Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Bronzmakettek a kiszombori téren

Kiszombor - Nem az eredetileg tervezett helyre, a rotunda elé, hanem a helytörténeti gyűjteménynek otthont adó épülethez kerültek Borsi Sándor szobrászművész apró bronzmakettjei. A ritkaságnak számító köztéri szoborkompozíció egyúttal turisztikai nevezetesség is lesz.
Eredetileg az Árpád-kori rotunda elé kerültek volna, de végül a helytörténeti gyűjtemény közelében, egy felújított parkban helyezték el Borsi Sándor szobrászművész bronzmakettjeit, amelyek nevezetes kiszombori épületeket, szobrokat ábrázolnak 150-szeres kicsinyítésben. Az apró, viaszveszejtéses technikával készült szobrokat – mint megírtuk – egy volt tanítványával, Görbe Adriennel együtt több mint egyéves munkával készítette el. Az volt a szándéka, hogy ezek révén még több érdeklődő figyelmét irányítsa a kiszombori műemlékekre – a mindössze 4300 lelkes község ugyanis páratlanul gazdag e tekintetben. Ráadásul a látássérülteknek is segítségére lehet az alkotásokkal: a bronzmaketteket megtapogatva elképzelhetik, milyen az épületek, szobrok alakja.

A makettek egyébként a falu 2 köztéri szobrát és 8 épületét – a rotundát, a tornyos kastélyt, a Rónay család több kúriáját és magtárakat – mutatják be, méghozzá eredeti állapotukban. Egy kőasztal lapjára kerültek, eredeti tájolással, és egy művészi igényű tábla is segíti a látogatót a tájékozódásban. Hasonló turistacsalogató épületszobrok az országban csupán néhány helyen láthatók. Borsi Sándor lapunknak azt mondta, jobban örült volna, ha az eredetileg tervezett helyszínen áll az alkotás, mert a rotunda Kiszombor legismertebb épülete, de a műemlékvédelmi szakhatóság ehhez nem adta hozzájárulását. Van azonban előnye is a mostani helyszínnek: ha az ember a kőasztalhoz áll, a megörökített épületekből ötöt eredetiben is láthat.

A különleges bronzmaketteket már átadás előtt is megcsodálják a helybeliek – háttérben az egyik megörökített épület, a Rónay-kúria. A szerző fotója
A különleges bronzmaketteket már átadás előtt is megcsodálják a helybeliek – háttérben az egyik megörökített épület, a Rónay-kúria. A szerző fotója

Vasárnap adják át

A különleges szoborkompozíciót vasárnap délelőtt fél 10-kor, az adventi szentmise után, a felújított helytörténeti gyűjteménnyel és a parkkal együtt adják át. A gyűjteménynek otthont adó épületet, mint Szegvári Ernőné polgármestertől megtudtuk, 26,5 millió forintból korszerűsítették, amelyhez az önkormányzat 21,3 milliós támogatást kapott. Az épülettel együtt az 1982 óta meglévő, az egykori
kiszombori mindennapokat bemutató hagyományőrző tárlat is megújult.

Olvasóink írták

 • 7. angika007 2010. november 27. 00:11
  „Én nem értem hogy miért a Halesziakkal van baj.
  Nem tudom hogy ki ölte meg a saját testvérét és NEM Haleszi volt az illető.
  Ennyit erről.”
 • 6. Tommyst 2010. november 25. 18:30
  „Csatlakozom az előttem szólókhoz: Reméljük, hogy legalább egy ideig megmarad. Okos ötlet lenne bevinni a múzeumba, tovább "élne" az alkotás. Így lehet, hogy meg sem tudom már nézni, pedig vasárnap megyek Zomborra.”
 • 5. dodó 2010. november 25. 11:43
  „"A ritkaságnak számító köztéri szoborkompozíció egyúttal turisztikai nevezetesség is lesz." - amíg a haleszi pógártársak észre nem veszik.”
 • 4. zoltanszabo 2010. november 25. 10:47
  „Vasárnap adják át ---ha még ott lessz. valami élelmes ,éjszaka el nem lopja. Remélem jól oda betonozták.”
 • 3. Süvöltö 2010. november 25. 10:45
  „Nagyon széo lehet”
 • 2. özgida 2010. november 25. 10:42
  „szépen hangzik, remélhetőleg értékként veszi a környezete.”
 • 1. szentmiki 2010. november 25. 08:57
  „Igazán szép,remélem megéri az avatást ,és nem "találja" meg valamelyik <svéd> addigra.Tényleg kár lenne érte!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pulitzer-ünnepség Makón

Makó - Ma délelőtt 11 órakor a Korona emeleti dísztermében adják át a Pulitzer Szülővárosának Díja… Tovább olvasom