Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Az üres házak ártanak a falunak

Ha egy faluban egyre több ház áll üresen, és ott van rajta az eladó tábla, az nem jó a településnek: rontja az utcaképet, az ott élők hangulatát, és lenyomja az amúgy is alacsony ingatlanárakat. Egy évvel ezelőtt is, most is Kövegyen, Királyhegyesen és Újszentivánon érdeklődtünk a lakóházhelyzetről.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 
– Ha az örökösök nem tudják szinte azonnal eladni az üresen maradt házat, az szép lassan tönkremegy – mondta Galgóczkiné Krobák Mária, Kövegy polgármestere. – A településen sok a régi építésű, belvizes ház, amelyek gyorsan düledezni kezdenek. Sajnos, egy év alatt semmi se változott.

A megye legkisebb településeként számon tartott Kövegyen 424-en – 4-gyel kevesebben, mint 2012-ben – laknak 250 ingatlanban, vagyis egy házban legfeljebb 1,7 ember élne, ha nem lenne mintegy 20 ház lakatlan.
Pontosan egy évvel ezelőtt írtunk arról, hány ház áll üresen 3 faluban, Kövegyen, Királyhegyesen és Újszentivánon. Az ingatlanpiac többnyire pang, de már az is jó hírnek számít, ha nem romlik tovább a helyzet. Egy településnek nagyon sokat jelent, milyen messze található Szegedtől: Kövegy a megyeszékhelytől 50 kilométerre fekszik, de Makóra is 20 kilométert kell utazni.

Újszentivanon – Szeged közelsége miatt – nem okoz gondot a megüresedő lakások értékesítése. Fotó: Schmidt Andrea
Újszentivanon – Szeged közelsége miatt – nem okoz gondot a megüresedő házak értékesítése.
Fotó: Schmidt Andrea

500 ezer lakás, ház üres

A 2011-es népszámlálás szerint Magyarországon az elmúlt 10 évben közel 8 százalékkal, több mint 300 ezer darabbal nőtt a lakások száma. De a jelenlegi 4,4 millió lakásból mindössze 3,9 millióban laknak, 500 ezernél is több az üres ingatlanok száma. 

Egy kicsit optimistábbak Királyhegyesen: – Éppen most jártuk körbe a falut a jegyzővel – magyarázta Horváth Lajos polgármester –, és homokkupacokat láttunk néhány porta előtt. Ez azt jelenti, hogy a fiatalok nekifognak a nagyszülőktől megörökölt házak felújításának. Az építkezők között olyanok is vannak, akik olcsón, 1,5–2 millió forintért megvették az üres házakat, és még 1 milliót ráköltve szép új otthont alakíthatnak ki maguknak. Megállt a lakosság csökkenése, az óvodánk például csúcsra jár. Királyhegyesen 678-an élnek 354 házban, köztük 20-30 romosodni kezdett, mert távol élnek az örökösök. Több tulajdonost már az építési hatóság is felszólított a bontásra, de hiába.

Újszentivánnak szerencséje van: határos Szegeddel. Putnik Lázár polgármester szerint szinte csak azok a házak állnak üresen, ahol még nincs vége a hagyatéki eljárásnak. Tavaly 1850 volt, idén már 1900 a falu lélekszáma, 560 ingatlanban laknak az emberek – több mint 3-an élnek egy házban –, kevés a lakatlan épület. Putnik Lázár nem tudta megmondani, pontosan hány ház üres. Azt viszont hozzátette: alacsonyabbak az ingatlanárak, mint Szőregen, Deszken, ezért vonzó a falu. Jó jelnek tartja, hogy településen belül is forog az ingatlan.
 
