Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Cigányok ideje: fórum a szövetség ellen

Magyarcsanád - Nem tudott együtt dolgozni, most időközi választáson csap össze – egy-egy lista élén – a magyarcsanádi Graur Csaba és a szomszédos Apátfalván élő Károlyi Sándor.
A tavaly év végén feloszlott megyei cigány kisebbségi önkormányzatot újból meg kell választani, nyolcvan választó dönti el, hogy a két erős ember csapata közül melyik kerül többségbe.

Vasárnap megyei kisebbségi önkormányzati választás lesz 16 településen. A leendő testület kilenc főből áll. Összesen nyolcvan elektor – azaz: megválasztott kisebbségi önkormányzati képviselő – fogja leadni szavazatát két listára. Az egyiket a rendszerváltás óta ismert apátfalvi cigány politikus, a megyei közgyűlés polgári frakciójának tagja, Károlyi Sándor vezeti. A Magyarországi Cigányok Országos Fóruma vele együtt tizenegy jelöltet sorakoztatott föl. A Magyarországi Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetségének listája tizenkét fős, a vezető pedig a fiatal magyarcsanádi politikus, Graur Csaba.

Károlyi Sándor: Az önkormányzati testület vezetéséhez felkészült, tapasztalt, talpraesett emberre van szükség. Fotó: DM/DV

– Egy ilyen önkormányzati testület vezetéséhez felkészült, tapasztalt, talpraesett emberre van szükség – mondja Károlyi Sándor. – Nem megy úgy a munka, hogy nincs előterjesztés, mert ennél sokkal fontosabb dolgokban is pontosnak, hatékonynak kell lennünk.

Károlyi csapatában makói, vásárhelyi, szegedi politikusok is vannak. Graur Csaba is határozottan bízik abban: ők kapnak többséget. Az ő listáján is van vásárhelyi, de baksi, mindszenti és kisteleki jelölt is. – Az a fontos, hogy minden kisebbségi képviselő éljen a jogával, és elmenjen szavazni – mondja a fiatalember. Aki a Tisza–Maros Menti Romákért Egyesületet nevezi legfőbb bázisának, szerinte a roma politika a jövőben a civil szervezetekről fog szólni.

A két listavezető kapcsolatában nemcsak az az érdekes, hogy két, szinte egybeépült szomszédos településen élnek, de az is, hogy tavaly év végén lényegében kettejük konfliktusa vezetett odáig, hogy föloszlott az ősszel létrejött megyei cigány kisebbségi önkormányzat. Az elnök akkor Graur Csaba volt.

