Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -3°C | 5°C

Obama elítélte az afganisztáni főparancsnok nyilatkozatát

Az amerikai elnök kedden első nyilvános reakciójában elítélte az afganisztáni szövetséges haderők főparancsnokát, Stanley McChrystal tábornokot, amiért az egy riportban felfedte, hogy ő és környezete korábban méltatlan, gúnyos hangnemben beszélt róla és tanácsadóiról.
Barack Obama - akárcsak korábban Robert Gates védelmi miniszter - úgy fogalmazott: a tábornok gyenge ítélőképességről tett tanúbizonyságot a Rolling Stone magazinnak adott nyilatkozatában.

Arra az újságírói kérdésre, hogy leváltja-e a főparancsnokot, úgy felelt: szerdán találkozik a tábornokkal, személyesen akar vele konzultálni, mielőtt döntést hoz.

A további részletektől elzárkózva általánosságban megjegyezte: a fő cél annak megakadályozása, hogy az al-Kaida és a csatlós szervezetek megtámadják az Egyesült Államokat és szövetségeseit.

A CNN hírtelevízió közben a Time magazin közlésére, egy névtelen forrásra hivatkozva viszont azt közölte: McChrystal tábornok már benyújtotta lemondását.

Az amerikai védelmi miniszter élesen bírálta a tábornokot nyilatkozata miatt. "Úgy vélem, hogy McChrystal tábornok súlyos hibát vétett és rossz ítélőképességről tett tanúbizonyságot az ügyben" - közölte Robert Gates. Arra ő sem tett utalást, hogy a tábornoknak távoznia kellene-e posztjáról, de közölte, a főparancsokkal személyesen tárgyal az ügyben.

A Fehér Ház magyarázattételre hazarendelte Kabulból Washingtonba a tábornokot. A The New York Times szerint Obama dühöngött a cikk miatt. Robert Gibbs szóvivő McChrystal sorsával kapcsolatban úgy fogalmazott: minden lehetséges.

McChrystal tábornok a Rolling Stone magazin pénteken megjelenő számában szereplő interjúban egyebek mellett arról beszélt: csalódott, amikor első ízben találkozott Obamával, úgy érezte, az elnök felkészületlen. A főparancsnok elmondta: bár Obamára szavazott az elnökválasztáson, kettejüknek nem sikerült közös nevezőre jutniuk, és meglehetősen nehéz volt meggyőzni a vonakodó elnököt arról, hogy még több katonára van szükség Afganisztánban.

Jim Jones nemzetbiztonsági tanácsadót a cikk szerint a tábornok egy segédje bohócnak nevezte. A tábornok környezetéből mások Joe Biden családnevével élcelődtek (Biden helyett azt mondták, Bite me - harapj meg), mivel az alelnök ellenezte az afganisztáni csapaterősítést. Az Egyesült Államok afganisztáni nagykövetét, Karl Eikenberryt McChrystal a vele készült interjúban azzal vádolta meg, hogy cserbenhagyta őt stratégiai elképzeléseinek megvalósításában. Gúnyos megjegyzés olvasható a cikkben Richard Holbrooke-ról, az amerikai elnök afganisztáni és pakisztáni különmegbízottjáról is.

Az afganisztáni főparancsnok kedden bocsánatot kért az interjú miatt; azt írta, mély tiszteletet és csodálatot érez Obama és nemzetbiztonsági csapata iránt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Laposfogóval kínozta mostohafiát a kegyetlen apa

Állami gondozásba helyezik azt a 14 éves kisfiút, akinek nevelőapja laposfogóval tépte ki a haját. Tovább olvasom