Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

A diákok fele ingyen étkezik Apátfalván

Apátfalván az általános iskola menzáján étkező gyerekek több mint fele ingyen kapja a tízórait, az ebédet és az uzsonnát – szociális helyzete miatt. A menzán most végezték el a legszükségesebb felújításokat.
A kétezer lelket számláló Apátfalván egyetlen iskolás gyerek sem marad éhen azért, mert a szülőknek esetleg nincs pénzük befizetni a menzát – tudtuk meg az intézmény igazgatójától, Mátó Lajostól. Erre azért kérdeztünk rá, mert – mint korábban, az iskolai tálalókonyha felújítása kapcsán megírtuk – a menzát igénylő diákok száma néhány év alatt drasztikusan, 250-ről nyolcvan-kilencven főre csökkent. Az intézményvezető elmondta: a fogyatkozás hátterében egyszerűen az áll, hogy az iskola tanulói létszáma is megcsappant. Idén szeptemberben már csak 186 diáknak csengetnek be Apátfalván – korábban is nagyjából a diákok fele volt menzás.

Felújítás után

Szeptembertől felújított teremben étkeznek az apátfalvi menzások. Többek között az ajtók, ablakok újrafestésére, a küszöb felújítására, a lehullott csempék pótlására, a csaptelepek és a világítás cseréjére került sor, miután az ÁNTSZ megvizsgálta az iskola épületegyüttesében található étkezőt, és hiányosságokat fedezett fel. A munkálatok összértéke háromszázezer forint volt. A teljes felújítás hét-nyolcmillió forintba kerülne. Ezt viszont csak pályázati forrásból tudná előteremteni a falu.

Az iskolai étkezés egyébként – tízórai, ebéd és uzsonna – teljes áron napi 424 forintba kerül, ebből azonban a szociális helyzetet figyelembe véve, a jogszabályok szabta kereteken belül többféle kedvezményt is biztosít az étkezde, és az önkormányzat is segít, ráadásul a legszegényebb szülők esetében a befizetési határidőt sem veszik szigorúan. A felső tagozatosok ötven, az alsósok akár százszázalékos támogatást is kaphatnak a díjból.

Megdöbbentő adat: az apátfalvi menzások több mint fele, negyvenhét tanuló étkezik ingyen az iskolában. Az igazgató, Mátó Lajos szerint ez egyértelműen a község rossz szociális helyzetéből adódik.
A gyerekeknek különben már nem az iskolai konyhán főznek, ott csak tálalnak. Ennyi étkezőnek már nem érné meg; ehelyett a Pintér vendéglőből hozzák az ebédet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új tavak aszály és belvíz ellen Makón

Egyelőre a kiviteli tervei sincsenek készen annak a vízrendezési tervnek, amit a Tisza–Maros… Tovább olvasom