Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Utasítás az urán 20 százalékosra való dúsítására

Irán - Az iráni elnök utasítást adott arra, hogy hazai centrifugákkal kezdjenek el 20 százalékosra dúsítani uránt a teheráni kutatóreaktor fűtőanyag-ellátása céljából.
Mahmúd Ahmadinezsád az állami televízió által közvetített vasárnapi beszédében jelentette ezt be, amelyet egy lézertechnikai kiállítás megnyitóján mondott.

Ennek fényében megkérdőjeleződik annak a megállapodásnak a sikere, amely a Nemzetközi Atomenergia-ügynökég (NAÜ) és Irán között jönne létre különböző dúsítottságú urán cseréjéről. A NAÜ javaslata keretében Irán külföldre szállítaná 3,5 százalékosra dúsított uránkészletének nagy részét további dúsítás céljából, és 20 százalékost kapna vissza, hogy működtetni tudja vele kutatási célokat szolgáló reaktorát.

Iráni vezetők többször kijelentették, hogy ha nem jön létre a megállapodás, akkor az ország képes lesz maga is elvégezni a 20 százalékosra dúsítást.

Ahmadinezsád éppen a hét elején közölte, hogy hazája elvileg hajlandó a külföldön történő dúsításra. Az iráni külügyminiszter, Manusehr Mottaki szombaton a müncheni nemzetközi biztonsági konferencián a NAÜ vezetője jelenlétében megerősítette ezt, illetve, hogy országa hajlandó az "uráncserére". Ugyanakkor kifejtette Teherán kétségeit és elgondolásait a javaslattal kapcsolatban. Ezeket nem részletezte, de egy interjúban utalt arra: Teherán feltételeket támaszt, és mindenekelőtt a külföldön dúsítandó urán mennyiségének meghatározásába, valamint a dúsítás helyszínének kiválasztásába kíván beleszólást.

Az Egyesült Államok és Németország Mottaki szavaira reagálva úgy vélekedett, hogy Irán nem hajlandó engedményekre atomprogramját illetően.

Az iráni államfő vasárnapi bejelentése valószínűleg felbőszíti a nyugati hatalmakat.

"Adtunk nekik (a Nyugatnak) két vagy három hónapot arra, hogy megkössük a megállapodást. De újabb huzavonába kezdtek, ezért én arra kértem Dr. Szalehit, hogy centrifugákkal kezdjük el a 20 százalékos dúsítottságú fűtőanyag előállítását" - mondta a televízióban Ahmadinezsád, utalva Ali Akbar Szalehire, az iráni atomenergia-ügynökség vezetőjére. "Az ajtó azonban továbbra is nyitva áll" - tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 2. floridaimagyar 2010. február 07. 20:31
    „Hamarosan valaki oda fog csapni ...”
  • 1. bambinaXX 2010. február 07. 15:51
    „"Meg nem engedett diszkriminációt jelent a holland kormány azon döntése, hogy iráni származású diákoknak tilos nukleáris technológiát tanulniuk - mondta ki egy hágai első fokú bíróság"

    -Gratulálunk hága, így tovább!! :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erős földrengés és cunamiriadó Japán déli szigeteinél

Japán - A Richter-skálán mért 6,6-es erősségű földrengés volt közép-európai idő szerint vasárnap… Tovább olvasom