Olvasóink írták

 • 9. pilvax 2009. március 24. 14:24
  „Cigány ember levele a gádzsónak
  .
  "Kedves" Gádzsó!
  .
  Levelem azért íródik, mert a köztünk lévő helyzet már-már elviselhetetlenül feszültté vált.
  .
  Már nem tudlak szeretni téged. Már félni vagyok kénytelen tőled. Félteni a gyermekeim, családom, szeretteim életét.
  .
  Hogy a leveled tematikáját kövessem, én is kénytelen voltam ezt leírni.
  .
  Nekem csupán kérdéseim vannak hozzád. Kérdések, amikre soha nem kaptam választ, sem manapság, sem az alatt az alig ötszáz esztendőnyi időben, mióta együtt élünk ebben a hazában.
  .
  Számon kéred rajtam, a milliárdokat, melyeket havonta úgymond a számlámra utalsz.
  .
  Kérdezem, hogy ugyanaz az ember kéri-e számon ezt rajtam, rajtunk, aki egyetlen ügyes húzással több adót csal el a közösből, mint amennyit két-három több gyermekes éhező család kap támogatásként egy egész év alatt?
  .
  Az, aki elsíbolja az elképesztő nyomorban tengődő magyar, roma és bármely nemzetiségű családok elől a betevő falatot a korrupt, harácsoló tevékenységével?
  .
  Aki kilopja a szemét a romáknak az EU-tól és egyéb helyekről álságosan kicsikart integrációs pénzek elsikkasztásával?
  .
  Kérlek, ne ágálj ez ellen, hiszen ezt a tényt már az ÁSZ jelentése is bizonyítja!
  .
  És akkor ennek alapján nekem is meg kell állapítanom, hogy a magyarok tolvajnépség, hogy nem lehet rájuk bízni egy árva vasat sem, mert annak rögtön lába kél?
  .
  Köszönöm, hogy a gyermekeimet, ahogyan írod, "beerőlteted" az iskoláitokba, hogy tanulhassanak, szakmájuk legyen, hogy képesek legyenek az önellátásra. Igaz én úgy gondolom, hogy azok az iskolák nem a Ti iskoláitok, hanem a Mi iskoláink, azaz mindenkié. Az én gyermekeimé ugyanúgy, mint a tieidé.
  .
  Igaz, tapasztalom, hogy ez nem mindig van egészen így. Egyes iskolák ugyanis - valahogy a "magyar narancs" analógiájára - megvalósítják szép közös hazánkban a keresztényi felebarátság eszméjét.
  .
  Értsd úgy, hogy ez a fele a barátom, ennek a gyermekei járhatnak jó iskolákba, kaphatnak minőségi oktatást, a másik fele meg köszönje meg, hogy a kölke egyáltalán részesülhet a közoktatásból, hogy járhat lepusztult, eszköztelen intézményekbe, hogy külön ballagtatják őket, hogy lenézik és nap-nap után, folyamatosan megalázzák.
  .
  Legyenek hálásak, mert megvizsgálják a fejüket - persze csak az ő fejüket - ha tetvesség üti fel a fejét az iskolában.
  .
  Bár nem tudom, ahova nem járnak a gyermekeink és furamód mégis van tetűinvázió, akkor kinek a fejét tudják vizsgálni a "kedves" pedagógusok?
  .
  Köszönjék meg azok az átok purdék, hogy eredendően csökkent képességűnek, csökkent értékűnek tekintitek őket, hogy nem mehetnek azonos időben az ebédlőbe a többi gyermekkel, hogy külön épületbe kell járniuk, külön kapun át, nehogy érintkezésbe kerülhessenek a kiváltságosokkal - a nem cigányokkal, hogy külön osztályokba, külön iskolákba zárják őket a kényes orrotok elöl!
  .
  Igazad van, tanárt verni valóban elfogadhatatlan dolog. Hidd el, nem is úgy küldöm a gyermekemet iskolába, hogy "Na, ma addig haza ne gyere, míg egy tanárt jól képen nem vágtál!"
  .
  Csak kérdenélek, hogy a gyermekek verése, nyilvános megalázása, orkoknak és férgeknek nevezése, netán megrontása mennyire elfogadható számodra? Ha a történések okán mi tanárverő népek vagyunk a szemedben, akkor igaz az is, hogy a magyarok meg - különösen a tanárok és a papok - mások gyerekeit verők, pedofilok, megrontók?
  .
  Írod, hogy a különbségek óriásiak közöttünk. Bizony ez valóban így van. Bár sok-sok azonosság is található kedves Gádzsó!
  .
  Igen, mint jobbára minden olyan ember számára, akinek az ősei is hosszú nemzedékeken át nyomorban, nincstelenségben, kitaszítottságban léteztek, nagyon nagy vonzereje van számomra is a gazdagságnak, a vagyon által elnyerhető megbecsülésnek. Bizony ez külsőségekben is megnyilvánul, mint ahogy nálad is kedves Gádzsó! Csak kicsit más külsőségekben.
  .
  És bizony engem is irritál, hogy a gazdagságod eléréséhez szükséges utat nem tisztességgel kövezték ki.
  .
