Délmagyar logó

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 0°C Még több cikk.

Phenjan: pályára állt az észak-koreai műhold

Észak-Korea elindította szerdán nagy hatótávolságú rakétáját. A Japán és a dél-koreai hadsereget teljes készültségbe rendezték.
A Külügyminisztérium elítéli a rakétakísérletet

Magyarország Külügyminisztériuma súlyos aggodalmát fejezi ki az Észak-Korea által szerda reggel végrehajtott rakétakísérlet miatt.

A tárca szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében rámutat arra: a rakétakísérlet az ország nemzetközi kötelezettségeinek és az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1718-as és 1874-es számú határozatainak nyílt megsértése, ezért ezek teljesítésére hívja fel a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot (KNDK).

Magyarország azt is szorgalmazza, hogy a KDNK tartózkodjon azoktól a további destabilizáló lépésektől, amelyek növelnék a feszültséget a régióban - közölte a Külügyminisztérium.

Észak-Korea helyi idő szerint szerda reggel, a nemzetközi közösség figyelmezetésével dacolva, útnak indította műholdat szállító háromfokozatú rakétáját. A kísérlet feltehetően sikeres volt. Utána mély sajnálatának adott hangot az orosz külügyminisztérium; elítélte Phenjan lépését az ENSZ-főtitkár és Washington is.

Phenjan ujjong a siker felett

Észak-Korea örömmel nyugtázta szerdán a sikeres műholdfellövést, amelyet nagy áttörésnek és az egykori észak-koreai vezető, Kim Dzsong Il előtti tiszteletadásnak minősített.

"A sikeres fellövés (...) áttörés országunk tudományos technológiáinak és gazdaságának fejlődésében, és megvalósítja jogunkat a világűr békés felhasználására" - írta a hivatalos KCNA hírügynökség.

"Szakembereink és tudósaink sikerrel állították Föld körüli pályára (...) a műholdat, mély tisztelettel adózva a nagy vezető, Kim Dzsong Il tanításának" - áll a közleményben.

A hírügynökség szerint a rakétát helyi idő szerint szerda reggel 9 óra 49 perckor (közép-európai idő: 1 óra 49) bocsátották fel a szohei űrállomásról, és a műhold kilenc perccel később állt rá a Föld körüli pályára.

A sikeres műholdfellövés a közlemény szerint egyúttal tisztelgés az államalapító Kim Ir Szen, a jelenlegi észak-koreai vezető nagyapjának emléke előtt születésének 100. évfordulóján.

Peking sajnálja és visszafogottságra int

A kínai külügyminisztérium szóvivője higgadtságra, valamint óvatos és visszafogott reakcióra intette az érintetteket szerdán, az észak-koreai sikeres műholdfellövést követően.

Hung Lej sajnálatának adott hangot a szerdai phenjani lépés kapcsán, s az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) határozatainak betartására szólította fel a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot (KNDK).

Az állami hírügynökség friss kommentárja arra helyezi a hangsúlyt, hogy Phenjannak be kell tartania az ENSZ BT vonatkozó határozatait, így azt is, amely követelte, hogy ne használjon ballisztikus rakétatechnológiát, s ezzel kapcsolatos programjának leállítására kötelezte az országot.

A Hszinhua szerint Kína szomszédját ugyan megilleti a világűr békés használatának joga, de a legutóbbi műholdfellövést Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok is ballisztikus rakétával való kísérletezésnek tekintette. Mindez Észak-Korea és az említett országok közötti "veszélyes" bizalomhiányra utal - állapítja meg a kommentár.

A szerző úgy véli, a felfokozott helyzetben minden érintett félnek hideg fejjel tartózkodnia kell attól, hogy "olajat öntsön a tűzre", megelőzve ezzel, hogy a fejlemények ellenőrizhetetlenné váljanak.

"A harcias retorika és gesztusok helyett konkrét lépésekre van szükség, amelyekkel kialakítható a párbeszéd légköre", mielőbb tárgyalóasztalhoz kell ülni, így vissza lehet állítani a félsziget nukleáris leszerelését célzó hatoldalú egyeztetéseket.

