Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Elkezdték az öntözést Makón

Makó - A szokásosnál jó egy hónappal korábban indult az öntözés szezonja a Makó környéki földeken. A Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat idén 240 milliót szeretne fordítani a csatornahálózat korszerűsítésére.
Korán érkezett a meleg, ezért sok szántóföldön már most öntöznek Makó környékén, pedig ez a korábbi években csak május körül volt szokás. Locsolja földjei egy részét a makói Batik Vilmos is. Neki a lelei út mellett van 1993 óta kilenc hektárja, ami az úgynevezett Úttörő-csatornából kaphat vizet – igaz, a vízigény lekötésénél alkalmazkodnia kell a nagyobb földtulajdonosokhoz. Természetesen nem a teljes területet öntözi, csak a 2-3 hektárnyi intenzív kultúrát. Mások a petrezselymet – vagy ahogy errefelé mondják, a gyökeret – látják el vízzel, Batik Vilmos azonban a paprikát, de az állatok számára termesztett lucernát is locsolja.

Az öntözhető területek aránya egyébként országos összevetésben is kimagasló Makó és Hódmezővásárhely közös, 132 ezer hektáros térségében, azaz a megye harmadán. Itt csatornái révén a napokban küldöttgyűlést tartott Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási társulat látja el öntözővízzel a földeket, és a területből jelenleg 11 ezer hektár öntözhető, amiből nagyjából öt és fél ezret használnak ki a gazdák – tudtuk meg Balla Ivántól, a társulat ügyvezető igazgatójától. Az elmúlt két évbe 330 millió forintot költöttek a csatornák és különböző berendezések korszerűsítésére, például mederbélelésre a vízveszteség elkerülése miatt. Ennyi pénzt az országban sehol másutt nem fordítottak ilyen célra – mondta az ügyvezető. Idén 240 milliót szeretnének hasonló módon felhasználni, de pályázataikat még nem bírálták el. Mindez az összesen 600 kilométernyi csatornahálózat néhány százalékát érinti csupán. A vízelvezetők állapota egyébként jó.

30 ezer forint öntözésre

Bár Makón voltak olyan termelők, akik azt mondták, előfordult, hogy probléma volt az öntözővíz minőségével, Batik Vilmos eddig még nem tapasztalt ilyet. Tavaly összesen 30 ezer forintot költött öntözésre, és ezért 3000 köbméternyi mesterséges csapadékot kapott, ami az egész éves igényét fedezte. Hogy idén mennyi vízre lesz szüksége, még nem tudja, és az árat sem, mert azt áprilisban szokták megállapítani. A makói gazda szerint megéri öntözni, mert akinek megvan rá a lehetősége, előnyre tesz szert a termésbiztonságban. Igazán azonban akkor érné meg, ha nem jönne be az olcsó importáru – akkor még többen vállalnák, mert az árakban tudnák érvényesíteni a vízutánpótlás költségét.

Olvasóink írták

  • 1. napiszar 2009. április 16. 14:41
    „http://videa.hu/videok/vicces/vizes-vicc-ajwEKqEXh6T1cRvH”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csanádpalota kéri a rendőrőrsöt Pitvarostól

Csanádpalota - Ide szeretné átköltöztetni a polgármester, Kovács Sándor azt a rendőrőrsöt, amely most Pitvaroson működik. Érvei éppúgy vannak a költözés mellett, mint pitvarosi kollégájának, Dénes Lászlónak. Tovább olvasom