Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Ókori sírokat tártak fel görög régészek

Görögország - Harminchét antik sírt tártak fel görög régészek egy vaskori nekropoliszban Pella, az ókori Makedónia fővárosának közelében.
A feltárások 2000-ben kezdődtek, s azóta ezernél több sírt tártak fel, ám az archeológusok meggyőződése szerint az ásatási terület a régészeti helyszínnek alig öt százalékát teszi ki.

Az idei ásatási szezonban 37 temetkezést tártak fel, amelyek közül a legkorábbiak a Kr.e. 650-ből, a legkésőbbiek pedig a hellenisztikus korból (Kr.e. 320. - Kr. e. 146.) származnak.

A sírokból vaskardok, tőrök, dárdák kerültek elő, ahogy találtak kerámiaedényeket, vázákat, valamint aranyból, ezüstből és vasból készített ékszereket is.

Egy a Kr.e. VI. századi harcost bronzsisakjával, teljes fegyverzetével, valamint ékszerekkel helyezték végső nyugalomra.

Pella az ókori Makedónia fővárosa, a mai Szalonikitől 40 kilométerre észak-nyugatra található. A Kr.e. V. században Arkhelaosz király alapította a régi főváros, Aigai (mai Vergina) helyett. II. Philipposz és III. Alexandrosz (Nagy Sándor) építtette ki, amely a Kr.e. IV. században Makedónia legjelentősebb városa volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lövöldözés egy kórházban

Lelőtte édesanyját, majd magával is végzett csütörtökön egy amerikai férfi, aki előzőleg rálőtt a… Tovább olvasom