Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Saját emberi jogi politikáját magasztalja Phenjan az ENSZ-ben

Az emberi jogokkal kapcsolatos saját politikáját magasztalja Észak-Korea abban a határozattervezetben, amelynek szövegét diplomatái kezdték terjeszteni az ENSZ-ben.
Helyi idő szerint szerda esti New York-i értesülések szerint az észak-koreai diplomaták a tervezet terjesztésekor arra utaltak, hogy Phenjannak - mint fogalmaztak - nincs lepleznivalója, és a Biztonsági Tanács tagjait felszólították arra, hogy a hónap végéig fűzzenek véleményt a dokumentumban foglaltakhoz.

Az előzményekhez tartozik, hogy a BT-ben az Európai Unió és Japán egy olyan határozatot kíván elfogadtatni, amely élesen bírálja az észak-koreai rezsim emberi jogi politikáját. A Phenjan fő szövetségesének számító Kína ugyanakkor Észak-Korea támogatására kelt, és hangoztatta: ellenez minden olyan határozatot, amely "beavatkozik egy ország belügyeibe és sérti a kölcsönös bizalmat."

Az észak-koreai tervezet - amelyet az ország diplomatái levélben köröztetnek - felhívja a figyelmet a "szabad oktatásra", valamint az egészségügy rendszerére, továbbá azokra "a pozitív kezdeményezésekre", amelyeket Phenjan tett a Dél-Koreával való kapcsolatok javítására.

Megfigyelők ezzel kapcsolatban felhívták a figyelmet arra, hogy a különös phenjani diplomáciai lépésre az után került sor, hogy egy ENSZ-jelentés élesen bírálta az emberi jogok helyzetét Észak-Koreában. A 372 oldalas jelentés a többi között azzal vádolta a phenjani kommunista rezsimet, hogy politikai börtöntáborokat működtet az országban, amelyekben mintegy 120 ezer személyt tartanak fogva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kislányaival együtt vették őrizetbe az IÁ-hoz tartó apát

A casablancai nemzetközi repülőtéren elfogott férfi marokkói állampolgár, de a két- és négyéves… Tovább olvasom