Délmagyar logó

2017. 12. 19. kedd - Viola -3°C | 2°C Még több cikk.

Panasszal él a BBC-be meghívott brit szélsőjobb politikus

Nagy-Britannia - "Részrehajlás" miatt panaszt tesz a BBC-nél a legnagyobb brit szélsőjobboldali párt vezetője, akinek - hatalmas belpolitikai felzúdulást keltve - most első ízben adott szerepelési lehetőséget a brit közszolgálati televízió.
A BBC a Question Time (A kérdések ideje) című politikai vitaműsorba hívta meg Nick Griffint, a Brit Nemzeti Párt (BNP) elnökét és európai parlamenti képviselőjét, aki ellen már több bírósági eljárás is folyt faji gyűlöletkeltés vádjával.

A műsort csütörtök éjjel sugározták; a néhány órával korábbi felvétel idején több száz antifasiszta tüntető csapott össze a rendőrséggel a BBC londoni televíziós központja előtt.

A Question Time a BBC televízió legnézettebb politikai műsora, jellege szerint vitafórum, amelyben stúdióközönség tesz fel kérdéseket a meghívott politikusoknak.

Griffin, akit a közönség zöme igen ellenségesen fogadott, a műsorban kijelentette: nem náci, és soha nem is volt az. Hozzátette: a brit nácik gyűlölik őt a legjobban, éppen azért, mert igyekszik átalakítani a BNP-t.

Kijelentette, hogy a sajtó által neki tulajdonított rasszista kijelentések zömét soha nem mondta. Ugyanakkor nem vitatta a műsorvezető által felidézett több korábbi nyilatkozatának hitelességét. Ezek között szerepelt az a kijelentése, hogy szeretné, ha Nagy-Britannia "99 százalékban ismét genetikailag fehér lenne".

Nick Griffin eddig soha nem szerepelhetett a BBC és más brit televíziós társaságok egyetlen hír- és politikai programjában sem. Meghívását a BBC legnézettebb politikai műsorába széleskörűen elítélték brit politikai és társadalmi szervezetek.

A pénteki brit sajtó is súlyos bírálatokat fogalmazott meg. A The Sun, a legnagyobb konzervatív bulvárlap "elkötelezett fasisztának" nevezte a BNP elnökét, a Daily Express pedig azt írta: ha a pártot "nem küldik vissza a szennycsatornába, ahonnan előkerült", akkor britek millióinak kell félelemben élniük, és tartaniuk akár attól, hogy deportálják őket hazájukból.

Griffin pénteki sajtóértekezletén ugyanakkor kifogásolta, és vele szembeni részrehajlásnak nevezte, hogy a programot - amely rendszeresen más és más városokból jelentkezik - ezúttal Londonban rendezték. A BNP elnöke szerint ugyanis a meghívott közönség "nem reprezentálta a brit népesség összetételét ... mivel a bevándorlás miatt London már nem brit város".

Griffin - aki többször megfordult Budapesten is, legutóbb a Jobbik tavaly október 23-ai nagygyűlésén - közölte: hivatalosan panaszt tesz a BBC-nél, és követeli, hogy ismét hívják meg a Question Time adásába.

A műsort a pénteki kimutatások szerint nyolcmillióan látták; ez a négyszerese a hetente jelentkező program átlagos nézettségének.

Olvasóink írták

  • 3. Gazficko 2009. október 24. 17:19
    „Javitok: a belföldi hireknék rákattintva már átvált a külföldi cimszóra”
  • 2. Gazficko 2009. október 24. 17:17
    „Ez a cikk mit keres a belföldi hirek között?????????????????”
  • 1. Beth 2009. október 23. 20:56
    „Most fedeztem fel, hogy a BBC-Prime-n nagyon jó filmeket nyomatnak :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az iskolázatlan generáció

A PISA típusú tesztet 57 országban használják tudásfelmérőnek, ebben a rangsorban Románia a 47. helyen áll. Tovább olvasom