Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Sztrájkolnak az olasz diplomaták

Szerte a világon sztrájkoltak hétfőn az olasz diplomaták a Silvio Berlusconi kormánya által bevezetett költségvetési megszorítások ellen tiltakozva, amely szerintük "romba dönti" országuk diplomáciáját.
A megmozdulás érintette a Farnesinát - ami az olasz külügyminisztérium székhelye Rómában - és Olaszország 325 külföldi képviseletét (nagykövetségeket, konzulátusokat, kulturális intézeteket) is - közölte a diplomáciai dolgozók legfőbb érdekvédelmi szervezete, a Sindame, hozzátéve, hogy a tagság kilencven százaléka csatlakozott a sztrájkhoz.

"Nagy tömegben csatlakoztak a tiltakozáshoz - hangsúlyozta a szakszervezet elnöke, Cristina Ravaglia. - Teljes nagykövetségek, mint a berlini is, maradtak zárva."

A Sindame szerint a minisztérium működéséhez szükséges források elvonásából egyenesen következik a Farnesina összeomlása, ez pedig egy olyan folyamatot idézhet elő, amely tönkreteheti Olaszországot.

A sztrájk azt a konferenciát előzte meg, amelyet kedden és szerdán tartanak az olasz nagykövetek a Farnesinában, és éppen aznapra hirdették, amikor Franco Frattini olasz külügyminiszter az európai uniós diplomáciai szolgálat születésénél bábáskodott Brüsszelben.

A 24,9 milliárd eurós megszorítási csomag három évre befagyasztaná a köztisztviselők bérét, és tíz százalékkal csökkentené a tárcák (így a külügyminisztérium) költségvetését.

Múlt héten Berlusconinak és Frattininak, valamint Giulio Tremonti gazdasági miniszternek küldött levelében az olasz diplomácia "krémje" annak a félelemnek adott hangot, hogy "fokozatosan ellehetetlenítik a minisztérium működését". Frattini szerint is vannak "abszurd szabályozások" a kormány tervezetében, ilyen például a fizetésemelés nélküli előléptetés.

A megszorító intézkedésektől Róma azt várja, hogy megnyugodjanak a piacok, és a 2009-es 5,3 százalékról a GDP 2,7 százalékára csökkenjen az államháztartási hiány 2012-re. Olaszország egyébként hatalmas adósságállományt is felhalmozott, amely a GDP 118,4 százalékára rúg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új Irán elleni szankciókat hagyott jóvá az EU

Irán elleni új európai uniós szankciókat hagytak jóvá hétfőn az unió külügyminiszterei. Tovább olvasom