Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Bizalmi válság, könnyek és megoldások a pitvarosi községházán

Pitvaros - Elismerte Pitvaros polgármestere, hogy hibázott, amikor egyedül választotta ki a biciklitároló kivitelezőjét. Most új vállalkozót keresnek. A keddi ülés azonban nagyobbrészt arról szólt, mi a gondja a képviselőknek a polgármesterrel, és viszont.
Megoldódik a karácsonyi számunkban bemutatott pitvarosi biciklitároló sorsa: a község képviselő-testülete kedd este úgy döntött, árajánlatokat kér, ez alapján új kivitelezőt és műszaki ellenőrt választ. A 9,5 milliós uniós pályázatból nem fa tartószerkezetű, cseréptetejű biciklitárolót húzott föl a kivitelező alvállalkozója, amint az a tanulmánytervben szerepelt, hanem vasvázút, műanyag tetejűt. A munkát leállították, de nem időben a képviselő-testület szerint, amelynek tagjai elhatárolódtak a beruházástól a felelősséget Radó Tibor polgármesterre hárítva. A község vezetője az ülésen elismerte: hibázott, amikor sietett, és a testület megkérdezése nélkül kért árajánlatokat, és választott kivitelezőt. Dénes László képviselő szerint ha ez a beismerés hamarabb elhangzik, gyorsabban találtak volna megoldást. Radó szerint azért nem tudta hamarabb leállítani a beruházást, mert a fővállalkozó külföldön volt, az alvállalkozó pedig nem hallgatott őrá. Ezt a képviselők nem nagyon hitték el. A község nem vette át a munkát, de a kivitelezőnek nincs követelése.

Radó Tibor polgármester, az önvédelmi jegyzetek és a képviselők. Most mindent megbeszéltek. A szerző felvétele
Radó Tibor polgármester, az önvédelmi jegyzetek és a képviselők. Most mindent megbeszéltek.
A szerző felvétele

Az ülés összehívását a képviselők kezdeményezték. Élénken figyelő és közbeszólogató közönség is ült a teremben, régebbi képviselők, érdeklődők és a postás néni. A polgármester és a képviselők Katinak, Tibinek, Lacinak, Ferinek szólították egymást, és nyíltan, őszintén beszéltek. Radó Tibornak meg kellett mondania, milyen iratokat tart az „önvédelmi jegyzetek" feliratú dossziéban, és miért állította azt lapunkban, hogy az előző vezetés kozmetikázta a költségvetést. Radó ez utóbbiért elnézést kért a testülettől, ezeket nem a közzététel szándékával mondta. A tiszteletdíjat azért nem fizette ki a képviselőknek, mert nem volt miből, és ő nem kezdeményezheti, hogy társai mondjanak le a javadalmazásukról. A képviselők viszont azt mondták, megalázónak érezték a polgármester eljárását, és most már dacból is ragaszkodnak ahhoz, hogy megkapják a pénzüket. Úgy döntöttek, a helyi adóbevételekből, amint lehet, kifizetik a tiszteletdíjakat. A közönséget az érdekelte, hogyan lehetne a főállású polgármesterből valahogy tiszteletdíjast csinálni, hogy neki is veszélyben lehessen a pénze.

A testületi ülés résztvevői arról beszéltek a leggyakrabban, milyen rosszul érzik magukat, és ez így nem mehet tovább. Bertáné Kecskeméti Katalin el is sírta magát, kiment a teremből, majd visszajött, és elnézést kért. Harcsás Ferenc azt mondta, ő megélte már azt itt, hogy levegőnek nézik, és ebből elég. Ezzel együtt a legtöbben osztották Bertáné álláspontját: pedagógusként egy gyerekben is sokra becsüli, ha elismeri a hibáját, le kell tehát zárni a múltat, hátha jobb lesz a jövő. Léka János (Jobbik) nem hajlandó elnézni semmit, a polgármester felelősségre vonásáért kardoskodik. Anderkó Attila alpolgármester (Fidesz–KDNP) is kritikát fogalmazott meg: Tibi jó szándékú, de rosszul kommunikál, és mindent ő akar csinálni saját kezűleg. A községháza bejárati ajtaját is ő javította meg. Radó közölte: ez fájt, Attilától nem ezt várta, hiszen ők naponta megbeszélik az ügyeket – az ajtózárat pedig muszáj volt megcsinálni, este nem hagyhatta ott úgy a házat.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. nagyon 2012. január 22. 19:50
  „Más településeken a testületi tagokban volt annyi gerinc, hogy lemondtak ők is, döntsön a lakosság.”
