Délmagyar logó

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 18°C | 33°C Még több cikk.

Csapdába kerültek a Bérpalota lakói

Makó - Csapdában érzik magukat a makói Bérpalota lakói, mert a veszélyessé vált épület teljes körű felújításának 600 milliósra becsült költsége azzal együtt is meghaladja erejüket, hogy az önkormányzat ebből vállalná a tulajdoni hányadának megfelelő részt. Utánajártunk: pillanatnyilag nincs olyan pályázati forrás, ami a segítségükre lehetne.
Bár 1,1 millió forintból hamarosan elvégzik a az életveszély elhárítását célzó legsürgősebb munkákat a makói Bérpalotán, a további felújítás kérdéses.

Megírtuk: az 1920-as években emelt neobarokk épület falán az omlásveszélyre figyelmeztető plakátok jelentek meg, miután egy ablakdísz, majd egy régi reklámtábla egyik vascsöve is a járdára zuhant. A Bérpalota szemmel láthatóan nagyon rossz állapotban van, ezért is vált szükségessé legalább a lepotyogással fenyegető épületrészek leverése. Ez azonban csak átmeneti megoldást jelent, ráadásul nem javít az épület igencsak lepusztult küllemén. Amire pedig szükség volna, mert a Bérpalota igencsak frekventált helyen, a város főterén áll; közvetlen közelében egy-egy műemlék épület, a régi városháza és a Korona, mögötte a Hagymatikum Fürdő.

Az oidő kikezdte a gyönyörű épületet. A szerző felvétele
Az idő kikezdte a gyönyörű épületet.
A szerző felvétele
Utánajártunk: nincs sok remény arra, hogy ez az áldatlan helyzet megváltozik. Mint ismeretes, a teljes körű felújítás költségét szakemberek nagyjából 600 millió forintra becsülik – ezen kellene osztoznia az egyharmad részben tulajdonos önkormányzatnak (a lenti üzletek vannak városi tulajdonban), illetve a kétharmadot birtokló lakástulajdonosoknak. A lapunkat közülük korábban megkereső Silyéné Borsos Szilvia ezzel kapcsolatban úgy tájékoztatott, a lakók kétségbe vannak esve a rájuk eső költség nagysága miatt. A házban összesen 23 lakás van, többségük idős, ők biztosan nem tudják vállalni a 400 millióból rájuk fejenként eső hányadot – fogalmazott. Valamilyen külső segítségben reménykednek, például a várostól.

Mint a polgármesteri hivatalban megtudtuk, az önkormányzatnak valóban van egy pályázati alapja, amely az városkép szempontjából értékes ingatlanok felújítását hivatott segíteni, ez azonban évente mindössze 2 millió forint szétosztását teszi lehetővé. Idén például szét sem osztották a pénzt, teljes egészében arra a Csanád vezér tér és a József Attila utca sarkán lévő ingatlanra költötték, amelyet szecessziós virágindák díszítenek.

A városháza figyeli a központi pályázatokat, de pillanatnyilag nincs olyan, ami megoldást jelentene a Bérpalota gondjára. Ezt megerősítette Petvai Ferenc, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szegedi műemlék-felügyelője is. Hozzátette: korábban hirdettek meg ilyeneket, s bizonyára lesznek később is, uniós forrásból, és feltehetőleg az sem akadály, hogy az épület csak helyi védelem alatt áll – de hogy mikor írnak ki ilyen pályázatot, nem tudni.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. Francois 2012. december 06. 11:34
  „Mit vitatkozik ezen a polgármesteri hivatal, meg kell venni a lakásokat a tulajoktól és szállodát kell csinálni! Ma is 300 román túrista busz tovább ment mert nem volt üres szálló! :) Itt a lehetőség Búzáséknak! "az önkormányzatnak valóban van egy pályázati alapja, amely az városkép szempontjából értékes ingatlanok felújítását hivatott segíteni" ha jól tudom ezt nem mindég az kapta akit érintett volna! :)”
 • 27. xilinx 2012. december 06. 09:55
  „23. 3évesférfi 2012.12.05. 19:02
  "Úgy dörzsölitek a tenyereteket örömötökben, hogy meggyullad."

