Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Ukrajna lesz az EBESZ elnöke 2013-ban

Kijev/Bécs - Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) csütörtökön megerősítette, hogy Ukrajna veszi át az elnöki tisztséget 2013-ban: Viktor Janukovics ukrán államfő üdvözölte a döntést.
Jelenleg Kazahsztán irányítja az 56 tagországból álló szervezetet, annak ellenére, hogy Nurszultan Nazarbajev elnök tekintélyelvű kormányzását bírálják. Jövőre Litvánia, majd 2012-ben Írország lesz a soros.

Az EBESZ döntése "bizonyítja, hogy a nemzetközi közösség nagyra értékeli Ukrajna teljesítményét a demokratikus társadalom építésében" - mondta Janukovics.

A sajtó képviselői és a jogvédők azonban nem értenek egyet az oroszbarát elnökkel: szerintük cenzúra, titkosszolgálati ellenőrzés és hatalmi túlkapások jellemzik Ukrajnát. A sajtószabadság helyzetének romlására a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) is felhívta Kijev figyelmét. A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű szervezet sajtószabadságról szóló 2010-es jelentésének ranglistáján Ukrajna zuhant a legnagyobbat: a 89. helyről a 131.-re esett vissza.

Az EBESZ tagállamainak következő csúcstalálkozóját december 1-je és 2-a között rendezik meg Kazahsztán fővárosában, Asztanában. Eddig hét hasonló összejövetelre került sor, ezeket Helsinkiben (1975 és 1992), Párizsban (1990), Budapesten (1994), Lisszabonban (1996) és Isztambulban (1999) tartották.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Havazással, kemény faggyal érkezett a korai tél

Kiterjedt havazással és kemény faggyal érkezett az utóbbi évtizedek legkorábban kezdődő tele… Tovább olvasom