Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

A tetteseket elfogták, a feszültség marad

Apátfalva - Mióta elfogták a cigányok elleni merényletek gyanúsítottjait, csönd van, pedig a kisebbség és a többség között sohasem volt még ekkora a feszültség – véli az apátfalvi Károlyi Sándor. A megyegyűlés képviselője szerint folytatni kell a cigányok szocializálását. Apátfalván most házat építettek kalákában.
Nyáron a romagyilkosságok híreitől visszhangzott az ország, a cigányok lakta apátfalvi Csokonai utcában mégis egy építkezés volt a legfontosabb esemény. Kisalbert Tiborék öreg háza csaknem összeroskadt. A látássérült ikerpárt nevelő fiatalok érdekében a kisebbségi önkormányzat pályázatot írt a Magyarországi Cigányokért Közalapítványhoz, amely adott 1 millió forintot tatarozásra és bővítésre.

– Élnek mások is hasonló körülmények között, mégsem hallottam olyan hangot, hogy nekik miért, és nekem miért nem – mondja a szintén utcabeli Károlyi Sándor, a megyei közgyűlés polgári frakciójának tagja. – Kerestünk kivitelezőt, aztán kiszolgáltuk a mestert: egyszerre tízen–tizenöten jöttek segíteni. Augusztus 5-ére készen voltunk. A csapatnak nincs oka arra, hogy szégyenkezzen.

Károlyi Sándor házfelújítás közben. Munkahelyet nem lehet teremteni, de tanulásra lehet nevelni. A szerző felvétele
Károlyi Sándor házfelújítás közben. Munkahelyet nem lehet teremteni, de tanulásra lehet nevelni.
A szerző felvétele

A politikus most megint malteros ruhában van, egyik fia házán dolgozik, ami persze nem olyan rendkívüli, más is szívesen hozzáfog. Ki lehet élni az építő hajlamot felénk, van elég olyan rozzant tákolmány, amivel kezdeni kell valamit.
 Tapasztás, tapasztalat

Károlyi Sándornak a vérében van a renoválás, hiszen az ősök vályogvetők és tapasztók voltak. – Apám a Magépnél dolgozott, de másodállásban még vályogot vetett, a bátyám is. Én élelmiszer-ipari technikus lettem. Ha 25 évvel ezelőtt valaki azt mondja, a szakmámnak nincs jövője, mert a magyar élelmiszer nem fog kelleni, nem hittem volna el. Aztán munkanélküli lettem, családgondozónak tanultam felnőtt fejjel, ma politikus vagyok. A többség ugyanezt a törést nagyon rosszul élte meg. Az idősek még várják, hogy ugyanott folytatódik a történet, ahol félbeszakadt.


– Mióta a rendőrség elfogta a cigányok elleni merényletek gyanúsítottjait, a sajtó figyelme másra terelődött. Pedig minden eddiginél nagyobb a feszültség cigányok és nem cigányok között, és ezzel kezdeni kellene valamit – mondja Károlyi. – Amikor egy országban a hatalom nem tudja garantálni a rendet, megerősödnek a szélsőségek. Ehhez nálunk a kormány gyöngülése és az országos cigányvezetés hitelének elvesztése is hozzájárult.

Károlyi szerint a Kádár-rendszerben is látszott, melyik településen akart segíteni a romáknak a tanács. Igaz, a cigányok hozzászoktak, hogy gondolkodnak helyettük, viszont elindult a szocializáció. Most is zömmel a helyi közösségek tenni akarásán múlik minden. Igaz, munkahelyeket nem lehet „teremteni", de tíz-tizenöt év alatt el lehet érni, hogy egyre több
fiatal tanuljon tovább. Az ilyen helyi kezdeményezések és a kormányok munkája eddig nemigen kapcsolódott össze. A településenként változó alapokat kellene valahogy egy szintre hozni.

– A többség azt veti a szemünkre, hogy nem tudunk összefogni – véli Károlyi. – Nálunk a más törzsbelieknek mások az érdekei, és még jön a világnézet szerinti megosztottság is. De a többség is széthúz. Ez természetes. Csak jó lenne, ha fontos ügyekben létrejönnének kompromisszumok – vagy legalább megint emberi hangon beszélnénk egymással.

Olvasóink írták

 • 5. nezdcsak 2009. szeptember 20. 06:31
  „SZEMÉT VILÁGOT ÉLÜNK!”
 • 4. ja 2009. szeptember 17. 19:27
  „Ezt tudjákmeg a munkaügyesek hogy kiskönyv nélkül segítenek egymásnak mert ugye ezt nemlehet.”
 • 3. micocity 2009. szeptember 17. 14:03
  „Ismerem Károlyi Sanyit!
  Rendes,becsületes cigányember,bárcsak a többi is ilyen volna!

  Fiatalkorában a konzervgyárban dolgozott, édesapám beosztottja volt.ott is elismerték a munkáját!”
 • 2. magyarok 2009. szeptember 17. 13:56
  „És nem csak az apátfalvi cigányok dolgoznak hanem más cigányok is!
  Sőt ha munkát adnánk, nem elküldenék őket a borszínűk miatt a felvételnél, akkor még sokkal többen dolgoznának!
  Persze van egy réteg aki csak csalásból és lopásból él, azokat el kell ítélni a becsületes cigánynak is ez az érdeke, de könyörgöm, ne vegyünk már mindenkit egy kalap alá!”
 • 1. szegedix 2009. szeptember 17. 09:52
  „A munkahelyemen dolgoznak apátfalvi cigányok! Szorgalmasak , igyekvőek. Semmi gond nincs velük. Bár ilyen lenne a többi is. Sajnos még kevesen vannak ilyenek. ők viszont olyan környezetből kerültek ki, akiknek a szülei is dolgoztak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcszáz kilőtt fürj az olasz autóban Nagylaknál

Nagylak - Nyolcszáz kilőtt fürjtetemet találtak egy olasz gépkocsiban hétfő éjjel Nagylaknál a Vám-… Tovább olvasom