Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Újranyit a magyar nagykövetség Nigériában

Szijjártó Péter elmondta: a követség újranyitásával könnyebbé válik a vízumszerzés annak az akár több ezer nyugat-afrikai diáknak, aki Magyarországon akar tanulni.
Újranyitja nagykövetségét Magyarország Nigériában, a külképviselet avató ünnepségét kedden tartották az afrikai ország fővárosában, Abujában.

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a helyszínről az MTI-nek telefonon elmondta: a követség - amelynek 2010-ben függesztették fel a működését - újranyitásával könnyebbé válik a vízumszerzés annak az akár több ezer nyugat-afrikai diáknak, aki Magyarországon akar tanulni. Emellett a magyar termékek és szolgáltatások iránt komoly érdeklődést mutató üzletemberek magyarországi beutazása is elérhetővé válik.

Hangsúlyozta: a magyar diplomácia nigériai jelenléte elősegíti Magyarország külpolitikai és külgazdasági érdekeinek érvényesítését egész Nyugat-Afrikában.

Magyarországnak elemi érdeke, hogy a világ leggyorsabban fejlődő régióival szoros kapcsolatot építsen fel, az pedig vitathatatlan, hogy Afrika viharos gyorsasággal fejlődik, aminek a csaknem 170 millió lakosú Nigéria az egyik éllovasa - mondta az államtitkár.

Szijjártó Péter beszámolt arról is, hogy "a célegyenesbe értek" a két ország gazdasági együttműködési megállapodásáról szóló tárgyalások, a dokumentumot várhatóan novemberben írják alá, aminek nyomán erősödésnek indulhatnak a befektetési kapcsolatok. A megállapodás tartalmazza a gazdasági vegyes bizottság létrehozását is.

A külügyi és külgazdasági államtitkár szavai szerint a Nigériába irányuló magyar export ugrásszerűen növekedett, hiszen az idei év első hét hónapjában a magyar kivitel már meghaladta a tavalyi egész évest, amiben nagy szerepe volt az acélszerkezetek és a mobiltelefonok exportjának. Emellett nagy a kereslet a magyar borok és mezőgazdasági technológiák iránt is - tette hozzá.

Nigéria az elkövetkező öt évben meg akarja ötszörözni a cseppfolyósított gáz kitermelését és exportját, és érdeklődést mutat arra, hogy magyar-nigériai vegyes vállalatok jöjjenek létre e források kiaknázása területén - mondta Szijjártó Péter.

Tájékoztatott arról is, hogy a magyar kormány bevonja Nigériát a keleti nyitás ösztöndíjprogramjába, ennek jegyében 50 új ösztöndíjas helyet ajánlott fel nigériai diákoknak magyar egyetemekre. A magyar kabinet természetesen tisztában van vele, hogy Nigéria nem keletre van Magyarországtól, de a keleti nyitás stratégiája nem szó szerint értendő, az ugyanis azt jelenti, hogy szorosabbra kell fűzni a kapcsolatot azokkal a gyorsan fejlődő régiókkal, amelyek korábban nem voltak a magyar külpolitika és külgazdaság-politika homlokterében - hangsúlyozta az államtitkár.

Szijjártó Péter nigériai látogatása során tárgyalt mások mellett Namadi Sambo alelnökkel, a miniszterelnökkel, továbbá az oktatásügyi, a kereskedelmi és a külügyi államminiszterrel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Székelyek menete: feljelentette a szervezőket egy kormánypárti képviselő

A magyarellenességéről ismert Bogdan Diaconua "magyar szélsőségesség példátlan fokozódásának… Tovább olvasom