Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Új szobrot állítanak Szabadkán az 1944/45-ös vérengzések emlékére

Új szobrot állítanak októberig az 1944/45-ös vérengzések emlékére Szabadkán a Zentai úti temetőben, ahonnan októberben ellopták az áldozatoknak emléket állító Vergődő madár nevű bronzszobrot - közölte honlapján pénteken a helyi Pannon RTV.
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke az MTI belgrádi tudósítójának elmondta: a szabadkai Antal Mihály öntőmester műhelyében készül az új szobor, amely a korábbi, hamvaiból feltámadó főnixmadarat - más vélemények szerint turult - ábrázoló emlékmű pontos mása lesz, a formák ugyanis még megvannak. Az eredeti alkotást Kalmár Ferenc szobrászművész készítette 1994-ben. Az alkotó a szobor ellopása előtt egy héttel hunyt el.

Egyébként Antal Mihály műhelyében készült a szabadkai egészalakos Kosztolányi Dezső szobor is, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök adott át márciusban.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere a tervvel kapcsolatban kifejtette: az új szobrot "kerítéssel, kivilágítással és kamerarendszerrel igyekeznek majd megóvni".

A Vergődő madár elnevezésű, 350-400 kilogrammos bronzszobrot máig ismeretlen tettesek lopták el a szabadkai Zentai úti temetőből október közepén. A rendőrség szerint most már lehetetlen az elkövetők nyomára bukkanni, az emlékművet pedig valószínűleg beolvasztották - számolt be a Pannon RTV.

A szobor annak a 852, Szabadkáról és környékéről elhurcolt, főleg magyar, horvát és német embernek állított emléket, akit 1944 őszén a temetőben végeztek ki.

A szoborlopást a szerb kormány is elítélte, egyesek szerint színesfém-tolvajok vitték el, mások szerint viszont politikai indíttatásból távolították el az emlékművet, és ezzel akartak "gátat vetni" annak a megbékélési folyamatnak, amely a szerb és a magyar nép között tavaly nyáron megindult. Akkor a vajdasági Csúrogon Áder János magyar és Tomislav Nikolic szerb elnök közösen hajtott fejet a második világháborúban és azt követően ártatlanul kivégzett szerb, illetve magyar áldozatok előtt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A németek kétharmada a következő választáson is indítaná Merkelt

Németországban a lakosság csaknem kétharmada üdvözölné, ha Angela Merkel konzervatív kancellár a következő parlamenti választáson is versenybe szállna a tisztségért. Tovább olvasom