Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Szlovák Nemzeti Párt: Brüsszel diktatúrája nagyobb probléma, mint a magyaroké

"Ma a szlovákok legnagyobb gondja a magyarokhoz, a lengyelekhez és a csehekhez hasonlóan, hogy Brüsszellel szemben alárendelt a helyzetük" - szögezte le Andrej Danko.
Nagyobb problémának tartja Brüsszel Szlovákiával és a többi közép-kelet európai országgal szembeni "diktatúráját" Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke, mint a szlovák-magyar kapcsolatok lezáratlan kérdéseit.

Andrej Danko erről és a párt által a jövőben prioritásként kezelni kívánt kérdésekről beszélt az MTI-nek adott interjújában pénteken azzal összefüggésben, hogy kizárták a pártjából Ján Slotát, az SNS egykori, majd tiszteletbeli elnökét.

"Ma a szlovákok legnagyobb gondja a magyarokhoz, a lengyelekhez és a csehekhez hasonlóan, hogy Brüsszellel szemben alárendelt a helyzetük" - szögezte le Andrej Danko, aki szerint a fennálló helyzetre való megoldáskeresés az SNS egyik főbb célkitűzése a jövőben.

Az SNS politikusa szerint ugyan nem lehet elfeledkezni a szlovák-magyar kapcsolatok lezáratlan kérdéseiről, ám ezeket a kor szelleméhez hűen, párbeszéd útján kell rendezni. "Rendezni kell az Orbán Viktor által elfogadott törvényeket is, de sok olyan dolog is van, amelyet egyaránt traumaként élnek meg a magyarok és a szlovákok is" - jelentette ki az SNS elnöke. Hozzátette: a szlovákok számára ma ilyen Brüsszel diktatúrája is, amely nem szavatol a számukra olyan életkörülményeket, mint amilyet egy nyugat-európai országban a letelepülő bevándorló kap.

A szlovák-magyar kapcsolatokban a lezáratlan témákat Danko szerint egyik félnek sem szabad kikerülnie, azokat a kölcsönösség elve alapján, pragmatikus párbeszéd útján kell rendezni. "Érdekemben áll, hogy a téma kapcsán pragmatikus párbeszédre kerüljön sor. Azt szeretném, hogy éppolyan jogokat kapjanak a Magyarországon élő szlovákok is, mint amilyen jogaik lesznek a szlovákiai magyaroknak" - fejtette ki. Hozzáfűzte: a két országban élő kisebbségek összefüggésében a kölcsönösségnek ez az elve egyelőre nem valósult meg.

Andrej Danko tavaly ősszel, azt követően került a szlovákiai politikai spektrum jobb szélén elhelyezkedő, parlamenten kívüli Szlovák Nemzeti Párt élére, hogy Szlovákia legrégebbi múltra visszatekintő politikai csoportosulása tavaly tavasszal nem jutott be a parlamentbe. Ján Slota pártelnök pedig bejelentette: nem indul ismét a párt elnöki posztjáért. Ján Slotát a napokban zárta ki a pártból az SNS elnöksége, arra hivatkozva, hogy nem kezelte jól a párt vagyonát, és gazdaságilag a tönk szélére jutatta. Elemzők szerint az SNS jövőbeli politikájában teljes változást nem, stílusváltást viszont eredményezhet a szélsőséges kijelentéseiről ismert Ján Slota távozása.

Olvasóink írták

  • 1. Mozimasiniszta 2013. április 26. 11:31
    „nna...végre, sok év után egy értelmes mondat a <moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától újra repülhetnek a Boeing 787-esek Japánban

A gépeket még januárban állították le ideiglenesen több váratlan esemény, köztük egy… Tovább olvasom