1 millió körül
Bakson egy több mint 2 ezer négyzetméteres, sarki telken található, 3 épületből álló házat 1 millió forintért adnak – ez a Déli Apró legolcsóbb ajánlata. A lakótér 70 négyzetméter, 2 szoba konyhás, fürdőszobás, gázkonvektoros. Pont Királyhegyesen bukkantunk egy szintén kedvező lehetőségre: 150 négyzetméteres, 3 szobás, konvektoros, a tulajdonos szerint is felújításra szoruló magánházat lehet 1 millió 330 ezer forintért megvásárolni.

Olvasóink írták

 • 18. kormoska 2013. április 26. 21:27
  „A mostani Fidesz kormány árt és ártott a legtöbbet a magyar vidéknek-falvaknak!
  Iskolabezárások,polgármesteri hivatalok összevonása,forrásmegvonás...,soroljam még?
  A nemzeti együttműködés rendszerében módszeresen teszik tönkre a kisebb településeket.”
 • 17. dodoni 2013. április 24. 08:04
  „13. macs

  Minden csak szánalmas magyarázkodás a nincs munkáról. Nincs kevesebb belőle, mint száz évvel ezelőtt volt. Csak olyan munka nincs, amiért pénzt adnak. A civilizált ember totál a pénzre építette az életét és elképzelni sem tudja az életét nélküle. Fut oda, ahol a pénz van. Zsoldos lett, de inkább prostituált. Eladja magát nap mint nap.