 • 30. swedo 2012. január 22. 14:40
  „nyuszi_1986!
  "a legútóbbi testületi ülésen pont a polg.m mondta azt az egyik testületi tagnek, hogy vele napi szinten többször is beszélt, mert másal nem akart, Na akkor mirről is beszélünk?"
  Én úgy tudom, azt mondta, hogy az alpolgármester úrral napi szinten tartotta a kapcsolatot, de arra már nincs ideje, hogy mind a hat testületi taggal órákat telefonáljon. És nekem sem tetszene egy polgármester, aki érdemi munka helyett egész nap csak telefonál. Hiszen ezért vannak a testületi ülések, máshol is így működik...
  Ha már tényeket szeretne írni, előbb bizonyosodjon meg róla, hogy azok helyesek-e. Csak ha már az igazságról van szó...”
 • 29. nyuszi_1986 2012. január 20. 21:25
  „A lényeg az, hogy ha 6 ember egyfélét lát és a T. polg.m Úr nem hajlandó meghallgatni őket sem, csak megy a saját feje után és halmozza a törvénytelenséget és a hibákat, nos akkor valóban nincs helye ott a polg.mesternek. Nem vagyok elfogult és egyik képviselő mellett sem állok, van véleményem mindegyikről, de azért az jelent valamit, ha 6 emberrel valaki nem tud együtt dolgozni és más települések vezetői is úgy gondolják, hogy ez így nem mehet tovább. Egyébkéntn az lenne a legmegfelelőbb és mindenki szavát tisztázná, ha egy vizsgáló bizottság kimenne a Falujukba és leellenőrizne mindent! Nem mondom, hogy jót nem köszönhet a Falu a volt vezetőjének, de rosszat is köszönhet, sajnos. Középút? Megbeszélni a dolgokat? Hogy? Ha egyszerúen a vezető nem halgatta meg a 6 embert, vagyis csak 5 embert, mert a legútóbbi testületi ülésen pont a polg.m mondta azt az egyik testületi tagnek, hogy vele napi szinten többször is beszélt, mert másal nem akart, Na akkor mirről is beszélünk? Pont az ártott volna a legjobban a falujuknak, ha ez így folytatódott volna tovább. Meg lehet nézni a szomszéd településeket is, nem mondom mindenütt vannak gondok, DE ott legalább bíznak egymásban és nincs az, hogy csak egy emberrel vagyok hajlandó beszélni, a többi meg menjen a ...... Na ezen gondolkodjanak el a tisztelt hozzá szólók. A tiszteletdíjról pedig valóban lemondhatnának, mind, meg a polg.mester is lehetne tiszteletbeli, mint máshol és akkor ő is hozzájárulna a községéhez..... Ez a véleményem! Egyébként pedig mindennek megvan az oka, csak nem mindenki használ szemellenzőt!!!! De majd úgy is kiderül MINDEN EGYES MUTYIS DOLOG!!!!!!!”
 • 28. Népszava 2012. január 20. 17:33
  „Tisztelt Hópofi és Nyuszi!
  Nem tekintem magam elfogultnak, csak a saját véleményem tettem közzé. De ha a szimatom nem csal, inkább abból az irányból érzek gyomorforgatóan poshadt elfogultság szagot. Azokat az információkat, melyeket Önök rögzítettek, azokat akkor még csak bennfentesek tudhatták. Erről ennyit... Mellesleg azt sem életszerű, hogy egy "állampolgár" kardoskodik azért, hogy a nagyrabecsült képviselő testület kapja már meg azt a kőkemény munkával kiérdemelt tiszteletdíjat.”
 • 27. swedo 2012. január 20. 15:32
  „Az a bizonyos 20.000 Ft-ocska mértékű apró kis tiszteletdíj a jelenlegi adószabályok alapján a 6 képviselőnek kb. 4 millió Ft éves szinten, ha kiszámoljuk... Ez az összeg, ha csak a kommunális adót vesszük, akkor kb. 600 ház van, 5000 Ft-jával az 3 millió, tehát nem is elég a tiszteletdíjakra.
