Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Obama megnöveli a légi marsallok számát

Az amerikai elnök február 1-jéig megnöveli a repülőgépeken a biztonsági tisztek, az úgynevezett légi marsallok számát - tudta meg az ABC News.
Barack Obama nyilván azért döntött a civil ruhás szövetségi biztonsági tisztek számának növeléséről, mert félő, hogy öngyilkos terroristák újabb repülőgépes merényleteket kísérelnek meg végrehajtani - kommentálta a döntést csütörtökön a hírcsatorna, amely szerint újabb konkrét fenyegetésről nem tudnak a hatóságok.

A bővítés mértékéről egyelőre nincsenek adatok, de az előzetes tervek szerint a légi marsallok jelenlegi több mint 3200 fős állományát szinte teljes egészében tengerentúli amerikai járatokra irányítják. A veszélyesnek minősíthető belföldi járatokon más szövetségi biztonsági ügynökségek emberei teljesítenek majd szolgálatot.

A 2001. szeptember 11-i terrormerényletek idején még csak 32 légi marsall szolgált a biztonsági szolgálatoknál. Azóta nemcsak a hivatalos marsallok számát növelték meg - százszorosára - , de más nemzetbiztonsági szerveknél, például a határ- és vámőrségnél vagy titkosszolgálatnál is kiképeztek ilyen feladatokra egy tartalékállományt. Ezt fogják most igénybe venni a belföldi járatokon.

Obama a karácsonyi detroiti merényletkísérlet kapcsán mondott keddi beszédében jelezte, hogy további konkrét intézkedéseket fog bevezetni a repülésbiztonság erősítése végett.

Az ABC szerint hírszerzési információk, valamint a karácsonyi nigériai merénylő, Umar Farouk Abdulmutallab vallomása alapján feltételezhető: több mint egy tucat fiatalembert képeztek ki arra, hogy öngyilkos támadást intézzen amerikai repülőgépek ellen.

Egy névtelenséget kérő amerikai biztonsági tisztviselő a légi marsallok számának növelése, illetve telepítése kapcsán úgy fogalmazott: ez versenyfutás az idővel, hogy "a mi embereink a helyükre kerüljenek, mielőtt ők elindítják az övéiket". Hozzátette, a törekvés az, hogy a legnagyobb amerikai légitársaságok minden egyes tengerentúli járata biztosított legyen.

Olvasóink írták

  • 2. Hmmm... 2010. január 08. 08:11
    „A legi marsall gyakorlatilag egy biztosagi ember a szemelyszallito repulogepeken. O egy civil ruhas rendornek nevezheto, aki a hoborgoket szereli le. Miutan egy nem tunik elegendonek, valoszinuleg egy gepre tobbet ultetnenek.”
  • 1. Pinaman 2010. január 07. 23:35
    „Mika azok a legi marslakok?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börtönbüntetésre ítéltek egy tibeti filmrendezőt

Hatévi börtönbüntetésre ítéltek Kínában "a haza kettészakítása" címén egy tibeti filmrendezőt. Tovább olvasom