  Így igaz, az ormánsági egykézés egyik legfőbb oka a föld szűkössége volt. De ha te azt mondod, hogy ma nincs föld nálunk, amit művelni lehetne, akkor nézz szét a dél alföldi tájon! Ha az autóból Szeged-KKhalas, Szeged-Kiskunmajsa között végigautózol, annyi elhagyott tanyát, elgazosodott, eldzsungelosodott területet látsz, hogy rengeteget. Nem, nem ezért pusztulunk, hanem mert, mint fentebb írtam, teljesen a pénzre építjük az életünket, annak rendelünk alá mindent, az életet, a célértéket, alárendeltük az ezt szolgálni hivatott eszközértéknek, az anyagiaknak. Lesz tehát még sok-sok eladhatatlan, romos, összedőlő ház nálunk a jövőben, ami rontja majd a falu képet, sőt, sok-sok romatelep is, hiszen a kihaló magyarok helyére azért vannak beköltözők.”
 • 16. scott1 2013. április 24. 06:33
  „"Nem kell aggódni a város létszámcsökkenése miatt, a környező falvakból beáramló fiatalok pótolni fogják Makó népességfogyását..."
  Ezen "tudományos megközelítés" megalapozottságához csak meg kell nézni most pár évvel később a valóságot... ja és, hogy a falvakkal közben mi lett, azt is meglehet nézni, na de kit is érdekel, ugye? Így prosperál tökéletesen A város és vidéke, ez egy igazi sikertérség, egy igazi sikertörténet...”
 • 15. Anmari51 2013. április 23. 17:50
  „2.pandababa! Mivel több kommentedben "kéred vissza" a szociálpolitikai kedvezményt ingatlanvásárláshoz, már több alkalommal emlékeztettelek arra most is létezik a szocpol, csak más az igénylés feltétele. Az imént léptem ki az idevonatkozó ismertetőből, nem töltöttem le, nem vagyok érintett. De ha elfogadod a segítségem lépj be Google keresőbe, írd be szociálpolitikai kedvezmény. Rengeteg vonatkozó infót olvashatsz. És ha nagy városban élsz mint pl. Szeged az alábbi bankok egyikét keresd fel személyesen minden segítséget meg fogsz kapni. OTP. FHB. MKB. Uni Credit. Erste. Az első három bank tuti, hogy foglalkozik a szocpol ügyintézéssel is, de valószínű 4&5 bank is.”
 • 14. tuskóhopkins 2013. április 23. 14:42
  „Az üres házak ártanak a falunak.
  Igen? Lebontani mindet, de izibe!”
 • 13. macs 2013. április 23. 14:01
  „8. dodoni,
  igazad van, mindennek az oka az, hogy nincs elég gyerek! Szerinted, ha családonként mondjuk 3 gyerek lenne, mi oldódna meg? Nem érzékeled, hogy a falvak azért néptelenednek el, mert nincs munka, bocs van munka, közmunka, de abból el tudsz tartani egy egész családot? Mekkora kert kellene ahhoz, hogy olyan mennyiségben tudjál termelni, hogy a gyerekeknek naponta legalább 3x enni tudjál adni és még maradjon eladásra is, hiszen vannak dolgok, amikért cashben kell fizetni.
  Vagy az se ártana, ha a falvakból el lehetne járni a távolabbi településekre, ha ott van munka, mert sok esetben kritikán aluli a közlekedés.
  Van olyan ismerősöm, aki kiköltözött falura, de a bejárás egyre többe kerül, így szíve szerint már visszaköltözne, de nem tud.
  És nagyon jól látja y-akta, az az igazi tragédia, hogy a fiatalok külföldre mennek.
  Nem először hivatkozol az Ormánságra, és mindig elfelejted megemlíteni, hogy az ottani egykézés oka a föld volt. Már akkor tudták, amit ma sokan nem akarnak tudomásul venni, hogy pici, nadrágszíjparcellákból nem tud egy család megélni. A nyomor elől próbáltak menekülni.”
 • 12. JeromosGabaly 2013. április 23. 13:57
  „" Az üres házak rontanak a falunak!".................Na az üres házakba betelepített Cserepes soriak, a Mezőkovácsháziak, a Kétegyháziak......NA AZOK ÁRTANAK A FALUNAK!!!!!!!!!! Inkább boldogan elnézegetem az utcánkan álló, lassan enyészetté váló házakat, minthogy folyton attól kelljen félnem, mikor törnek be hozzám. mikor lopnak el valamit tőlem a jó szomszédaim!
  Néhány éve apám a kocsma előtt hagyta a bicaját, lezáratlanul. Másnap délelőtt jutott eszébe, hogy hol is lehet! Elballagott érte és OTT VOLT!!! A reggel busszal dolgozni indulók LEZÁRJÁK a bringát a főtéren, és délután már NINCS OTT! Hagyjatok bennünket nyugodtan kínlódni az elértéktelenedett portáinkon!”
 • 11. y-akta 2013. április 23. 12:49
  „7. Ponotsan így látom én is. Vegetálás sincs már, ez már agónia!
  A fiatalok elmennek, mert nincs munka és közösség, az idősek kihalnak. A ház eladhatatlan, ott megy tönkre. Ezt nézni is borzasztó. Elnéptelenednek a falvak. De a városból is külföldre menekülnek a fiatalok. Ez a nagy magyar haláltusa!”
 • 10. rózsakert 2013. április 23. 10:59
  „Ócsa és egyéb baromságok helyett, az állam veyge meg azok ingatlanát,akik mennének onnan és telepítse bele szeretteit, tudjukkiket -aki menni akár---potenciális migráció---meg legalább boldogan el tudna húzni onnan !”
 • 9. M.Aurelius 2013. április 23. 07:51
  „Falun megszűnt a rendszerváltással a munkalehetőség, mert felszámolták a TSZ-eket.
  Nincs szükség kézi munkaerőre, a korábbi igényes termesztés átment gépi megmunkálásra.
  Saját magukra hozták ezt a faluk, hogy erre váltottak.”
 • 8. dodoni 2013. április 22. 23:23
  „6. macs

  "Tehát, javaslom, hogy keressük meg az okokat és orvosoljuk!"