  Majd megnézem, ha ezek a "tulajdonosok" miatt lehulló tégla vagy egyéb agyonüti a gyerekedet vagy anyádat, akkor te mit és hogyan dörzsölsz....”
 • 26. 3évesférfi 2012. december 05. 20:52
  „24. 80sFan: Az igaz, legalább ez fűtsön.”
 • 25. Loafus 2012. december 05. 19:44
  „18!
  Ha nem igazán érted, hogy mitől exkluzív egy városközponti, nagy belmagasságú polgári lakás, akkor nem én vagyok
  az aki ezt el tudja neked magyarázni.”
 • 24. 80sFan 2012. december 05. 19:24
  „Jó is az ebben a hidegben.”
 • 23. 3évesférfi 2012. december 05. 19:02
  „Úgy dörzsölitek a tenyereteket örömötökben, hogy meggyullad.”
 • 22. 3évesférfi 2012. december 05. 19:01
  „Jó nagy a pofája itt minden irígy proletárnak.”
 • 21. xilinx 2012. december 05. 17:29
  „17. Iceflower 2012.12.04. 22:06

  Ez hihetetlen...
  Kit érdekel hogy x, 2x, vagy ln(x), vagy x^26?????? Ha x meg xy jellegű gondja van, akkor minek vette meg anno???? Tettek valamit, most tessék a következményeit viselni!
  Kuss ki onnan velük, ha nem hajlandók rendben tartani az ingatlanjukat!!!”
 • 20. papika56 2012. december 05. 14:38
  „T.18.
  Szerintem a 16 kommentelő arra gondol. hogy annó kik lakhattak abban a házban.
  Bér lakások voltak --az átkosban, és tényleg a város krémje lakott ott. Pl. a híres sebész dr Antal és családja, v. Keczer T . mint igazgató v. mint kultúrális miniszter ....Kovács Piroska újságíró stb.....
  A mai lakókat nem ismerem.”
 • 19. encian 2012. december 05. 14:34
  „80sFan!
  Teljesen egyetértek a véleményeddel! Mindannyian fizetjük az adó(kat) a városnak. Foglalkoztassanak több közmunkást, hogy ne csak a főtér és egyes utcák frontjai legyenek rendben tartva.
  Iceflower!
  A magánházaikat az emberek maguk építik, építtetik, építtették valamikor, akkor sem került kevés összegbe (30 évvel ezelőtt), míg a bérpalota lakásait a bérlők jóval olcsóbban megvásárolhatták, mint amibe egy magánház került. Mi sem örömünkben nyírjuk a füvet, söprögetjük a falevelet sokszor 15 zsákkal egy őszön, amit csak többszöri tételben, saját költségen tudjuk a szeméttelepre elvinni. A főtérről és a városba be és a városból kivezető "elit" utcákon zsákba szedik a közmunkások és a város elviszi. Amíg mi erre rengeteg időt fordítunk, napi szinten, addig a főtéri lakó elmegy egy fodrászhoz, vagy műkörmöshöz pl. A régóta használt csatornabekötés előnyéről meg ne is beszéljünk. Egy évben egy átlagos magánháznál minimum 3x kell szippantatni, ami jó esetben, számla nélkül is már tetemes összeg. A főtér előnye az is hogy 5-10 percnyi sétával minden főbb hely elérhető ügyintézés szempontjából (bankok, posta,stb.), míg a periférián lakók súlyos ezreket költenek benzinre, gázolajra (vagy épp kerékpárra ha ellopják azt), hogy eljussanak ezekre a helyekre.
  És igen, igaza van azoknak is akik azt mondják, hogy nem kellett volna eddig halasztani a renoválást, állagmegóvást kívülről sem, míg omladozni kezd a vakolat. Ha valami hibát veszünk észre, időben kezdjük orvosolni, nem hagyjuk hogy tovább romoljon.”
 • 18. Iceflower 2012. december 04. 22:13
  „Loafus!Nem igazán értem mi lehet benne az exkluzív és kiváltság,elmagyaráznád nekem a széleskörű tapasztalataid alapján?”
 • 17. Iceflower 2012. december 04. 22:06
  „Ennyi ésszel és rosszindulattal talán elmehetnétek képviselőnek, vagy esetleg az önkormányzatnál is kaphatnátok valami kreatív beosztást,ahol az agyhalál után fizetnek.Na mindegy.Tény: ha valamiről nincs fogalmad akkor arról ne írj,pláne baromságot ne.Még annyit fűznék hozzá,hogy a csodafürdő építése nagyban befolyásolta szerintem a bérpalota hulló dolgait.De ez az én véleményem persze,a lakók megcsináltatják a befizetett pénzükből.A 6-os amőba sorait olvasva pedig elgondolkodom,hogy vannak akik agy nélkül születnek.A lakók nem akarják 600 millióból felújítani ők megelégednének vakolás, festés, tetőfelújítás amit közös erővel el is lehetne érni.Erre jön valaki aki azt mondja,hogy műemlék 600 mill.Nem tudom ha bárki itt a hozzászólók közül ki akarná egy kicsit pofozni a házát,és közölnék,hogy az nem éppen úgy megy,hanem csak úgy lehet ,hogy az x milliót érő házadra rá kell költened 2 x et,nem elég az amit te kitaláltál,gondolom te is berágnál egy kicsit.Külön gratulálok a cikk elmés címéért.Nem a bérpalota lakói vannak csapdában hanem az egész ország.Holnap nézzétek meg az 51 milliós erdőt,gondoljatok abba,hogy 20 millió az egyszer már elkészült tér szétverése és helyreállítása,és ti azon háborogtok,hogy a bérpalota lakói nem akarnak 20 milliót rákölteni a lakásaikra.”
 • 16. Loafus 2012. december 04. 21:35
  „Mivel a teljeskörű felújítás kerül (szakértő szerint) 600 millába, így valószínűleg az új tölgyfaparketta és a konyhabútor is benne foglaltatik a faredőnycserével, fürdőszobával és kábelezéssel ésatöbbivel egyetemben.
  A Bérpalotában lakástulajdonnal rendelkezni exkluzív dolog, és ennek a kiváltságnak nyílvánvalóan költségei vannak
  amelyet be kell kalkulálni a kiadás rovatba.
  Felelősségteljes gondolkodású emberek mindig lehetőségeiken belül gondoskodnak magukról és környezetükről és nem mástól várják problémájuk megoldását.( itt most természetesen nem éhező és beteg emberekre gondolok)”
 • 15. Köfös 2012. december 04. 20:13
  „Köszönöm, hogy felhívtad figyelmem a számolási hibára..... A 600 Milla <moderálva>va kicsi összeg.... A generál kivitelezőnek alig marad hasza belőle..... Még 600- ra van szükség.... :)
  Ha figyelmesen olvastad volna mondanivalómat, rájöttél volna a pár dologra.... Én nem kutakodtam senki pénztárcájában.... mivel lakástakarékot nem kellet fizeniük a csatorna miatt, ők is tudtak volna kötni a lakásra és azt felhasználni a felújjításra.... De ha van ilyenjük akkor tárgytalan az észrevételem.... De ha nincs akkor a közös képviselő feladata lett volna lakógyüllésen felvetni.... Lassan Makóra is elér a paneltüzek sorozata, a közös képviselők könnyelműen adnak hozzájárulást az egyes lakások villanyóra autómata növelésére. Miközben a saját tulajdonú méretlen hálózatuk elavult és olykor életveszélyes.... A tűzvédelmi főkapcsoló jó pár lépcsőházban ki van kötve és nem lett kicseréltetve ami jogszabályba ütközik..... Vannak lépcsőházak ahol a lakók raktárnak használják a lépcsőfordulót ilyen a CsV tér 3 ahol tavaly és idén nyáron is bútorok voltak a lépcsőfordulóban, de nem festés miatt... Sorolhatnám végtelenségig hisz minden évben szinte minden lépcsőházban járok...(a munkám miatt)
  De télen várom én is nagy szeretettel a közmunkásokat járdatakarításra, ne nekem keljen reggel korábban kelni, hogy hólapátolás után idejében beérjek melózni.....”
 • 14. 80sFan 2012. december 04. 19:11
  „Én is fizetem az adót a városnak, akkor tessék előttem is eltakarítani a havat, söpörni a leveleket, lenyírni a füvet... meg a homlokzatot felújítani a város pénzéből. Köszönöm.”
 • 13. xilinx 2012. december 04. 16:36
  „12. papika56 2012.12.04. 16:04
  "...Skálával szembeni lakások árát azt tudom. a korábbi bérlők..megvehették a lakásokat --a napi piaci érték 10-15 % ért !!!"

