Délmagyar logó

2018. 02. 17. szombat - Donát -2°C | 7°C Még több cikk.

Szombaton temetik Kaczynski lengyel államfőt

Szombaton lesz az oroszországi repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt Lech Kaczynski lengyel elnök temetése - közölte weboldalán a Gazeta Wyborcza című lengyel napilap.
A lap által idézett Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter szerint "Dmitrij Medvegyev orosz elnök részt kíván venni lengyel kollégájának temetésén". A temetésen Barack Obama amerikai elnök is jelen lesz - tudta meg lengyel kormányzati forrásból hétfőn az amerikai Stratfor stratégiai elemző csoport, amely szerint a lépés részben a moszkvai befolyás kiegyensúlyozását szolgálja.

Dmitrij Medvegyev hétfőn felkereste a moszkvai lengyel nagykövetségét, ahol részvétet nyilvánított.

Elzbieta Jakubiak, a Jog és Igazságosság párt képviselője, az elhunyt államfő hivatalának volt vezetője nem zárta ki, hogy a temetési szertartás kétnapos lesz, azaz szombaton és vasárnap tartják meg. Végleges döntés azonban még nem született - mondta, mivel meg akarják várni, hogy a Szmolenszk közelében bekövetkezett szerencsétlenség minden halálos áldozatát hazaszállítsák.

A Lech Kaczynski államfőt és számos más lengyel vezető személyiséget szállító Tu-154-es kormányrepülőgép szombat reggel zuhant le, néhány száz méternyire a szmolenszki Szevernij katonai repülőtér kifutópályájától. Kaczynski és kísérete az 1940-ben Szmolenszk környékén, más helyeken lemészárolt 22 ezer lengyel tiszt és civil emlékére rendezett megemlékezésre tartott Katinyba (Katyn), magánlátogatás keretében. A katasztrófa következtében 97 ember halt meg, közöttük a lengyel politikai és katonai vezetés számos képviselője.

Az elnöki hivatal és a miniszterelnöki iroda képviselői hétfőn tanácskoznak az áldozatok temetésének megszervezéséről - mondta el Jacek Sasin, az elnöki hivatal helyettes vezetője.

A lengyel elnök hitvesét, Maria Kaczynskát Oroszországban azonosították, egyes források szerint a jegygyűrűje alapján, és a tetemet valószínűleg kedden visszaszállíthatják Lengyelországba - közölte Sasin. Korábbi hírek arról szóltak, hogy Maria Kaczynskát Lech Kaczynskivel együtt a néhai elnök ikertestvére, Jaroslaw azonosította szombaton, de ezt később cáfolták. Vasárnap csak a Lech Kaczynski földi maradványait tartalmazó koporsót szállították vissza Lengyelországba. Egy korábbi közlés szerint az elnök koporsóját már kedden nyilvánosan felravatalozzák.

Hétfő délután Varsóból Moszkvába repült az áldozatok 52 hozzátartozójával és pszichológusokkal a fedélzetén egy repülőgép. A rokonok az azonosításban segédkeznek.

Eddig a katasztrófa 87 áldozatának holttestét sikerült kiemelni a roncsok közül. A mentőalakulatok arra készülnek, hogy különleges eszközökkel felemelik a repülőgép roncsait, hogy kivegyék alóla az ott lévő tetemeket.

Pawel Gras kormányszóvivő közölte: helyettes parancsnokok már átvették a hadsereg irányítását, illetve a központi bank élére is kineveztek egy ügyvezető igazgatót.

Egyelőre semmi sem utal arra, hogy nyomást gyakoroltak volna a Lech Kaczynskit szállító gép pilótáira: a rossz idő ellenére is szálljanak le - közölte hétfőn Andrzej Seremet lengyel főügyész. "A vizsgálat jelenlegi állása szerint nincsen erre utaló információ" - mondta. Közölte, hogy szakértők tanulmányozzák a pilóták beszélgetéseinek háttérzaját is, hogy megállapíthassák, kaptak-e "valamilyen javaslatot". Az orosz és a lengyel sajtó is írt olyan feltevésekről, amelyek szerint a szerencsétlenül járt gép pilótáira nyomást gyakoroltak, hogy a rossz idő ellenére szálljanak le a szmolenszki repülőtéren.

A Moszkovszkij Komszomolec című orosz lap tudósítója szemtanúkat idézve hétfőn azt írta, hogy a gépnek mindössze 10 méternyi magasság hiányzott a szerencsés földet éréshez, s hogy a mentőalakulatok percekkel a katasztrófa után a helyszínre érkeztek. Szakértők a lapnak azt is elmondták, hogy a katonai repülőtéren másképp kell leszállni, mint a polgári légikikötőkben, szokatlan volt a helyzet a gép személyzete számára. A lezuhanás helye azt mutatja, hogy a gép túl gyorsan ereszkedett. Ez akkor indokolt, ha valamilyen hibát kell korrigálni. Korrigálás nélkül a gép kicsit távolabb szállt volna le, és élesen kellett volna fékeznie.

A Tu-154-es elnöki különgép 20 éves volt, összesen 5000 órát repült, és 1800 leszállást hajtott végre Wojciech Jaruzelski, Lech Walesa, Aleksander Kwasniewski és Lech Kaczynski elnökökkel. Tavaly decemberben esett át nagyjavításon ott, ahol építették, a szamarai Aviakor gyárban, s akkor a gyár további 25 és fél évre nyilvánította használhatónak.

Az orosz lapok hétfőn azt vizsgálták, milyen hatással lehetnek a történtek a kétoldalú kapcsolatokra. A Vedomosztyi szerint előfordulhat, hogy a lengyelországi oroszellenes érzelmek újabb tápot kapnak, elsősorban a választási kampányban, és ez újabb kísértést jelenthet az orosz vezetésnek a sértődöttségre. "Van esély rá, hogy a két ország végleg elfordul egymástól, de van esély a történelmi megbékélésre is, és ezzel kapcsolatban nagyon helyesen viselkedik mind az orosz nép, mind az orosz vezetés" - írta a lap.

A bolgár közlekedési tárca hétfőn közölte, hogy átmenetileg nem szállhat fel Georgi Parvanov bolgár elnök Tu-154-es repülőgépe, amely azonos típusú a lezuhant lengyel géppel. Az összes ilyen típusú gépet a földön tartják, amíg fény nem derül a lengyel gép balesetének műszaki okaira.

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a tragédiára való tekintettel elhalasztotta hétfőre tervezett varsói látogatását. Ashton Lech Kaczynskivel és Radoslaw Sikorski külügyminiszterrel találkozott volna, és ellátogatott volna a lengyel parlamentbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utasszállító buszt lőttek Afganisztánban

Afgán civileket szállító buszra nyitottak tüzet hétfőn az Afganisztánban állomásozó külföldi katonák… Tovább olvasom