Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Özönlöttek a zarándokok a Szent Jakab-útra, az El Caminóra 2010-ben

Santiago de Compostela - Korábban nem tapasztalt méreteket öltött a Szent Jakab nevét viselő spanyolországi zarándokútra, az El Caminóra érkező vándorok száma 2010-ben.
Az ibériai ország északi részén fekvő város érseksége szerint az óévben hozzávetőleg 270 ezer zarándokot számláltak. A külföldről érkező vándorok között a németek voltak a legtöbben, közel 14 500-an. Emellett rengetegen járták végig az utat Olaszországból és Franciaországból is. Santiago de Compostelát összességében 9,2 millió látogató kereste fel.

Galícia fővárosában található a legendák szerint Jakab apostol sírja. Amennyiben a szent ünnepe vasárnapra esik - mint ahogy ez 2010-ben is volt - a keresztények szent évet (Xacobeo) ünnepelnek. Legközelebb 2021-ben nyílik erre lehetőség.

Egyházi hagyományok szerint azok a katolikusok, akik szent évben zarándokolnak el az apostol sírjához a város katedrálisába, és meggyónnak, teljes bűnbocsánatot nyernek. 2010-ben XVI. Benedek pápa is ellátogatott Santiago de Compostelába.

Szent Jakab-út a spanyol-francia határ közelében ered, és 800 kilométer hosszú. A zarándokok egyfajta igazolvánnyal járják végig az utat, amely alatt a szálláshelyeken és a templomokban pecséteket kapnak papírjukra.

Olvasóink írták

  • 1. dodó 2011. január 03. 11:29
    „Sajnos, az idén már a jó hagyó nélkül kellett lebonyolítaniuk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra megjelent a H1N1 - hétéves gyermek halt meg

A hivatalos statisztika szerint a gyermek volt a H1N1 vírus első halálos áldozata ezen a télen. Tovább olvasom