Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Bűzre panaszkodnak a makóiak

Makó - Testületi ülésen is téma volt a svájci tulajdonú Givaudan makói üzeme felől időközönként érezhető orrfacsaró bűz. A polgármesternek, Farkas Éva Erzsébetnek a minap tett gyárlátogatáson azt ígérték, januárra megoldják a problémát.
„A Givaudan Hungary Kft.-nél tett látogatásunk alkalmával az ügyvezető tájékoztatott arról, hogy az üzemben belső méréseket folytattak, amelyek eredményeként megkezdték a bűzt okozó tényezők kiiktatását. A végleges eredményhez 2015 januárjában fognak elérni. Ezt követően a cég tájékoztatni fogja a lakosságot és az önkormányzatot is" – ezt a választ küldte a városháza, amikor azt kérdeztük: Farkas Éva Erzsébet polgármester tárgyalásain milyen eredmény született a gyár vezetőivel a napokban folytatott tárgyaláson a gyár felől időnként érezhető szag ügyében.

Az előzmény: az egy hónappal ezelőtti testületi ülésen Hadik György (Fidesz) ezt orrfacsarónak, gyomorforgatónak nevezte. A környéken lakók, akik a városatyát panaszaikkal megkeresték, azt gyanítják, a szag az üzemből jön. Hogy a probléma valós, azt több arrafelé élő megerősítette lapunknak. Kérték, nevüket ne írjuk le. A céget az ülés után kerestük, Karakas Mihály igazgató levelében azt írta: „Az említett kitételek nem tényeken, hanem vélelmezéseken alapuló, eleve elítélő, rendkívül negatív megfogalmazása nem fedi a valóságot, és rendkívül rossz fényben tünteti fel vállalatunkat."

Két éve adták át a makói üzemet. Fotó: Karnok Csaba
Két éve adták át a makói üzemet. Fotó: Karnok Csaba

A világ legnagyobb ízesítő- és illatanyaggyártója, a svájci tulajdonú Givaudan, amely összesen 40 országban 8900 embert foglalkoztat, 2012-ben avatta fel makói üzemét. Az ülésen ott volt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Makó parlamenti képviselője is, aki azt mondta, nem akar beleszólni a helyi testület ügyeibe, de szerinte érdemes volna megnézni, mit kap cserébe a város a kellemetlenségekért. Foglalkoztat-e a cég kellő számban helyieket, és vásárol-e alapanyagot a helyi gazdáktól? E kérdésekkel lapunk is foglalkozott. Karakas Mihály akkor azt nyilatkozta, nagyjából 400-an dolgoznak a gyárban, és háromnegyedük a makói térséghez tartozik – helyi beszállítóik viszont egyelőre nincsenek, mert itt nem termelnek az igényeiknek megfelelő terményeket.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szálláshelyet és tájházat alakítanak ki Csanádalbertin

Csanádalberti önkormányzata egy hajdani módos gazda házával együtt megvette az ott őrzött használati és dísztárgyakat is. Tovább olvasom