  A tisztesség és becsület mintaképei láttak már tükröt?”
 • 26. nagyon 2012. január 20. 15:00
  „nyuszi, Hópofi! Ezek szerint Önök mindenben kitűnőek. Mások véleményét nem csak nem fogadják el, de támadnak. Itt is. És Önök szerint az a célravezető, hogy nem együttműködve, hanem egymás ellen dolgoznak, mindezt kiteregetve? És nem a homokba dugjuk a fejünket a megoldás, sem pedig az újság, hogy mindenki lássa. Vannak középutak is, nem csak szélsőségek! Komolyan ez a legnagyobb baja a településnek? Hol a segítő szándék?
  Persze, jöhet a válasz, hogy biztos csak ,,rokonok vagy barátok, az elfogultság végett". Mert más nem lehet. Más vélemény nincs, mert az biztosan butaság.”
 • 25. Anyuka093 2012. január 20. 14:45
  „Na akkor........tisztázzunk valamit!!!Én igen is a falu jövőjét,sőt a saját és a gyermekem jövőjét nézem.Mivel a mai világban esélyem sincsen arra,hogy innen elköltözzem(pedig megjegyzem ezek után szivesen megtenném)ami eszembe nem jutott soha,hiszen ide születtem,itt élek,ismerek mindenkit.....azon kellene együtt dolgozni,hogy a falu rendben legyen,NEM EGYMÁS ELLEN ÁSKÁLODNI!!!!Hát ez a legfontosabb???Ezzel javítunk a falu jövőjén???????És igen is az a kicsi is számit!!!!Az minden hónapba 6szor huszonezer forint!!!Több mint a semmi!De ami a lényeg,pontosan ez az ami most nem hiányzott a falunak!Nem felnötek vagyunk,hogy leüljünk és megbeszéljünk dolgokat?!Van így is elég baj.Egyébként meg,nem vagyok családtag,az tény és való,hogy ismerem a Polgármestert,mint mindenki más.Nem vagyok elfogult,nem vagyok mellette sem ellene,de az igazságtalanságot és az ok nélküli áskálódást,főleg ilyen helyzetben,abszólút nem támogatom.Egyébként meg akkor én is" sértegethetném" a kedves nyuszit és a T.Hópofit hogy az "ellenzék"egyik "kedves rokona vagy barátja!DE ennek is mi értelme????Na itt kezdődik a dolog.......!!!!Én csak véleményt nyilvánítottam,azt hiszem azt még szabad,mert én egyedül,sajna nem fogom megváltani a világot!!!:)”
 • 24. nyuszi_1986 2012. január 20. 13:58
  „Másfelől pedig, ha úgy jobban megnézzük a dolgokat, Önök szerint nem tudnak együtt dolgozni a hivatalba. Nos ezt úgyis lehet nézni, mint egy foci csapatot, ahol az edzőnek kell irányítania, de ha az edző nem jól végzi a dolgát, akkor a csapat igenis együtt szembe szállhat az edzővelm mert nem tudnak győzni. Itt is ez történt, hogy a 6 ember nem tudott a polgármesterrel együtt dolgozni, na vajon akkor ki is a hibás? A testület vagy a vezető? Szerintem ha egy csapat vezető nélkül is tud együtt dolgozni, na az a VEZETŐ hozzánemértése!!!!!!”
 • 23. Hópofi 2012. január 20. 13:52
  „T. Csiga. Tudtommal már régen feltalálták a telefont, így a hírek gyorsan tudnak terjedni.Kedves Anyuka! Mindig visszatérnek a tiszteletdíj témájára. Való igaz egyik képviselőnek sem a megélhetése miatt fontos, mert sajnos az emberek többsége nagyon rosszul él.Végül is nem az huszon ezer forint váltotta volna meg a falu gondjait.Egyébként az utolsó hozzászóló szerint csendben kellett volna elintézni a dolgokat. Ez mivel lett volna jobb.Dugják homokba a fejüket az emberek? Vannak ebben faluban sokan akiket érdekel, hogyan működnek a dolgok.Ha valaki sorozatosan hibázik, azt azért mégsem kell a szőnyeg alá söpörni.A gond az, hogy az országunkban is így működnek a dolgok, és ha kicsiben legyen elnéző egy testület, akkor minek firtassuk, mit tesztek a képviselők a parlamentben.Akkor hagyjanak mindent eltusolni a választók, és törődjön bele mindenki, hogy szar az élet.”