  Irritál, hogy jól szabott öltönyeidben, kulturáltnak ható, de velejéig romlott szavaiddal azokat kárhoztatod, akiket nem engedsz munkához jutni, mert a bőre színe miatt már fel sem veszed dolgozni őket, vagy jobb esetben is bejelentés nélkül, éhbérért dolgoztatsz. Akiket nem fizetsz ki tisztességesen az elvégzett munkák után, akiknek a gyerekeitől ellopod a betevőre valót az úgynevezett projekt cégeiddel, amelyekkel ugyan nem végzel semmi érdemi munkát, mégis több pénzt teszel zsebre, mint egy utcányi nyomorult talán egész élete alatt.
  .
  És irritál, hogy a romák integrációjára szánt pénzekből ellopott százmilliókból számla nélkül építtetsz kacsalábon forgó palotákat a sógorommal, a bátyámmal és egyéb rokonaimmal, testvéreimmel, hogy a Szabadság-hegyen álló villád nagyobb, mint a faluszéli cigánytelep házainak összessége.
  .
  Bánt, hogyha Te alkalmazol, napi tizenhat órát kell a lapát és csákány felett görnyedni, hogy emberi szállásnak alkalmatlan helyeken kell meghúznom magam éjszakára, és hogy a végén nem kapom meg a fizetésemet tőled.
  .
  Tudod jobb is, ha nem kell ilyen feltételekkel a rabszolgádnak lennem, és - ahogy írod - eltartasz, a soha be nem fizetett adódból!
  .
  Érdekes, hogy egyik mondatodban számon kéred rajtam a szegénységemet, a másikban fejemre olvasod dáriusi gazdagságomat, hogy egyszer kárhoztatsz a dologtalanság miatt, majd közlöd, hogy nem is dolgoztatnál velem.
  .
  Csak közbe vetett kérdésként tenném fel, ha nem volt soha köszönet abban a munkában, amit végzünk, végeztünk, akkor miért feketéllettek anno azok a vonatok, melyek a családapákat vitték hetekre távol a családjuktól, és miért látok ma is meglehetősen sok barna bőrű kétkezi munkást a korrupciós ügyeskedéseid miatt milliárdos többletköltséggel megvalósuló építkezéseken?
  .
  Talán bangladesi vendégunkások ők? Vagy, ahogy oly sokszor vágjátok oda röhögve, a "brazil gépsor", ami (sic) arra való, hogy az összes alantas munkát elvégezze a fensőbbséges és naplopó fehér melósok helyett?
  .
  És egy újabb kérdés hozzád, kedves gádzsó!
  .
  Ha ezek közül a bangladesiek közül valamelyik balesetet szenved, vagy meghal a munkában - mivel soha nem tartod be a munkavédelmi előírásokat és, ha ezt a rabszolgák szóvá teszik, hát addig tartott a munkahelyen a pályafutásuk - szóval, ha valamelyik bangladesi megsérül, vajon lesz biztosítása, vagy érdekes módon kiderül, hogy csak az egyik alvállalkozód alvállalkozójának a sógorához jött éppen látogatóba és engedély nélkül ment fel az - épp ott még nem biztonságossá tett - építkezési területre?
  .
  És akkor mindezek alapján azt kellene mondanom nekem is, kedves Gádzsó, nem elég, hogy gyermeket verő és megrontó, hazug, pedofil és tolvajnép vagytok, még gyalázatos rabszolgatartók is mellé?
  .
  Kikéred magadnak a jelzőt - rasszista - miközben olyan levelet írsz nekem, melyben az egész népemet szólítod meg és mindannyiónkról írsz általad igaznak vélt, de durván általánosító, valamennyiőnkre vonatkoztatott - éppen ebből fakadóan szükségszerűen hazug - lenéző és gyűlölettől sistergő egymás után rakott szavakat.
  .
  Hívhatjuk ezt bárminek, akár "angyali jótéteménynek" is, az eredménye akkor is ugyanaz. Gyűlölet, uszítás, a másik emberségének semmibe vétele.
  .
  De jó, nem mondom rád, hogy rasszista. Nem mondom, hogy fajgyűlölő. De sajnállak, mert kénytelen vagyok kimondani, hogy Embergyűlölő vagy.
  .
  Tudod kedves gádzsó, azt, hogy soha emberi méltóságomat, alapvető emberi jogaimat nem vetted figyelembe, hogy a létezésem minden pillanata szálka volt a szemedben, csak-csak elviseltem, megszoktam már valahogy. Azt azonban, hogy a saját hazugságaidtól megrészegülten aljasul az életemre törsz, már nem hagyhatom szó nélkül.
  .
  Ja, és végezetül annyit, hogy a tegnapi nap folyamán megint kiraboltak két bankot, elsikkasztottak hozzávetőleg úgy két-három milliárd forintot, kilakoltattak néhány eladósodott családot, elhajítottak pár Molotov-koktélt és egymásnak ugrasztottak vagy kilenc millió magyar állampolgárt. Súlyosbodik és egyre kezelhetetlenebbé válik a magyarbűnözés!
  .
  Nem kéne már valamit lépni ellene?
  .
  Üdvözlettel, egy Cigány!”
 • 8. max095 2009. február 21. 09:25
  „Magyar ember levele a Cigánynak!