  Én meg ezt javaslom, hogy érjük fel végre ésszel, hogy ennek az oka is demográfiai. A sok-sok évtized óta elégtelen születésszámok miatt az ország népe vénül és fogy. Az elvénülés költségeit rá kell terhelni a középnemzedékekre, ez megdrágítja a termelést, versenyképtelenné teszi az országot, s ezért a maradék fiatalság menekül. A házak, lakások meg maradnak üresen és minden más nemzeti vagyonnal együtt ez is az enyészeté lesz. De hát, ez a nép ezt akarja. Igenis ezt.”
 • 7. dodoni 2013. április 22. 23:17
  „Idézet Kiss Géza Ormányság c. 1936-ban megjelent könyvéből:

  "Nincsenek egész Ormányságra terjedő adataink ebből a szempontból, de azon a területen, amit belátok, s ami adatokat sikerült összegyűjtenem ezen a területen: minden harmadik ház Ormányságban már ma kihaltnak tekinthető, azaz: csak idősebb nemzedék él már benne, folytatás nincs. Van utca, ahol csak két házban van már utód, a többi: föld fölé rakott nagy koporsó."

  Én erre csak azt mondom, hogy ez a nép pontosan ezt - vagyis a saját pusztulását akarja - évtizedek óta.”
 • 6. macs 2013. április 22. 21:27
  „Értem én, hogy rontja az utcaképet, az ott élők hangulatát, és lenyomja az amúgy is alacsony ingatlanárakat, ha sok eladó ingatlan van egy településen. Tehát, javaslom, hogy keressük meg az okokat és orvosoljuk!”
 • 5. 48as 2013. április 22. 20:45
  „Hazugságokra, mesés álmokra, nem lehet jövôt építeni. A magabiztos jól képzett fiatalság, de a többi is igyekszik elhagyni az országot. Ennek nagyon sok utó hatása lesz. Rengeteg idôs ember marad magára, teli depresszióval, magatehetttlenül, és állami gondozásra szorúlva. Lehetne még a nem várt mellékhatásokat sorolni, de azok csak 4-5 év múlva jelentkeznek.

  Hajrá magyarok! Hajrá Magyarország!

  Mit akarnak a mesélôk hallani? "Minden nagyon szép, és minden nagyon jó!"”
 • 4. toth.andras.akos 2013. április 22. 19:59
  „Őszintén szólva egyáltalán nem meglepő. Nincs megélhetés, demográfiai gödörben vagyunk, minden leépül, sokan hagyják el az országot - egyszerűen nincs jövőkép, REMÉNY.”
 • 3. szunyi77 2013. április 22. 19:55
  „Érdekes nagyon :)
  A házunk Nem üres, Ugyanis Lakunk benne!
  "Újszentivanon - Szeged közelsége miatt - nem okoz gondot a megüresedő házak értékesítése. "
  De , gondot okoz!

  Vegye meg valaki!!! :)”
 • 2. pandababa 2013. április 22. 19:33
  „Vissza a szocpolt!!!!!!!”
 • 1. baltazar 2013. április 22. 15:08
  „Lassan minden kisebb település elnéptelenedik, ha nincs helyben komolyabb munkalehetőség. Az, hogy egy 2000 fős településen van 200 embernek munkahelye, 500-an pedig ingáznak a városba minden nap, az sokáig nem tartható állapot. A mi 2000 fő településünkön is van 8 %-nyi lakatlan ingatlan, mint ahogy Kövegyen. Csak a mi utcánkban ha gyorsan összeszámolom, akkor van 8 üres ingatlan. Ami még elgondolkodtatóbb helyzet az az, hogy az utcánkban a lakott ingatlanok lakóinak több mint 50 %-a több éve nyugdíjas. Ha nem költöznek be fiatalok, vagy onnan a városba költöznek felnőtten, az nem egy kellemes jövőképet mutat. Egy városi rangra pályázó községnek a sikerhez a lakosságszámot illetően növekedő ütemet kellene hogy mutasson.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pótkerékben csempészte a Marlborot

209 doboz szerb zárjegyes cigarettát találtak a rendőrök a kiszombori határátkelőhelyen egy… Tovább olvasom