködésére számítok az észak-koreai nukleáris kérdés megoldásában" - idézte a szóvivő Ri Mjong Bakot az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés tanácskozásán.

A dél-koreai államfő hangsúlyozta, hogy a térség biztonságát fenyegető probléma megszüntetése létkérdés a szibériai földgáz Dél-Koreába szállítására tervezett vezeték és egyéb közös orosz-dél-koreai projektek megvalósítása szempontjából.

"Eljön az idő, amikor Észak-Koreának végre döntenie kell az atomfegyverkezést kérdésében és hiszek abban, hogy ez a döntés hamarabb megszülethet, ha többoldalúan együttműködünk" - jelentette ki a dél-koreai elnök, aki először tárgyalt az orosz államfővel Putyin májusi beiktatása óta.

Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszország érdekelt a Koreai-félsziget stabilitásában - számolt be a dél-koreai elnök szóvivője a találkozón elhangzottakról.

A szibériai földgáz Dél-Koreába eljuttatásáról 20 éve folynak tárgyalások. A tervet a koreai félszigeten uralkodó feszültség miatt nem sikerült eddig megvalósítani. Tavaly Kim Dzsong-il, az azóta elhunyt észak-koreai vezető ígéretet tett arra, hogy engedélyezik a gázvezetékszakaszt megépítsék a kommunista ország területén.

Dél-Korea Oroszország harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere Ázsiában Kína és Japán után. Az orosz államfő Ri Mjong Bak dél-koreai államfővel tárgyalva a tavalyi forgalomhoz képest 25 milliárd dolláros emelkedést nem tartotta elegendőnek. Az együttműködés fejlesztését, valamint a kölcsönös befektetések növelését szorgalmazta Dél-Koreával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ipolynyéken 350 eurót kapnak a szülők minden újszülött után

Vannak, akik elteszik a pénzt a gyerekeknek, vagy életbiztosítást kötnek belőle, de sokan ebből… Tovább olvasom