Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Nem szavazhatnak a külföldön tanuló olasz diákok

A februári választásokon nem szavazhatnak az Erasmus-ösztöndíjjal külföldön tanuló olasz diákok - jelentette be a római ügyvezető kormány. Huszonötezer fiatal szavazatáról van szó.
A szerdai lapok szerint a római kormány "megoldhatatlannak" tartja az Erasmus-ösztöndíjasok választási részvételét - írták a szerdai lapok.

A kormány szerint, ha velük kivételeznének, ez a szintén külföldön, de ösztöndíj nélkül tanuló olasz fiatalokat hozná hátrányos helyzetbe.

Így a 25 ezer Erasmus-ösztöndíjas olasz diák kizárólag úgy adhatja le voksát a februári parlamenti választásokon, ha saját költségén hazatér Itáliába.

Az érintett diákok internetes közösségi oldalakon tiltakoznak a döntés ellen, amellyel véleményük szerint bebizonyosodott, hogy "szavazatuk semmit sem ér".

Az európai ösztöndíjas olasz diákok január 19-én, Giorgio Napolitano, államfőhöz fordultak, azt kérve, hogy tartózkodási helyükön adhassák le voksukat anélkül, hogy ösztöndíjukat megszakítva haza kellene térniük Olaszországba. A fiatalok abszurdnak nevezték, hogy az internet korában nem voksolhatnak online vagy levélben, ahogyan például a külföldön szolgáló olasz katonák teszik.

Ennek lehetőségét a belügyminiszter már korábban kizárta. Ehelyett 70 százalékos utazási kedvezményt ígért a választásra hazatérő fiataloknak.
Mario Monti ügyvezető kormányfő és az Európai Unió megoldást sürgetett, amely azonban végül nem született meg.

Dennis Abbot, az Európai Bizottság oktatási biztosának szóvivője úgy fogalmazott, hogy az olasz döntés ellentmond az európai diákok számára biztosított mobilitásnak.

Olvasóink írták

  • 1. Mozimasiniszta 2013. január 23. 09:52
    „Nna...ez csak egy adalék, hogy mit tehetnek meg a hatalmon lévő kormányok - ha történetesen tőlünk nyugatra esik regnálásuk szintere. DE ! ha netán ez nálunk történt volna meg, a ballibériás óbégatókórus már Strasbourgban, Brüsszelben meg Tel Avivban rugdosná az ajtót panaszfelvételért...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ügyvédje szerint járni sem tud Julija Timosenko

Romlott Julija Timosenko egészségi állapota, a bebörtönzött ukrán exkormányfő járni sem bír -… Tovább olvasom