Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Thaiföldi tüntetések: külföldiek is megsebesültek - megrázó fotókkal!

Tizenhatra nőtt a kormányellenes tüntetők és a rendőrök közötti bangkoki összecsapások halálos áldozatainak száma, a sebesültek között három külföldi is van - közölte a mentőszolgálat.
A pénteki erőszakos cselekményekben szombat hajnali adatok szerint 141 – más források szerint 157 – ember sebesült meg, közöttük egy mianmari, egy lengyel és egy kanadai állampolgár. A halottak valamennyien thaiföldiek. A France24 hírtelevízió közölte: pénteken a csatorna kanadai állampolgárságú operatőre, Nelson Rand „súlyosan megsérült" a tüntetésről tudósítva.

Szombatra virradó éjjel a thaiföldi fővárosban állandóan fegyverropogás hallatszott. Több ezer katona igyekezett biztosítani a tüntetők által megszállt üzleti negyed körüli utcákat, és próbálta megakadályozni, hogy a kormányellenes tábor még több híve bejusson a területre. A tüntetők kövekkel és benzines palackokkal dobálták a katonákat és rendőröket. A tüntetők vezetői szerint mintegy 15 ezren barikádozták el magukat a negyedben, s mindenáron ki akarnak tartani. A környező utcák szinte teljesen kihaltak.

Tüntetés Thaiföldön - csak erős idegzetűeknek! Fotó: daylife.com (galéria)

A tüntetők szombaton közölték, folytatják a harcot, annak ellenére, hogy a kormánycsapatok megpróbálják elszigetelni őket, és fogytán van élelmiszer-, víz- és üzemanyag-készletük.

– Addig folytatjuk a harcot, amíg a kormány nem vállalja a felelősséget – mondta Kvancsai Praipana, a vörös inges tüntetők egyik vezetője, aki szerint a kormány a felelős a tüntetések idején kitört erőszakért. Szombaton kora reggel több tucat taxis megkezdte az egyik gyorsforgalmi útról a negyedbe vezető út lezárását. Arra számítanak, hogy a hadsereg ebből az irányból fog előrenyomulni, és így akarják megvédeni a vörös ingeseket. A hatóságok azt állítják, hogy nem terveznek ostromot. – Tartani akarjuk állásainkat, és el akarjuk kerülni a konfrontációt – mondta Korn Csatikavanidzs pénzügyminiszter a BBC-nek. A rendőrség és a hadsereg csak akkor használ éleslőszert, ha a saját vagy mások élete veszélyben forog – közölte a kormányszóvivő.
Az ENSZ-főtitkár az erőszak beszüntetésére szólította fel a feleket helyi idő szerint pénteken. Ban Ki Mun növekvő aggodalommal figyeli a feszültség és az erőszak gyors fokozódását Thaiföldön, és szomorú a számos civil áldozatról, közöttük újságírókról érkező hírek hallatán – közölte az ENSZ-főtitkár sajtóosztálya közleményben.

Thaiföld fővársoában, Bangkokban most nem a turistáké a főszerep...


Az ENSZ-főtitkár felszólította a tiltakozókat és a thaiföldi hatóságokat, tegyenek meg mindent az újabb erőszakos cselekmények és emberáldozatok elkerülése érdekében.

A vörös inges tüntetők a kormány lemondatására irányuló legújabb kampányukat márciusban indították el, arra hivatkozva, hogy a kabinet törvénytelenül jutott hatalomra, és nem törődik a szegényekkel. Az azóta több alkalommal kirobbant erőszakban a kormány adatai szerint 43-an meghaltak, és több mint 1500-an megsebesültek. A tiltakozók sürgetik a 82 esztendős Bhumibol Aduljadedzs királyt, hogy vessen véget hallgatásának, és avatkozzon közbe, de a köztiszteletben álló agg uralkodó eddig nem szólalt meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uszonyok hajthatják meg a jövő hajóit

A hajók energiatakarékosabb meghajtására megoldást keresve német kutatók a természethez fordultak: a vízben évmilliók óta hatékonyan mozgó halakhoz. Tovább olvasom