  Korábban, más cikkeknél már leírtam a véleményemet. Nagyjából nyomdafestéket nem tűrő. Úgyis kimoderálnák...
  Most meg itt nyavajognak, hogy nincs pénzük felújításra és rájuk (+ az ártatlan járókelőkre) dől <moderálva>.”
 • 12. papika56 2012. december 04. 16:04
  „Igaz,hogy 30-40 éve semmit se költöttek a házra.Nem kellett volna megvárni míg így lepusztul. Mennyi közös költséget fizetnek ??
  Szerintem --bár nem vagyok szakember --állagmegóvásként elég volna oda pár milla .
  Akik megvették a korábban bérlőként éltek ott ? és az érték töredékért lettek tulajdonosai a lakásoknak. Ezt nem tudom konkrétan, de a Skálával szembeni lakások árát azt tudom. a korábbi bérlők..megvehették a lakásokat --a napi piaci érték 10-15 % ért !!!”
 • 11. vip007 2012. december 04. 15:02
  „7. asdiob 2012.12.04. 13:41
  9. Poslabény 2012.12.04. 14:22

  Van benne valami, amit mondotok!”
 • 10. kgb696 2012. december 04. 14:45
  „7 like!”
 • 9. Poslabény 2012. december 04. 14:22
  „Ja. Egyébként a tavalyi hóeséskor a bérpalota körüli járda akkor lett hótalanítva, amikor a közmunkások eltakarították. A lakókat nem nagyon érdekli, szintúgy a csipkesor!!!”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MNKSE: oda a veretlenség

Idei első vereségüket szenvedték el a makói női kézisek a Szarvas (3.) otthonában, az NB II. Dél- Keleti csoportjának 9. fordulójában.
Tovább olvasom