Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Németország július 1-jén felfüggeszti a hadkötelezettséget

Németország - Karl-Theodor zu Guttenberg német védelmi miniszter bejelentette hétfőn, hogy elképzelése szerint 2011. július 1-jével felfüggesztik Németországban a hadkötelezettséget.
Ez a határidő "ésszerű és indokolt" - mondta a konzervatív miniszter Drezdában, Angela Merkel kancellárral közösen tartott sajtóértekezletén, egyúttal megerősítette azt a szándékát, hogy 250 ezerről 180-185 ezer főre csökkentsék a német hadsereg létszámát.

A kancellár maga is úgy vélte, hogy ez a hosszú hónapok óta előkészületben lévő reform "a változtatás iránti akaratnak és a változtatás szükségességének a jelképévé válhat az országban".

A tárcavezető hétfőn a hadsereg parancsnoki állományának drezdai ülésén ismertette a Bundeswehr reformjára vonatkozó terveket. A kormány várhatóan decemberben hozza meg döntését a hadkötelezettség felfüggesztéséről.

Merkel jelezte, hogy a kötelező katonai szolgálat meghatározatlan idejű, de nem végleges felfüggesztése tükröződni fog az alkotmányban.

Karl-Theodor zu Guttenberg, a Merkel-kormány kétségkívül legnépszerűbb minisztere még augusztus végén tárta a nyilvánosság elé a hadsereg átalakításának és karcsúsításának tervét, de akkor még nem jelölt meg határidőt a hadkötelezettség felfüggesztésére. A reformot a két uniópárt (a Német Kereszténydemokrata Unió - CDU és a bajor Keresztényszociális Unió - CSU) és liberális koalíciós partnerük, az FDP egyaránt támogatja.

A tárcavezető kezdettől fogva egy hivatásos hadsereg létrehozását javasolja egy sor más európai ország példája alapján. Az átalakítás mögött azonban mindenekelőtt a védelmi költségvetés tervezett jelentős csökkentése áll.

A kötelező katonai szolgálat hosszát a német egyesítés óta 18 hónapról fokozatosan fél évre csökkentették az országban, számos katonai vezető azonban a hathónapos szolgálatot már elégtelennek tartja a katonák megfelelő kiképzésére.

Egyelőre nem világos, hogy 2011. július 1. az utolsó besorozottak katonai szolgálatának kezdete lesz Németországban, avagy az utolsó hadkötelezettek leszerelésének időpontja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soha nem látott mértékű a diszkrimináció az interneten

Bécs - Soha nem látott mértéket öltött az interneten szakértők szerint a hátrányosan megkülönböztető… Tovább olvasom