Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Tiltakozás New York államban a kötelező H1N1-oltás miatt

Tiltakoznak az amerikai New York államban az egészségügyi dolgozók az ellen, hogy elrendelték körükben az új influenza elleni kötelező oltást - számolt be a keddi amerikai sajtó.
Ez az egyetlen szövetségi állam, ahol ilyen értelmű döntést hoztak: arra az egészségügyi alkalmazottra, aki november 30-ig nem oltatja be magát a H1N1 vírustörzs elleni vakcinával, elbocsátás vár.

A kötelező oltás ellen tiltakozó orvosok és nővérek azt hangoztatják: sérül személyi szabadságuk és a vakcina esetleges káros mellékhatásaitól is tartanak. Tiltakozásuknak az állam fővárosában, Albanyban is hangot kívánnak adni. Arra hivatkoznak, hogy a legutóbbi, 1976-os szövetségi szintű influenzaellenes oltási kampány több ember halálát okozta.

Richard Daines, New York állam egészségügy-minisztere szerint ez az érv olyan, mintha valaki azt mondaná: 33 éve lezuhant egy repülőgép, s emiatt soha nem ül repülőre. A miniszter szerint a tiltakozások végül el fognak csitulni, és az oltási kampány rendben le fog zajlani.

A tiltakozók azt is kifogásolják, hogy azt az öt gyártót, amely az Amerikában sertésinfluenzakánt is emlegetett új vírus elleni hatóanyagot állami megrendelésre előállítja, bebiztosították az olyan perek ellen, ha valaki az oltás miatt megbetegedne vagy meghalna. Sokan nem tartják veszélytelennek az új vakcinát, közölték, hogy megvárják az oltási kampány elejét, s majd akkor eldöntik, kérnek-e az injekcióból.

A Stony Brook Egyetem kórháza jelezte, élénk vita bontakozott ki a kötelező oltási kampány miatt. Az intézmény szóvivője közölte, nem kényszeríthetik az alkalmazottakat arra, hogy alávessék magukat az injekciónak, viszont nem is nélkülözhetik azoknak a munkáját, akik nem hajlandóak részt venni az oltási kampányban.

Az állami egészségügyi alkalmazottak szakszervezete úgy foglalt állást: elítéli a kötelező vakcinálást, de arra ösztönzi tagjait, hogy teljesítsék az előírást. A korábbi években az egészségügyi szféra alkalmazottainak 40-50 százaléka oltatta be magát önként a hagyományos, szezonális influenza ellen.

Olvasóink írták

 • 5. Roxy08 2009. szeptember 30. 15:20
  „5.
  Arra nem gondoltál, milyen jövedelmező egy börtön?
  Nem érdekük a "gyógyítás"!”
 • 4. Mathiasking 2009. szeptember 30. 09:41
  „Mekkora ász lenne, ha a zárt közösségekben (börtönökben) lefertőznék a "kollégistákat" és hullana "forgács". A zsúfoltság csökkenne, a ráfordítás csökkenne, a kikerülő bűnözők száma csökkenne, a rendőrök munkája csökkenne, stb. Mekkora takarékosság lenne? Erre nem gondoltak a kormányban? 2 legyet egy csapásra!”
 • 3. Nostradamus 2009. szeptember 30. 06:43
  „Én is kötelezően oltatnám - azokat, akik ezt kitalálták - el.”
 • 2. comet 2009. szeptember 29. 20:36
  „Kadhafit kinevették pár napja az ENSZ-ben amikor a jövő évi halinfluenzáról beszélt, és a gyógyszer lobbyra meg a mesterséges pánikkeltésre utalt. Lehet hogy nem beszélt hülyeségeket?”
 • 1. turulvedo 2009. szeptember 29. 20:16
  „hahaha”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Engedélyeztek két, új influenza elleni oltóanyagot

Engedélyezte az Európai Bizottság kedden azoknak az új influenza elleni oltóanyagoknak a piacra… Tovább olvasom