  Kedves Cigány!
  Levelem azért íródik, mert a köztünk lévő ellentét már-már mérhetetlenné válik. Nem azért írok, hogy ezt tovább fokozzam. Azért írok, hogy értsük egymást végre. A nyílt beszéd szükségszerűen fog olyan mondatokat tartalmazni, melyekre ráfoghatjuk, hogy rasszista. De ne feledjük, te is rasszista vagy (ilyen alapon), ha magyarnak nevezel engem.
  Most az egyszer lássuk be, hogy komoly különbségek vannak közöttünk.
  Most az egyszer tartsuk ezt evidenciában, és ne a szavakon lovagoljunk.
  Nem szeretlek téged. (itt mégis beleírok, h Gyuszi kifejezetten nem szeret!)
  Miért ? Talán mert mások vagyunk ? Részben igen. Én törekszem a másságunkat a magam oldaláról kezelni. Segítelek. Milliárdokban mérhető az az összeg, amit havonta a számládra utalok. Te ebből annyit érzékelsz, hogy "rajta vammá a családi a kártyán". Ezért a pénzért nekem keményen meg kell dolgoznom. Hogy ne menjen ez így a végtelenségig, gyermekeidet csekély műveltsége és szellemi képességei ellenére beerőltetem iskolákba, hogy tanulhasson, szakmája legyen, és képessé váljon az önellátásra. Tanárt verni nem épp a hála megfelelő formája.
  Óriási különbségek vannak köztünk. Neked az ideálod a mérhetetlen gazdagság. Persze az ehhez vezető tisztességes út megtételére képtelen vagy. Engem pedig ezért irritál, amikor a gazdagság külső jegyeit magadon hordod. Meg vagy rakva arannyal, szép autód, krokodilbőr csizmád van. Palotában élsz. Te ezt úgy hívod, sukár. Én úgy, cifra nyomor.
  Nem vagyok irigy. Csak tudom, hogy az ehhez szükséges összegre hogyan tettél szert. Bűncselekményekkel (elveszed, amiért más megdolgozott), és a törvény által számodra nyitva hagyott kiskapukon (elveszed a közös asztalról anélkül, hogy bármit is tennél oda). Nem csak téged hibáztatlak ezért. Ezt neked valakik megengedik. Az én rovásomra. Törvényesen, vagy törvénytelenül, de elveszed azt, ami az enyém . Cserébe utálatot, fenyegetést, bántalmazást, erőszakot, halált kapok érte.
  Félnem kell tőled.
  Miért ? Munka... igen, ez gyakori magyarázat a szádból... Hogy a cigány nem kap munkát sehol. Igazad van. Nem adok neked munkát.
  Miért ? Nem azért, mert cigány vagy. Azért nem, mert nem értesz semmihez. Nem tanultál szakmát, vagy ha tanultál is, az elvégzett munkádban nincs köszönet. Gyakori kifejezés egy összecsapott, szakszerűtlen munkára a "cigánymunka" .
  Szerinted ennek miért pont ez a neve? Ha téged alkalmazlak esetenként, a végeredmény mindig ugyanaz. Bevételkiesés, sokszoros időbeni csúszás, elégtelen kivitelezés, munkaeszközök, alapanyagok eltűnése. Tehát nekem, munkáltatónak jobb, ha csak eltartalak az adómmal. Akkor legalább nem hátráltatsz. Az a szörnyű, hogy nem is törekszel rá, hogy változtass ezen. Acsarkodsz, rasszistázol, hisztizel, hogy milyen rossz neked.
  De nem akarsz kilépni a saját árnyékodból, pedig mindkettőnknek jobb lenne.
  Mind a ketten tudjuk nagyon jól, mi lenne a vége, ha magadra hagynálak. Nem lenne kit lehúzni szociális alapon, vagy bicskával. Rövid időn belül éhen halnál, vagy a saját mocskodba fulladnál bele. És barátom, nem sok időd van már. Lassan az összes cérnám elszakad. Minden nap elkövetsz valamit ellenem, még ha nincs is benne a híradóban.
  Rövidesen eljön az idő, amikor hirtelen megvonok tőled minden kedvezményt. Akkor aztán "romázhatsz", ahogyan jólesik.
  Szerintem ne akard ezt elérni. Jobb, ha megvagyunk békességben egymással. Mit várok tőled?
  1. Feltétlen tiszteletet, mert én vagyok a kenyérkeresőd.
  2. Erőszakmentességet, mert ha egyszer én visszacsapok a tesóimmal, az neked nagyon fájni fog... tudod, még mi vagyunk többen (már bocs, de úgy tudom, ezt a nyelvet beszéled).
  3. Törekvést az önellátásra. Tanulást, tanulni akarást, pontos munkavégzést . Ez a sikeredhez szükséges 20%. A maradék 80% legyen az én gondom, meg fogom oldani. Minden segítséget megkapsz.
  4. És végre fejezzük be ezt a rasszizmusról szóló ökörködést, hisz mind a ketten tudjuk jól, hogy nem a barna bőröd zavar engem.

