Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

A múzeumigazgató aranykeresztje

Makó - Izgalmas időszakban, a rendszerváltás körüli időkben vette át a makói múzeumot a nemrégiben nyugdíjba vonult Halmágyi Pál. Szakmai munkájáért, a város kulturális életében betöltött szerepéért a nemzeti ünnepen Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Halmágyi Pál 1980 márciusában került a múzeumba, és 2012 decemberében vonult nyugdíjba – ebből az utolsó 24 évet igazgatóként töltötte az intézmény élén. Erre az időre esett a rendszerváltás, ami a közelmúltat is átértékelte több szempontból, izgalmasabb feladatot szinte nem is kaphat egy múzeumi szakember. Halmágyi Pál azt mondja, a változás előszele, majd maga rendszerváltás s az azt követő 4 éves ciklusok egyaránt sok izgalmat hoztak. Ráadásul ez önmagában is érdekes hivatás: kutatni, a régi dolgokról még személyes emlékekkel rendelkező emberekkel találkozni, beszélni, művészekkel kapcsolatba kerülni, nekik kiállítást rendezni mind-mind különleges élmény.

A nyugalmazott múzeumigazgató keze nyomát sok minden magán viseli a múzeumban, s emlékeznie is van mire. 1998-tól öt éven át gyűjtötte a második világháborús makói hősök neveit – ezek most a Csanád vezér téri emlékmű mellvédjén olvashatók. Fontosnak tartja, hogy 1999-ben és tíz évvel később is megemlékeztek Makón, illetve Magyarcsanádon a nálunk menedékre lelt katonákról. 2005-ben 2 napos szakmai konferenciát rendeztek a múzeumban József Attila születésének centenáriumára, s része volt Halmágyi Pálnak abban is, hogy a minisztérium segítségével sikerült megvásárolniuk a Szépség koldusa egy dedikált példányát. Az ő kezdeményezésére restaurálták az emeleti kiállítóteremben látható nagyméretű, különleges festményeket. A koronát minderre az új, interaktív állandó tárlat összeállítása jelentette, amely a város történetét mutatja be a török utáni újjátelepüléstől a rendszerváltásig.

Halmágyi Pál. Fotó: DM/DV
Halmágyi Pál. Fotó: DM/DV

A nyugdíjas éveket sem pihenéssel tölti. Tovább kutat, kiállítások, rendezvények szervezésében vesz részt, igyekszik gyarapítani a város kincseit bemutató köteteinek sorát – most például a Pulitzer-könyv angol változatán dolgozik. A következő könyv Galamb József makói emlékeit fogja bemutatni, de szívéhez közel áll például az első világháborús katolikus hadikórház emlékkönyve is, amit fakszimile kiadásban szeretne megjelentetni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1:1-re áll Makó és az állam meccse

Az állam felajánlotta, hogy odaadja Makónak a Juhász Gyula téri pártházat ingyen. Tovább olvasom