Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

Apátfalvi rendeletet vizsgál a Kúria: felfüggesztették a volt polgármester zöldségesüzletének perét

Apátfalva - A Kúriától kér állásfoglalást a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírája, Szabó László az apátfalvi zöldségesügyben.
A legfelsőbb bírói fórum döntéséig felfüggesztette a pert. Ezt azért követjük, mert a korábbi polgármester, Varga Péter áll szemben az önkormányzattal. Vargáék zöldségesüzlete olyan bódéban működik, amely a Kossuth utcán áll, bérelt közterületen. A helyhatóság visszavonta a használati engedélyt, azt szeretné, ha a bódét lebontaná a vállalkozó, mert a piac rendbetételét tervezi, és útban van a zöldségbolt. Varga szerint a piacot anélkül is rendbe lehetne tenni, hogy az ő üzletéhez hozzányúljanak, szerinte csak a családját akarja ellehetetleníteni az önkormányzat.
A volt polgármester zöldséges bódéja. Maradhat, amíg véget nem ér a per. Archív fotó: Kuklis István

Vargáék a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon támadták meg a közterület-használati engedély visszavonásáról szóló döntést. Arra hivatkoznak, nem ajánlott fel nekik a település más közterületet, pedig a rendelet szerint ezt kellett volna tenni. Az apátfalvi önkormányzat viszont úgy érvel, Vargáéktól korábban úgy tudták, a közeli sarki üzlethelyiségbe akarják átköltöztetni a boltot, így valójában nincs is szükségük másik közterületre.

A per május 11-én kezdődött, és amíg be nem fejeződik, a bódét nem kell lebontani. Információink szerint a bíró azt kéri a Kúriától, vizsgálja meg, törvényes-e az apátfalvi önkormányzatnak a közterület használatáról szóló rendelete, amely alapján vizsgálni kell az ügyet. Ez a helyi jogszabály még a korábbi képviselő-testület idején készült.
 

Varga Péter most kérdésünkre azt mondta, nincs mit tenni, várnak. A bódé áll. A család közben eldöntötte, a vállalkozást nem itt, és nem is a sarki házban folytatják. Azt nem árulta el, hol.


Halasi Barbara, az önkormányzat ügyvédje azt mondta, nem ritka, hogy a bíróság ilyen állásfoglalást kér helyi rendelettel kapcsolatban, amikor kétely merül fel. Az önkormányzatnak rossz ez a felfüggesztés. Amíg nincs döntés, a piaccal kapcsolatos tervek állnak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra tanodát nyitottak Apátfalván: tanulással küzdik le a hátrányokat a romák

Tanoda megszervezésével segíti az Együttélés nevű cigány érdekvédelmi szervezet azokat a hátrányos helyzetű diákokat, akik szeretnének továbbtanulni. Tovább olvasom