"A nemzetközi kapcsolatokban, csakúgy mint az életben, a legkönnyebb úgy ellenséggé tenni valakit, hogy akként kezeljük" - állapítja még meg a Hszinhua, hozzátéve, hogy ugyanez a módja a barátságok kialakításának is.

Elítéli Moszkva, Washington és Ban Ki Mun is Phenjan döntését

Mély sajnálatának adott hangot az észak-koreai rakétafellövés miatt szerda reggeli közleményében az orosz külügyminisztérium. Elítélte Phenjan lépését az ENSZ-főtitkár és Washington is.

Dacolva a nemzetközi figyelmeztetésekkel Észak-Korea szerdán felbocsátotta műholdat szállító háromfokozatú rakétáját, és az akció - a kudarccal végződött áprilisi műhold-felbocsátási kísérlettel szemben - ezúttal feltehetően sikeres volt. Mintegy másfél órával a felbocsátás után Phenjan közölte, hogy Föld körüli pályára állította első műholdját.

A moszkvai közlemény szerint ez a cselekedet az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1874. számú határozatának megsértését jelenti, és növelte a feszültséget a térségben. Az orosz kormány felszólítja Phenjant, ne tegyen több olyan lépést, amely ellentétes az ENSZ BT határozataival. Ugyanakkor arra inti az érintett országokat is, hogy tartózkodjanak olyan akcióktól, amelyek tovább növelnék a feszültséget a térségben.

A közleményben hangsúlyozták, hogy az említett BT-határozat egyértelműen megtiltja a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságnak a ballisztikus technológiával végrehajtott rakétakilövéseket. Oroszország megengedhetetlennek tartja, hogy az ENSZ tagországai figyelmen kívül hagyják a világszervezet nemzetközi békéért és biztonságért felelős legfőbb testületének határozatait - szögezi le a közlemény.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szintén sajnálatosnak nevezte az észak-koreai rakétafelbocsátást, és rámutatott, hogy ez a cselekedet ellentétes a nemzetközi közösség egyértelmű és erős felhívásával. A szóvivője által ismertetett nyilatkozatban Ban Ki Mun is rámutatott, hogy a lépés az 1874. számú ENSZ-határozat nyílt megsértését jelenti, egyúttal aggodalmát fejezte ki a térség biztonságára gyakorolt lehetséges következmények miatt.

Tommy Vietor, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője közleményében "rendkívül provokatív cselekedetnek" minősítette a rakétaindítást, amely - mint mondta - "közvetlenül megsérti az ENSZ BT 1718-as és 1874-es határozatait, és aláaknázza az atomsorompó-szerződést".

Amerikai megerősítés: az űreszköz Föld körüli pályára állt

Az amerikai rakéta-felderítő rendszer észlelte az észak-koreai rakéta indítását, amely - ez első elemzésekből ítélve - az űrbe szállított egy eszközt, amely Föld körüli pályára állt - közölte szerdán az észak-amerikai légvédelmi parancsnokság, a NORAD.

A tájékoztató szerint a rakéta nem jelentett semmilyen fenyegetést Észak-Amerikára nézve.

Phenjan megerősítette, hogy a műhold pályára állt

Phenjan közölte szerdán, hogy Föld körüli pályára állította első műholdját.

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség jelentésében megerősítette, hogy Észak-Korea szerda reggel felbocsátotta a műholdat szállító háromfokozatú rakétáját. "A műhold a kijelölt Föld körüli pályára állt" - szól a tájékoztató. A jelentés szerint a délutáni órákban külön műsort fognak sugározni a sikeres műholdfellövésről.

Feltehetően sikeres volt a fellövés

Észak-Korea útnak indította helyi idő szerint szerda reggel a műholdat szállító háromfokozatú rakétáját, és a kísérlet ezúttal feltehetően sikeres volt.

Japán és dél-koreai közlések szerint a hordozórakétát helyi idő szerint 9.49-kor indították el Észak-Korea északnyugati részén található rakétaindító terepről. A rakéta déli irányban haladva átrepült a Sárga-tengeren és a Kelet-kínai tengeren, illetve az Okinawa-szigetek felett.

