Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Obama elítélte az afganisztáni főparancsnok nyilatkozatát

Az amerikai elnök kedden első nyilvános reakciójában elítélte az afganisztáni szövetséges haderők főparancsnokát, Stanley McChrystal tábornokot, amiért az egy riportban felfedte, hogy ő és környezete korábban méltatlan, gúnyos hangnemben beszélt róla és tanácsadóiról.
Barack Obama - akárcsak korábban Robert Gates védelmi miniszter - úgy fogalmazott: a tábornok gyenge ítélőképességről tett tanúbizonyságot a Rolling Stone magazinnak adott nyilatkozatában.

Arra az újságírói kérdésre, hogy leváltja-e a főparancsnokot, úgy felelt: szerdán találkozik a tábornokkal, személyesen akar vele konzultálni, mielőtt döntést hoz.

A további részletektől elzárkózva általánosságban megjegyezte: a fő cél annak megakadályozása, hogy az al-Kaida és a csatlós szervezetek megtámadják az Egyesült Államokat és szövetségeseit.

A CNN hírtelevízió közben a Time magazin közlésére, egy névtelen forrásra hivatkozva viszont azt közölte: McChrystal tábornok már benyújtotta lemondását.

Az amerikai védelmi miniszter élesen bírálta a tábornokot nyilatkozata miatt. "Úgy vélem, hogy McChrystal tábornok súlyos hibát vétett és rossz ítélőképességről tett tanúbizonyságot az ügyben" - közölte Robert Gates. Arra ő sem tett utalást, hogy a tábornoknak távoznia kellene-e posztjáról, de közölte, a főparancsokkal személyesen tárgyal az ügyben.

A Fehér Ház magyarázattételre hazarendelte Kabulból Washingtonba a tábornokot. A The New York Times szerint Obama dühöngött a cikk miatt. Robert Gibbs szóvivő McChrystal sorsával kapcsolatban úgy fogalmazott: minden lehetséges.

McChrystal tábornok a Rolling Stone magazin pénteken megjelenő számában szereplő interjúban egyebek mellett arról beszélt: csalódott, amikor első ízben találkozott Obamával, úgy érezte, az elnök felkészületlen. A főparancsnok elmondta: bár Obamára szavazott az elnökválasztáson, kettejüknek nem sikerült közös nevezőre jutniuk, és meglehetősen nehéz volt meggyőzni a vonakodó elnököt arról, hogy még több katonára van szükség Afganisztánban.

Jim Jones nemzetbiztonsági tanácsadót a cikk szerint a tábornok egy segédje bohócnak nevezte. A tábornok környezetéből mások Joe Biden családnevével élcelődtek (Biden helyett azt mondták, Bite me - harapj meg), mivel az alelnök ellenezte az afganisztáni csapaterősítést. Az Egyesült Államok afganisztáni nagykövetét, Karl Eikenberryt McChrystal a vele készült interjúban azzal vádolta meg, hogy cserbenhagyta őt stratégiai elképzeléseinek megvalósításában. Gúnyos megjegyzés olvasható a cikkben Richard Holbrooke-ról, az amerikai elnök afganisztáni és pakisztáni különmegbízottjáról is.

Az afganisztáni főparancsnok kedden bocsánatot kért az interjú miatt; azt írta, mély tiszteletet és csodálatot érez Obama és nemzetbiztonsági csapata iránt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Laposfogóval kínozta mostohafiát a kegyetlen apa

Állami gondozásba helyezik azt a 14 éves kisfiút, akinek nevelőapja laposfogóval tépte ki a haját. Tovább olvasom