Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Törökország elismerte az Átmeneti Nemzeti Tanácsot

Líbia - Törökország is elismerte hivatalosan a líbiai felkelők politikai szervét, az Átmeneti Nemzeti Tanácsot (ÁNT), amelynek 200 millió dolláros támogatást ajánlott fel.
Ahmet Davutoglu török külügyminiszter vasárnap a líbiai felkelők fellegvárában, Bengáziban tett látogatásán jelentette be, hogy Ankara a líbiai nép legitim képviselőjének, azaz Líbia részéről egyedüli tárgyalópartnernek ismeri el az Átmeneti Nemzeti Tanácsot. Közölte azt is, hogy a török kormány 100 millió dolláros hitelt nyújt az ÁNT-nek, valamint további 100 millió dollárt fektet be kőolajipari projektekbe.

Törökország, a NATO egyetlen muzulmán tagországa a válság kirobbanása után meglehetősen kíméletesen bánt Moammer Kadhafi líbiai vezetővel. Az első időkben bírálta a Líbiára mért légicsapásokat is, majd júniusban felajánlotta Kadhafinak, hogy lemondása esetén garantálja neki, hogy "oda távozhat, ahova csak akar". A líbiai rezsim hajthatatlansága miatt Ankara fokozatosan emelte hangját, s most csatlakozott az ÁNT-t elismerő mintegy húsz országhoz.

Davutoglu megismételte, hogy Moammer Kadhafinak távoznia kell a hatalomból. "Válaszokat kell adni a lakosság reformköveteléseire. Kadhafinak le kell mondani, és Líbiának egységesnek kell maradnia" - mondta a külügyminiszter, aki értésre adta azt is, hogy országa főszerepet játszhat a válság rendezésében. Arra a kérdésre válaszolva, hogy Törökország kész-e befogadni Kadhafit egy béketerv keretében, Davutoglu kijelentette, hogy Ankara "minden tőle telhetőt megtesz, ha egy megállapodás megkötése a cél".

A törökországi hivatalos közlönyben szombaton hozták nyilvánosságra, hogy véglegesen hazahívták Törökország tripoli nagykövetét, aki a harcok miatt már márciusban elhagyta a líbiai fővárost. Ugyancsak szombaton tették közzé azt a kormányrendeletet, amellyel átültették a törökországi jogrendbe a Kadhafit, családját és bizalmasait sújtó, februárban elfogadott BT-határozatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ökumenikus istentisztelet Varsóban magyar részvétellel

Lengyelország - A soros EU-elnökség magyar-lengyel átadásának alkalmából ökumenikus istentiszteletet… Tovább olvasom