Japán és dél-koreai kormányilletékesek egybehangzó közlése szerint a rakéta nem tért le a kijelölt pályáról, mindhárom fokozata a tengerbe esett, és a kísérlet feltehetően sikeres volt. A rakéta mindhárom fokozata az észak-koreai hatóságok által korábban megjelölt térségben csapódott be. Első fokozata a Sárga-tengerbe zuhant mintegy 200 kilométerre nyugatra Dél-Koreától, a második fokozata a Kelet-kínai-tengerbe esett, a harmadik pedig a Csendes-óceánba, mintegy kétszáz-háromszáz kilométerre keletre a Fülöp-szigetektől.

Phenjan egyelőre nem adott hivatalos tájékoztatást a rakétaindításról, így
azt sem tudni, hogy a rakéta által szállított műhold Föld körüli pályára állt-e. Korábbi, áprilisban végrehajtott rakétakísérlete kudarcot vallott.

A japán hadsereg nem adott parancsot a rakéta megsemmisítésére. A tokiói kormány "mélységes sajnálatának" adott hangot a rakétaindítás miatt, "megengedhetetlennek" nevezte azt, határozott tiltakozott, és az ENSZ Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását kérte. Susan Rice, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete közölte, hogy "komoly következményei" lesznek az észak-koreai rakétakísérletnek.

Japánban és Dél-Koreában is összehívták a nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülését.

A szerdai rakétaindítás szemlátomást mindenki számára váratlan volt. Észak-Korea ugyanis hétfőn közölte, hogy hét nappal meghosszabbítja az eredetileg december 10-től december 22-ig tartó rakétaindítási időkeretet. Ráadásul műholdfelvételek alapján dél-koreai katonai források közölték, hogy a rakétát leszerelték a kilövőállásról.

Japán és dél-koreai katonai források korábbi közlései szerint az Unha-3 rakéta hatótávolsága a 10 ezer kilométert is meghaladhatja. A rakéta képes lenne elérni az Egyesült Államok nyugati partját, egyebek között Los Angeles városát is. Phenjan októberben jelentette be, hogy az Egyesült Államok nyugati partját elérő rakétákkal rendelkezik, ezt azonban amerikai szakértők vitatták.

A rakéta darabjai a Fülöp-szigetek közelében a tengerbe hullottak

A Fülöp-szigetek közelében zuhantak a tengerbe az Észak-Koreából felbocsátott rakéta darabjai - közölte szerdán a japán kormány.

A rakétát helyi idő szerint 9.49-kor indították el Észak-Korea északnyugati részén található rakétaindító terepről, és miután áthaladt az Okinawa-szigetek felett, darabjai 10.05-kor a tengerbe hullottak a Fülöp-szigetek közelében. A CNN hírtelevízió szerint a rakéta mindhárom fokozata tengerbe esett, egyes részei a Sárga-tengerbe hullottak. A japán hadsereg nem adott parancsot a rakéta befogására.

A rakéta átrepült Okinawa felett

Észak-Korea elindította szerdán nagy hatótávolságú rakétáját, amely állítólag műholdat állít Föld körüli pályára; a rakéta átrepült a Sárga-tenger és a Kelet-kínai-tenger felett, majd az Okinawa-szigetek felett is - közölte a japán kormány.

A rakétaindítás miatt Japánban teljes készültségbe helyezték a hadsereget, a dél-koreai elnök pedig összehívta a nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülését.

Észak-Korea elindította nagy hatótávolságú rakétáját

Észak-Korea elindította szerdán nagy hatótávolságú rakétáját - jelentette az YTN dél-koreai tévécsatorna.

A hírt megerősítette a dél-koreai hadsereg egyik illetékese és a japán kormány is. Az YTN szerint a rakétát Észak-Korea nyugati partvidékén található rakétaindító állásról bocsátották fel.

Phenjan napokkal ezelőtt beharangozta, hogy december 10. és 22. között meteorológiai műholdat fog Föld körüli pályára állítani, majd technikai problémák miatt hét nappal meghosszabbította az időszakot. A műholdfelbocsátást számos ország az ENSZ határozatait sértő, burkolt rakétakísérletnek tartja.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Ravi Shankar

A világhírű indiai szitárművész 92 éves volt. Tovább olvasom