Délmagyar logó

2018. 07. 20. péntek - Illés 18°C | 27°C Még több cikk.

Apás szülés is csak védőoltással

Makó - Mivel hozzánk is elért az influenzajárvány, tegnap óta látogatási tilalom van érvényben a megye összes fekvőbeteg-intézményében. A makói kórházban megnéztük, mit jelent ez a gyakorlatban.
– Nemcsak látogatóba jöttem, egy kis házi kosztot és tiszta ruhákat szerettem volna hozni. Megértem, hogy a kórházban lévőket óvni kell a fertőzésektől, de akihez én jöttem, az a pszichiátrián van, és fontos neki, hogy érezze a törődést. Ha most nem megyek be hozzá, és visszaesik, ki vállalja érte a felelősséget? – kérdezte egy idősebb asszony tegnap délelőtt a makói kórház portáján, amikor ott jártunk az után érdeklődve, milyen a fogadtatása a látogatási tilalomnak. A nő végül bemehetett – igaz, csak az osztály bejáratáig, ott átvették tőle, amit hozott, majd távozott.

A makói kórház főbejáratára megerősített portaszolgálat vigyáz. A szerző felvétele
A makói kórház főbejáratára megerősített portaszolgálat vigyáz. A szerző felvétele

A kórház főbejáratánál bő negyedórát töltöttünk. Ez idő alatt nyolcan jöttek volna látogatóba, és közülük alig néhányan tudtak a tilalomról. A kapunál kétfős, megerősített portaszolgálat működik, tagjai határozottan, de udvariasan tájékoztatják az érkezőket. A szolgálatot teljesítők egyike, Barta Károly elmondta: vannak, akik eleinte méltatlankodnak, de végül szót lehet érteni mindenkivel.

Nem tudni, meddig tart

Mint megírtuk, Tombácz Zsuzsanna megyei tiszti főorvos a tegnapi naptól látogatási tilalmat rendelt el az egész megyében. A döntés oka: elérte megyénket is az influenzajárvány, két esetben influenza A vírus jelenlétét tudta igazolni a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv. Mint a megyei kormányhivatal kommunikációs vezetője, Varga Márta tegnapi közleményében írja, Hódmezővásárhely és Makó térségében nagymértékű emelkedés tapasztalható, a betegszám a járványküszöböt többszörösen meghaladja, Szeged, valamint a szentesi járás területén pedig járványküszöb körüli értékeket jelentettek. Az emelkedés olyan mérvű, amely indokolja a látogatási tilalom elrendelését a megye összes fekvőbeteg-intézményében. A tilalom annak feloldásáig tart – ez praktikusan azt jelenti, amíg le nem cseng a járvány.

A vásárhelyi–makói közös intézmény makói tagkórházát vezető Nagy Jenőtől megtudtuk: bár egyetlen osztályra sem mehetnek be a látogatók, a vizsgálatra érkezők természetesen jöhetnek, aki pedig csomagot hoz, leteheti a portán, a betegszállítók felviszik a címzettnek. Ha valakit látogatás helyett felhívnak, odahívják az osztályon lévő telefonhoz – igaz, ez egyre ritkább: szinte minden betegnek van mobiltelefonja. A tilalom alól rendkívüli, méltánylást igénylő esetben írásban felmentést lehet kérni. Apás szülés kérelmezése esetén is komolyan mérlegelik a körülményeket, például hogy az apuka megkapta-e az influenza elleni védőoltást.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Múzeumba kerülhet Ságvári makói szobra

A makói Jobbik újra előállt 2 évvel ezelőtti javaslatával: vigyék el helyéről a gerizdesi Ságvári Endre-szobrot. Tovább olvasom