 • 22. nyuszi_1986 2012. január 20. 13:36
  „Kedves Csiga, Anyuka093 és Népszava! Úgy látszik Önök igen elfogultak és vakaok! Én nem vagyok egyik ellen és mellett sem, én a FALU mellett vagyok! DE azért azon el kellene Önökbnek gondolkodnia, hogx ha valakit ennyi támadás ér, mert a munkáját törvénytelenül végzi, hát.... örüljön neki mindenki, hogy nem lett feljelentve. Az hogy a polgármesterük azokat a dolgokat elkövette aamit, hát kérem az a falut nem viszi előre, csak a saját zsebét. Az meg, hogy a 6 képviselőnek végre kinyilt a szeme és igenis megálljt parancsoltak, arra csak azt tudom mondani, hogy VÉGRE MÁR, mert itt volt az ideje. Gondolom a tisztelt hozzászólók rokonok vagy barátok, az elfogultság végett. Mégegyszer mondom, a FALUJUKNAK az a legjobb, ha új polgármesterük lesz. Azt a butaságot meg nem tudom hogy honnan szedték, hogy mind a 6 képviselő arra a pozicióra pályázna, badarság, van nekik mit csinálni. Hogy a tiszteletdíj? Nos Önök közül, ha úgy jó mélyen magukba néznek, akkor lemondanának róla? Kétlem! A jelenlegi tagok igaz nincs egyiksem rászorulva, de azért mégis csak volt valaki aki közülük lemondott.... De ha már jár és adható, na pont az a pénz az, ami csak egy ici pici csepp abban a nagy tengerben.”
 • 21. Csiga 2012. január 20. 10:50
  „Tisztelt Anyuka093! Tökéletesen egyetértek Önnel. Sajnos a mostani képviselőtestületben nincs egy ember, aki a falu érdekeit képviselné. Mind a 6-an (!!!! Elnézést a múltkori elütésemért) csak a maguk érdekeit részesítik előnyben, és mindenki tudja, hogy mindannyian a polgármesterségre pályáznak. Hópofi egy csapat, akarom mondani jópofi :) Hát amúgy így kell nekik viselkedni? Egyből az újsághoz rohanni? Nem arra kellett volna törekedni, hogy csendben elintézzék egymásközt? Szép. Itt tartunk ma.”
 • 20. Népszava 2012. január 20. 10:47
  „Tisztelt Naiv Állampolgárok!
  Az vesse az első követ a Polgármester Úrra, aki még nem hibázott! Azzal, hogy a testületből mindenki ellene fordult, csak azt bizonyítja, hogy inkább egymás ellen harcolnak, nem pedig a probléma megoldásán gondolkoznak! Vagy talán jelöltetni szeretnék önmagukat? És aki azt hiszi, hogy majd ezek után, a testület a falu érdekeit fogja nézni, nagyot téved. Először a testületi képviselők életkivitelében kellene szétnézni és utána másokat hibáztatni! Kívülről nagyon egyszerű beleszólni egy falu vezetésébe, de megnézném én azt a vezetést amit, egy hozzászóló végezne!”
 • 19. Csiga 2012. január 20. 10:44
  „Tisztelt Hópofi! Te igen Hópofi egyed vagy. Honnan tudtad ilyen hamar? Pedig nem mondták be a hangosba se a helyi tv-be. Vagy ilyen mélyen aludtam volna???”
 • 18. Anyuka093 2012. január 20. 10:06
  „Kedves Hópofi!Az jó lenne ha a testület arra törekedne,hogy a falu érdekeit nézze.De hol vannak itt a falu érdekei,ha a pénzük a legfontosabb?????!!!A testület egyik tagja sem minimál bérből él!!!Akkor miért létszügséglet nekik?Miért nem kézenfogva próbálták megoldani a gondokat?Miért az a megoldás,hogy egymás ellen áskálódnak?Persze,mindenkinek vannak hibái,de ha baj van akkor együtt kell megpróbálni kilábalni belőle,nem pedig még nagyobb bajt csinálni!!!Szerintem.Mindenk itt él,itt született stb......azt hittem a testület azért van,hogy javítson a körülményeken..ehelyett méginkább ellehetettlenitik a helyzetet.Gratulálok!!!Komolyan,a mai világban a normális ember érzi magát........”
