Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Vörösre festett hajjal jelent meg a bíróság előtt a denveri tömeggyilkos

James Holmes 12 embert ölt meg egy moziban. A férfi egyszer sem szólalt meg a bíróságon.
Vörösre festett hajjal, zavarodott tekintettel jelent meg hétfőn a bíróság előtt James Holmes, akit a coloradói Aurora mozijában végrehajtott mészárlás elkövetésével gyanúsítanak.

A hivatalos vádemelés napját jövő hétfőre, július 30-ára tűzték ki. A péntekre virradó éjjel végrehajtott mészárlásban 12 ember életét vesztette, további 58 pedig megsebesült.

Az ügyészség hétfőn bejelentette, hogy emberöléssel fogja megvádolni Holmest, akit a bíróság ezért halálra ítélhet. Carol Chambers kerületi ügyész közölte: konzultálni kíván az áldozatok hozzátartozóival, hogy kérje-e a Coloradóban kiszabható legsúlyosabb büntetést.

Az amerikai sajtóban megjelent értesülések szerint a 24 éves volt ideggyógyász doktorandusz azért festette a haját élénkvörösre, mert a Batman-képregények és filmek negatív hősének szerepében tetszeleg. A gyanúsított éppen a Batman-filmek legújabb részének csütörtök éjfélkor kezdődött bemutatóján tört be az aurorai mozi egyik termébe, és nyitott tüzet a nézőkre.

Első bírósági megjelenése alkalmából a kezén-lábán megbilincselt Holmes egyszer sem szólalt meg és az élőt televíziós közvetítés tanúsága szerint fásultan meredt maga elé. A bíró kérdéseire a gyanúsított helyett egy ügyvéd válaszolt. A tárgyalóteremben jelen volt a mészárlás áldozatainak mintegy negyven hozzátartozója.

Vörösre festett hajjal jelent meg a bíróság előtt a denveri tömeggyilkos. Fotó: MTI (galéria)

A lövöldözés indítékára a nyomozók még mindig nem találtak magyarázatot. Holmes, aki a Coloradói Egyetemen ideggyógyászatból készült tudományos fokozatot elérni, a doktoranduszok első évfolyamának júniusi szóbeli vizsgája után bejelentette, hogy abbahagyja a tanulmányait. A gyanúsított, akit kiváló képességű, komoly, zárkózott fiatalembernek ismertek, és aki gyorshajtáson kívül semmilyen összeütközésbe nem került a törvénnyel, az utóbbi hónapok során internetes szállítóktól - legálisan - fegyvereket és bombák előállításához szükséges anyagokat szerzett be.

Az egész Amerikát megrázó tragédia nyomán Barack Obama vasárnap felkereste a Denver elővárosának számító, 325 ezres Aurorát, hogy részvétét fejezze ki a megölt áldozatok hozzátartozóinak és találkozzon az életben maradottakkal. Az elnök kijelentette: el kell gondolkodni azon, hogy miként lehetne megelőzni a hasonló értelmetlen tragédiákat.

Holmest egyébként, aki ámokfutásának éjszakáján golyóálló felszerelést viselt, közvetlenül a mozi mellett fogták el, nem tanúsított ellenállást. A lakásán azonban beélesített, robbanó huzalcsapdákat és csaknem negyven liter benzint találtak a rendőrök. A mellmagasságban kifeszített drótokhoz erősített, mintegy harminc házi készítésű gránátot szombaton semmisítették meg a tűzszerészek.

A tragédia hatással volt az elnökválasztási kampányra is; pénteken Obama elnök és leendő hivatalos kihívója, Mitt Romney is politikai beszédek helyett az aurorai tragédia áldozatairól emlékezett meg, a két kampánystáb pedig legalább hétfőig visszavonta Coloradóban az ellenfélre nézve negatív választási hirdetéseket.

Olvasóink írták

 • 3. Csecs 2012. július 24. 06:22
  „3: Rád is milyen hatással voltak a szovjet partizánfilmek!”
 • 2. Apátfalvi** 2012. július 24. 00:46
  „Nem értek egyet, a normális emberekre nincsenek negatív hatással sem a számítógépes játékok, sem a filmek, csak az efféle beteg, deviáns állatokra.

  Ez a barom miféle irányítást vett kézbe?! Semmi mást nem csinált, mint fogta a fegyvereit, és nekiállt mészárolni ártatlanokat. Obamát és a többi politikai vezetőt nincs értelme idekeverni, ez féreg nem politikai megfontolásból gyilkolt.

  A Nolan-féle Batmanek pedig kiváló filmek, és sanszos, hogy 2012 legjobb filmjei között lesz a legújabb darab is! Nem a film hibája, hogy az ilyen férgek élnek (sajnos).”
 • 1. klj-54 2012. július 23. 20:41
  „Nem kellene ezen csodálkozni!
  Bekapcsolja az ember a tévét és mit lát?
  Erőszakot, szinte a vér folyik a képernyőből.
  A gyerekeke olyan erőszakos rajzfilmeket néznek, amilyent még a Grimm testvérek sem mertek leírni.
  Kiképzik embert ölni a hadseregben.
  Ha ilyen ostoba és erőszakos a világ akkor ne csodálkozzunk ha néhány ember kezébe veszi a dolgok irányítását!
  Mert hagy kérdezzem meg:
  Obamának miért van több joga bárkit megöletni felbujtóként?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Románia felől érkezett a burgaszi merénylő

A bolgár sajtó hétfői jelentései szerint Románia felől érkezett az országba a burgaszi merénylő, aki… Tovább olvasom