Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Obama: az amerikai csapatok harci küldetése Irakban véget ért

Az amerikai csapatok harci küldetése Irakban véget ért - jelentette be a Fehér Ház Ovális Irodájából közvetített beszédében, helyi idő szerint kedden este Barack Obama. Az elnök rámutatott hogy az amerikai nép legfontosabb küldetése most a gazdaság helyreállítása.
Az amerikai elnök a Fehér Ház Ovális Irodájából közvetített - hivatalba lépése óta második - élő televíziós üzenetében nem beszélt győzelemről, és elismerte, hogy az Egyesült Államok súlyos árat fizetett a hétéves háborúért. Barack Obama kijelentette, hogy az Egyesült Államok fenn kívánja tartani és meg kívánja erősíteni vezető szerepét ebben az fiatal évszázadban.

Az elnök szerint az egyenruhát viselő amerikai férfiak és nők bátran és határozottan teljesítették feladatukat Irakban. "Főparancsnoki minőségemben büszke vagyok a szolgálatukra. Mint minden amerikait, engem is megrendüléssel tölt el az áldozatvállalásuk és a családjaik által meghozott áldozat is."

"Ma este bejelentem, hogy az amerikai harci küldetés Irakban véget ért. Az Iraki Szabadság Hadművelet befejeződött, és most már az iraki népé a fő felelősség az országa biztonságáért. Ezt az ígéretet tettem az amerikai népnek, amikor még jelölt voltam erre a hivatalra. Múlt februárban hirdettem meg azt a tervet, amelynek értelmében kihozzuk harcoló dandárjainkat Irakból és ugyanakkor megkétszerezzük az iraki biztonsági erők megerősítése érdekében tett erőfeszítéseinket, az ottani kormány és a nép támogatását. Ez az, amit véghezvittünk. Csaknem 100 ezer katonát vontunk ki Irakból. Bázisok százait zártuk be , vagy bocsátottuk az irakiak rendelkezésére. Több millió egységnyi hadfelszerelést hoztuk ki Irakból.

Az elnök rámutatott, hogy a háború befejezése nemcsak az irakiak, hanem az amerikaiak érdeke is, akik hatalmas árat fizettek azért, hogy az iraki népnek a saját kezébe adják a sorsát, miközben odahaza szűkössé vált a költségvetés
"Kitartottunk az irakiakkal közös hitünk mellett, hogy a civilizáció ezen bölcsőjében egy új kezdet születhet". Obama szerint ez egy figyelemre méltó fejezete az Egyesült Államok és Irak történetének, de az amerikaiak megtették kötelességüket , és "most új lapot kell nyitni."

Afganisztánnal kapcsolatban rámutatott, hogy ott az Egyesült Államok most korlátozott ideig tartó csapaterősítést hajt végre. Ám, miként az irakiak helyett sem, az amerikaiak az afgánok helyett sem végezhetik el azt, amit nekik kell megtenniük, vagyis biztosítaniuk kell a saját biztonságukat. Obama megerősítette, hogy jövő júliusban megkezdődik az átmenet, az amerikai csapatok kivonása.

Obama hangsúlyozta, hogy a legfontosabb feladat most a gazdaság helyreállítása és az, hogy az amerikaiak visszanyerhessék munkájukat. Az elnök szerint meg kell erősíteni a középosztályt és a gyermekeknek meg kell adni azt az oktatást, amit megérdemelnek, a munkásoknak pedig azt a képesítést, amelyre szükségük van ahhoz hogy versenyezhessenek a globális gazdaságban.

Az elvégzendő teendők között sorolta fel az ipari teljesítmény fellendítését, a munkahelyek teremtését, az innováció támogatását, valamint azt, hogy csökkentsék Amerikának a külföldi olajtól való függőségét.

"Nehéz lesz. De a következő napokban ez lesz az amerikai nemzet legfontosabb küldetése, és elnökként ez lesz a legfontosabb feladatom" - jelentette ki az elnök.

Irakban 50 ezer amerikai katona maradt, ők azonban harci tevékenységben nem vehetnek részt. Az utolsó amerikai katonát a tervek szerint 2011 végéig vonják ki Irakból.

Olvasóink írták

  • 2. deszkás 2010. szeptember 01. 13:51
    „Vietnam, Irak, majd Afganisztán következik.”
  • 1. dodó 2010. szeptember 01. 10:55
    „"... az amerikai nép legfontosabb küldetése most a gazdaság helyreállítása", - amelyet szívós munkával, 200 ezer iraki közvetlen, egymillió közvetett elpusztításával ők küldtek vissza a középkorba.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brit figyelmeztetés Szerbiának Koszovó ügyében

Szerbia - A német külügyminiszter után a brit diplomácia irányítója is határozott üzenetet vitt… Tovább olvasom