  Baráti tisztelettel: A MAGYAR

  U.i.: Beszélni lehet, de a tettek minősítenek.”
 • 7. Skinhead2 2009. február 16. 17:47
  „Hol vannak azok a szép idők amikor skinhead bandák ezrei járkáltak magyarországon és eltaposták a kis gyerekeket terrorizáló üvöltöző idióta müveletlen paraszt kb 300 szóval rendelkező cigányokat heh? Ha igy megy tovább a romák nyernek és vége magyarországnak már igy is viszi a jó hirünket a qva győzike meg a többi paraszt mi lessz ha elszaporodik ez a senkiházi népség ?? Aki meg utálja a magyarokat annak üznem hogy ne akarjon velem találkozni mert megmutatom neki milyen kemény a magyarföld!”
 • 6. útálom a magyarokat 2008. szeptember 07. 18:26
  „Azt is mondjátok hogy ti miket csináltok, ne csak a cigányokat! Ti is ugyan úgy loptok, meg minden...És NE tegyétek egy akalap alá a cigányokat mert nem mind lop, csal stb...Ez felháborító...De ha egy cigány elé állnál akkor már nem lenne nagy szád...Akkor nem pofáznál...Tiszta analfabéták vagytok már bocsi!! Hajrá Sanyi!! Te vagy a legjobb, báttyám!”
 • 5. utálom a cigányokat 2008. április 14. 09:46
  „kurva anyjukat a mocskos cigányoknak. lopnak csalnak nem dolgoznak, segélyekért sorban állnak. Köztük is van normális ezt senki nem vitatja, a temetőben található ez a ritka fajta. HALOTT CIGÁNY A JÓ CIGÁNY!!!! A fasznak kell kirabolni a magyarokat? Valaki mondja már meg nekem mire jo ez! A saját mocskos fajtáját rabolja ki.”
 • 4. Én" 2008. március 25. 21:13
  „A rohat életben,meddig hadjuk 800ezer roma Terrorizáljon bennünket,9000000m embert!!! Megfélemlítik az elesetteket,nem akarnak integrálódni,miért is.Ingyen iskola,ingyen ház,stb-bi ez mind azért hogy Ők kiabálnak,veszekednek.Nem dolgoznak.Tisztelet a kivételnek"MI LETT BELŐLED MAGYARORSZÁG?! Emberek nehadjuk,TOVÁBB!!!!!!!!!!!!!”
 • 3. NO 2008. március 14. 18:46
  „Tanuljatok...ne a Tanárt verjétek...lopjatok...élősködjetek...a Magyarokon! Éljen MAGYARORSZÁG!!!”
 • 2. na de jó" 2008. február 23. 14:34
  „Hmmm. Vajon lessz a Cigánybálon valami érdekes? Kés-villa szamuráj kardon kívül?????????”
 • 1. péter g. 2008. február 11. 10:42
  „Kár volt vitázni annyit a "Félnek a romák..." cikken, most itt az új fórumlehetőség. Bíztam benne, hogy megfogadják egyik kedves hozzászólótársam javaslatát, és szentté avatják Pátfalvai Károlyit. Magára vessen , ha nem így történt, mert nem mutatta be a kért íratokat. Sebaj, talán Csanádi Graurral több szerencsénk lesz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jön a 38 milliárdos hőerőmű, ha a nép is úgy akarja

Csanádpalota - Csanádpalota és Pitvaros polgármestere is szívesen venné, ha községük mellé építené hőerőművét Hujber Ottó cége. Tovább olvasom