Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Zavargások az újabb adóellenes tüntetésen Bretagne-ban

Zavargások törtek ki a francia adópolitika elleni újabb tüntetésen szombaton Bretagne közigazgatási székhelyén, Quimper városában.
Az összecsapások a tüntetés legelején történtek, a tiltakozók egy része kövekkel kezdte dobálni a rohamrendőröket, akik vízágyúval és könnygázzal válaszoltak.

A rendőrség szerint mintegy 10 ezer, a szervezők szerint 30 ezer helyi gazda, kamionsofőr, vállalkozó, kiskereskedő, munkás és önkormányzati képviselő vonult utcára Franciaország legnyugatibb régiójának székhelyén, hogy tiltakozzon a francia és külföldi teherszállító járművekre tervezett környezetvédelmi adó terve ellen, és több munkahelyet követeljen.

A tiltakozók piros sapkát viseltek, amely a 17. századi breton adóellenes forradalom szimbóluma volt, és sokan az egykor önálló Bretagne zászlóit lengették. A magasba tartott táblákon "Munkához való jog", "A francia ember nem fejőstején", "Elég volt az adókból", "Bretonok igen, bárányok nem" feliratok voltak olvashatók, egyesek pedig Francois Hollande államfő lemondását követelték. Volt, aki megpróbált a prefektúra épületének kerítésére is felmászni.

A tüntetők egy része a halottak napjára való tekintettel cserepes krizantémokkal díszítette fel Quimper főterét.

"A breton munkahelyteremtést és gazdaságot gyászoljuk" - mondta a Le Monde című napilapnak Olivier Billon, a helyi fiatal gazdák szakszervezetének elnöke. Elmondta, hogy este 6 órakor mindenképpen elhagyják a tüntetés helyszínét, de elképzelhető, hogy a szélsőségesek törni-zúzni fognak. "Mi nem azért jöttünk. A mai megmozdulás egy nagy mozgalom kezdete. Meg fogjuk mutatni az államnak, hogy nem értünk egyet a Párizsban hozott döntésekkel" - tette hozzá.

A rendőrség nagy erőkkel készült a tiltakozás biztosítására, miután tartani lehetett attól, hogy szélsőjobboldali és szélsőbaloldali csoportok szándékos rendbontásra készülnek.

A kormány az egy héttel ezelőtt összecsapásokba torkolló tüntetés nyomására határozatlan időre felfüggesztette az ökoadó bevezetését, Jean-Marc Ayrault miniszterelnök pedig pénteken óva intett "az erőszakspirál folytatásától".

Múlt szombaton mintegy ezer helyi gazda körülbelül 250 teherautóval, valamint káposztával, tojással, és autógumival megrakott utánfutós járművekkel és traktorokkal demonstrált, követelve a tervezet visszavonását. Az elégedetlenség az autópályákon az akkora már felállított elektronikus ellenőrző kapuk körül koncentrálódott, amelyeket azóta a hatóságok felszámoltak. A gazdák több helyen össze is csaptak a rendfenntartó erőkkel, megdobálták őket, és az autógumikból tüzet raktak. A rendőrök könnygázzal oszlatták szét a tömeget. A gerillaharcokra emlékeztető kisebb összecsapásokban összesen hatan sérültek meg.

A 3,5 tonnánál nehezebb járművekre vonatkozó környezetvédelmi adó még az előző konzervatív kormányzat döntésének értelmében, 2014. január 1-jén lépett volna hatályba. Az intézkedés bevezetését a szocialisták egyébként korábban már kétszer elhalasztották, s a mostani döntést a jobboldali ellenzék is üdvözölte. Az ökoadó ellenzői - amely egymillárd euró (300 milliárd forint) bevételt jelentett volna az államkasszának - azt hangsúlyozták, hogy a breton gazdák a térség földrajzi helyzete és a régiót sújtó élelmiszer-ipari nehézségek miatt nem bírnának el egy újabb adót.

Olvasóink írták

  • 1. makovaros 2013. november 02. 19:02
    „Magyarországon meg mindent meglehet csinálni a kisemberekkel, hiszen úgyse mernek lépni. Ja de mennek békemenetre mikor ledöntik Viktor szobrát, persze mikor Vásárhelyen felakasztják Gyurcsány bábját, vagy mikor Bajnai nagygyűlésen libákat eregetnek meg csapják a lábukat hogy gágogjanak (ami egyébként állatkínzásba is átmehet) az érdekes módon nem volt elítélendő, nem volt békemenet.
    Vagy mikor megjelent a Mszp Hoffman Rózsát csúfoló plakátja az nagy baj volt hatalmas balhé volt, de mikor a jobboldal kitetette a Együtt tették tönkre az országot akkor furcsa módon semmi balhé nem lett belőle abból nem lett gond.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Merkel: a kristályéjszaka a német történelem mélypontját jelentette

A német kancellár szokásos hétvégi videoüzenetét a náci pogrom közelgő 75. évfordulójának szentelte. Tovább olvasom