Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Több mint ezer magyar fiatal találkozott Ferenc pápával

A több mint 1600 magyar fiatal vett részt kedden a római Szent Péter téren a Nemzetközi Ministráns Szövetség találkozóján.
A hitből származó erőről és örömről beszélt Ferenc pápa kedd este a római Szent Péter téren a Nemzetközi Ministráns Szövetség (CIM) találkozóján részt vevő több mint tízezer ministráns fiatalnak, akik között több mint 1600 magyar ajkú is volt.

A Nemzetközi Ministráns Szövetség (CIM) római találkozójára érkezett fiatalok énekkel és imával várták a római Szent Péter téren Ferenc pápát, aki nyitott terepjáróval járta be a teret és köszöntötte fiatalokat. Közülük kettő a terepjáróra is felszállt a pápa mellé. A hőségben több órát várakozó fiatalok lelkesen üdvözölték az egyházfőt.

A pápát elsőként Német László nagybecskereki püspök, a CIM elnöke köszöntötte. Német nyelvű beszédében elmondta, hogy a szervezet 1962 óta rendezi nemzetközi ministráns-találkozóit Rómában. A mostani találkozóra három kontinens, Európa, Afrika és Dél-Amerika huszonhárom országából több mint tízezer fiatal érkezett. Német László külön szólt az ukrán fiatalokról, akik - mint fogalmazott - a háború borzalmaival élnek együtt. Egy ukrán fiatal a béke fehér színű kendőjét adta át Ferenc pápának.

A katolikus egyházfő olasz nyelvű beszédében arra emlékeztette a fiatalokat, hogy a gyengéknek Jézus mutat utat az élet “nagy utazása" során. A hit segít abban, hogy ne zárkózzunk be önmagunkba és elszigetelődés helyett nyitottak és befogadók legyünk embertársaink iránt. A hit segít abban, hogy életünket örömben és az irgalom által vezérelve éljük le - mondta az egyházfő.

A Ferenc pápa által vezetett virrasztáson olasz, francia, német és magyar nyelven imádkoztak, valamint latinul is. Német László atya egyszerre több nyelven, köztük magyarul is közvetítette az eseményeket a Vatikáni Rádióban.

A magyarországi és határon túli egyházmegyékből több mint 1600 magyar fiatal érkezett Rómába. Több mint ezer fiatal a magyarországi egyházmegyékből , a többi magyar ajkú ministráns Erdélyből, a Felvidékről és a Vajdaságból érkezett - mondta el Palánki Ferenc egri segédpüspök az MTI-nek Rómában. A segédpüspök - aki a a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) ifjúsági referense - hozzátette, hogy 14-24 év közötti fiatalokról van szó.

A Rómába érkezett magyar fiataloknak szerdán a Szent Ignác-templomban mutatnak be magyar nyelvű misét.

Korábban írtuk:

A magyarországi és határon túli egyházmegyékből Rómába érkezett több mint 1600 magyar fiatal vesz részt kedden a római Szent Péter téren a Nemzetközi Ministráns Szövetség (CIM) találkozóján, amelyhez Ferenc pápa is csatlakozik - mondta el Palánki Ferenc egri segédpüspök az MTI-nek Rómában.

Több mint ezer fiatal a magyarországi egyházmegyékből érkezett. A többi magyar ajkú ministráns Erdélyből, a Felvidékről és a Vajdaságból utazott a Vatikánba.

A zarándokokat Rómába kísérő Palánki Ferenc, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) ifjúsági referense és hivatásgondozó bizottságának elnöke elmondta, hogy 14-24 év közötti fiatalokról van szó. A Nemzetközi Ministráns Szövetség (CIM) minden ötödik évben szólítja Rómába tagjait. Az augusztus 8-ig tartó mostani nemzetközi találkozó a tizenegyedik: huszonkét országból kilencezer fiatal érkezett. A háromezer fős osztrák küldöttség után a magyar ajkúak vannak a legtöbben. Annál is inkább, mivel a nagy létszámú német ministránsközösség tavaly külön találkozott Ferenc pápával.

A magyar fiatalokat többek között Német László nagybecskereki püspök, a CIM elnöke, valamint Böcskei László nagyváradi püspök és Orosz Atanáz miskolci görögkatolikus püspök kísérte Rómába. A ministránsok kedd délután részt vesznek a római Szent Péter téren zajló közös és többnyelvű imádkozáson, amelyhez hat órakor Ferenc pápa is csatlakozik. A Szent Péter téri ministránstalálkozó eseményeit magyar nyelven a Vatikáni Rádió magyar nyelvű adása egyenesben közvetíti.

A Rómába érkezett magyar fiataloknak szerdán a Szent Ignác-templomban mutatnak be magyar nyelvű misét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lövöldözés tört ki egy torontói nightclubban

A lövöldözésben egy húszas éveiben járó férfi és egy harminc év körüli nő vesztette életét. Tovább olvasom