 • 17. Hópofi 2012. január 19. 22:14
  „Tisztelt Bakos úr! A cikk címe nagyon találó volt: Tibi, ez így nem mehet tovább! Hát tényleg nem. Végre meg történt az, aminek a cikk írásakor is meg kellett volna történnie, hogy a polgármester lemond. Ez ma meg történt, éppen ideje volt. Kívánom, hogy a testület ezek után minden téren arra törekedjen, hogy a falu érdekeit szem előtt tartva dolgozzon tovább. A törvénytelenségeket nem engedhetik meg.A továbbiakban az lényeg, hogy a képviselők és polgármester megbeszéljenek mindent, senki ne menjen a saját feje után. Akkor lehet eredményesen dolgozni. SOK sikert kívánok az érintetteknek.”
 • 16. mosómasa 2012. január 18. 05:16
  „"A község nem vette át a munkát, de a kivitelezőnek nincs követelése." Eddig rendben is van , de a beépített anyag költségét ki állja? A falu? A pályázatban biztosan nem lehet 2x elszámolni .”
 • 15. nyuszi_1986 2012. január 16. 22:10
  „mindenkinek, azzal kellene foglalkoznia amihez ért, ha ért... és ott kellene azzal foglalkoznia, ahol volt és nem ahol most van.......”
 • 14. nyuszi_1986 2012. január 16. 22:02
  „Csak csatlakozni tudok icus711-hez! Vannak furcsa dolgok. Most mindenki nem tud semmiről vagy senki nem tud mindenről? Hol itt a törvényesség? Kinek kell ezt betartatnia? A testületi ülésen a bicikli tároló végett elhangzott, ezt az újságíró úr is meg tudja erősíteni, hogy a polgm.úr önállóan döntött állítólag a jegyző tudta nélkül. És mégsincs semmi következménye semminek, mert ez jól van így..... Érdekes, amit icus711 mondott, hogy egy cégszerű aláíráson rajta kellene lennie még egy valakinek a nevének..... Csak gonolkodjon el rajta mindenki....”
 • 13. icus711 2012. január 16. 21:44
  „Tisztelt Hozzászólók!A nagyéri példát mindenki ismeri,csak szembesíteni akarom a döntést hozókat,hogy Ők nem akarták a Nagyérről nyugdíjba vonult jegyzőt alkalmazni,ami érthető hiszen Pitvarosról járt át,és ott valósította meg azt ami Pitvarosnak is dicsőségére lett volna.Viszont alkalmaztak egy jegyzőt akinek még egy autót is adtak,hadd sporoljon az önkormányzat.Tehát autó van törvényesség hova lett,hiszen amikor a Pm megkötötte a szerződést a T.Képviselőtestület tudta nélkül,miért nem szólt,hogy az én nevemnek is szerepelnie illene a szerződésen,ha már az aláírás cégszerű,ha meg rajta van kiismeri a törvényt? Talán kedves Képviselők erről se feledkezzenek el! A végére egy magyar közmondás kerül tovább gondolásra, "alamuszi macska ......."”
 • 12. radotibor 2012. január 16. 11:20
  „Valóban nem kértem semmilyen dolgot a Bakos András újságírótól, a cikk megírásával kapcsolatban sem.
  A szünetet azért rendeltem el a testületi ülésen, mert a személyeskedés határán azt mondta a képviselő-társam, hogy nem hajlandó meghallgatni amit mondok, és folyamatosan közbekiabálva megszakította a mondanivalómat. Ezáltal megnehezítve a korrekt ülésvezetést és a jegyzőkönyvvezető munkáját, hiszen az ülésről jegyzőkönyvet kell vezetni. A szünetet követve jelentkezés után természetesen megadtam a szót az említett képviselő számára is.”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makoveczre emlékeznek

A Makó városképét meghatározó, nemrég elhunyt Makovecz Imre építészre emlékeznek munkatársai,… Tovább olvasom