Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Nem lett a világörökség része a csíksomlyói búcsú

Nem lett a világörökség része a csíksomlyói búcsú
Az UNESCO nem vette fel a csíksomlyói búcsút a szellemi kulturális örökségi listájára.
Az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) Etiópiában ülésező közgyűlése nem sorolta a védett szellemi kulturális örökségek listájára a csíksomlyói búcsút - közölte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) csütörtökön.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint az UNESCO azért nem fogadta el a búcsú védettségére vonatkozó kezdeményezést, mert a romániai magyar közösség részéről, a kezdeményezők részéről senki nem lehetett jelen a jelölés fenntartásakor.

"A román kulturális minisztérium képviselői pedig nemcsak, hogy nem tartották fenn a kezdeményezést, hanem még meg is köszönték az elutasítást, semmibe véve közel száz szakember munkáját és az erdélyi magyarság óhaját, hogy a csíksomlyói búcsú a világörökség részévé váljon. Érthetetlen számunkra a román fél diszkrimináló álláspontja" - idézte a közlemény Kelemen Hunort.

Az RMDSZ elnöke - aki négy évvel ezelőtt kulturális miniszterként terjesztette fel a csíksomlyói búcsút az UNESCO-hoz - lesújtónak és felháborítónak tartotta a történteket. Megjegyezte: ez az eset is azt bizonyítja, hogy az erdélyi magyarság a saját ügyeiben csak magára számíthat. Azt is hozzátette azonban, hogy nem adja fel a célt, tovább küzd annak eléréséért. "Csak az összefogás, a következetes és kitartó munka fog eredményre vezetni. Ha nem vagyunk ott, ahol a minket érintő döntések születnek, akkor nem járunk sikerrel. Ezért kell felmutatnunk közösségünk erejét december 11-én" - utalt a parlamenti választások fontosságára az RMDSZ elnöke.

A román kulturális tárca 2012 márciusában terjesztette fel az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára a csíksomlyói búcsút. Egy hónappal később azonban megbukott a jobboldali Ungureanu-kormány, amelyben az RMDSZ is részt vett, és a Ponta-kormány miniszterei nem tartották fenn a kezdeményezést. 2014 márciusában az RMDSZ is belépett a Ponta-kormányba, és a kulturális tárca élére visszatérő Kelemen Hunor ismét beterjesztette a kezdeményezést. Az RMDSZ 2014 decemberében a kilépett a Ponta-kormányból.

Augusztus közepén Kelemen Hunor azt közölte, hogy értesülései szerint "a román külügyminisztérium és a kulturális tárca azon dolgozik, hogy a szakemberek által összeállított, minden érdekelt fél beleegyezését és támogatását élvező dossziét visszavonja". Ezt később mind a bukaresti külügyminisztérium, mind pedig a kulturális minisztérium cáfolta.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eldobta a zöldkártyáját Trump miatt egy Nobel-díjas író

Eldobta a zöldkártyáját Trump miatt egy Nobel-díjas író
Wole Soyinka Nobel-díjas nigériai regényíró így reagált Donald Trump novemberi elnökválasztáson… Tovább olvasom