Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Újrakezdődtek a tárgyalások Ciprus egyesítéséről

Kéthónapos szünet után újrakezdődtek szerdán Nicosiában a Ciprus egyesítését célzó tárgyalások.
Dimítrisz Hrisztofiasz ciprusi görög és Dervis Eroglu újonnan megválasztott ciprusi török elnök most első ízben ült le egymással tárgyalni a sziget északi (törökök lakta) felében április 18-án tartott elnökválasztás óta.

A tárgyalásokban érintett ENSZ-illetékesek csekély jelentőséget tulajdonítottak azoknak az aggodalmaknak, hogy a keményvonalas Eroglu eltérhet elődje, Mehmet Ali Talat mérsékelt irányvonalától. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az újrakezdett tárgyalások alkalmával közleményben fordult a tárgyaló felekhez. Ebben annak a nézetének adott hangot, hogy a megállapodás elérhető közelségben van, és a következő hónapokban tető alá hozható az egyezmény a sziget egységének helyreállításáról.

A földközi-tengeri sziget 1974-ben szakadt ketté, amikor a Görögországgal való egyesülés híveinek puccskísérlete nyomán török erők szállták meg az északi területeket. A sziget újraegyesítéséről szóló tárgyalások 19 hónappal ezelőtt kezdődtek. Ciprusnak a nemzetközileg elismert déli (görög) Ciprusi Köztársaság és az északi szakadár török állam közötti megosztottsága gátolja Törökországnak az Európai Unióval folytatott csatlakozási tárgyalásait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fico: rosszul kezdett az új magyar kormány

A szlovák kormányfő szerint "rosszul" kezdett az új magyar kormány. Robert Fico úgy véli: a kettős… Tovább olvasom