Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Öngyilkos merényletekre bíztat egy szomáliai lázadóvezér

További öngyilkos merényletek elkövetésére biztatta a szomáliaiakat vasárnap egy iszlám radikális szervezet vezetője azután, hogy a Sebab lázadó milícia a minap merényletben megölte az Afrikai Unió 17 békefenntartó katonáját.
"Az afrikai katonák azért jöttek Szomáliába, hogy ellenségeinknek (az átmeneti kormánynak) segítsenek. Gyilkoljátok őket minden lehetséges módon, akár életetek feláldozásával is" - mondta Haszan Dahír Avejsz sejk, az Iszlám Bíróságok Szövetsége lázadószervezet vezetője a ramadán böjti hónap végét jelentő íd al-fitr ünnep alkalmából tartott imán egy kisvárosban, Mogadishu közelében.

A csütörtöki mogadishui merényletben két autót robbantottak fel, és a katonákon kívül öt polgári személy halálát okozták.

A Sebab milícia szerdán bosszút esküdött, mert egy amerikai kommandós akció végzett egyik vezetőjükkel, egy körözött terroristával.

A milícia szóvivője vasárnap egy mogadishui mecsetben Korán-iskolások előtt óva intette a szomáliai iskolákat attól, hogy ENSZ- vagy egyéb segélyszervezetek által adott tankönyvekből tanítsanak, mert a Sebab szerint ezek nem felelnek meg az iszlám tanításának. "Felszólítok minden szomáliai szülőt, hogy ne járassa olyan iskolába a gyerekét, amelyben valamely ENSZ-szervezet támogatta tanterv szerint oktatnak" - mondta a szóvivő.

A Sebab fanatikus vallási nézeteit elutasítja a legtöbb szomáliai, aki hagyományosan mérsékelt muzulmán. A lakosság egy kisebb része azonban támogatja a milíciát, mert az általa uralt országrészekben sikerült viszonylagos stabilitást és joguralmat teremtenie.

Szomáliában Mohammed Sziad Barre diktátor hatalmának 1991-es megdöntése óta nincs hatékony központi kormány, és az azóta tartó polgárháborúnak több tízezer halálos áldozata van, illetve több millió ember menekült el otthonából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendkívüli biztonsági intézkedések Németországban

Németország nemzetközi repülőterein és nagyobb pályaudvarain a hatóságok rendkívüli biztonsági… Tovább olvasom