Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Enyhül Makón a belvízgond

Makó - Bár az egy hete rendezett makói belvízfórum után úgy tűnt, az érintett gazdák kevés segítséget fognak kapni a vízügyi szakemberektől, kellemesen csalódtak. Mi több, maguk is munkához látnak.
– A vízügyi szakembereknek köszönhetően máris érezhető a belvízhelyzet javulása a Makó környéki földeken – tájékoztatta lapunkat a makói agrárkamarai vezető, Nagy-György József, aki egy hete hívott össze fórumot az érintetteknek. Akkor megírtuk: a város környékén közel 10 ezer hektár állt víz alatt, vagy volt sáros annyira, hogy nem lehetett művelni. A kárt 2 milliárd forintra becsülik.

A fórumról, amelyen jó kétszázan vettek részt, sokan csalódottan távoztak. A földek művelői ugyanis azt kérték, sürgősen kezdjék meg a náddal, gyomnövényekkel benőtt csatornák kotrását, a vízügyi szakemberek viszont többnyire azt hangsúlyozták: a probléma oka a rendkívül sok idei eső, illetve többek között az, hogy a parcellákról el sem jut a felgyülemlett csapadék az egyébként alacsonyabb vízszintű elvezetőkbe. Nagy-György József most arról számolt be lapunknak: noha ebben csak reménykedtek, kéréseik alapján mégis megkezdődött a legfontosabb csatorna, a Békéssámson-apátfalvi megtisztítása a növényzettől; több gazda jelezte, hogy máris fogy földjeikről a víz.

Azt ugyanakkor Nagy-György József sem vitatja: a belvízprobléma annak is betudható, hogy az egyes parcellákról sok helyütt megoldatlan az elvezetés. Most a helyi gazdakör vezetőivel összefogva arra készül, hogy megbeszéljék, ezt a gondot hogyan lehetne összefogással megoldani. Példa is van rá: mint annak idején megírtuk, 3 évvel ezelőtt 34 gazdálkodó adott össze közel egymillió forintot, hektáronként 4000-et azért, hogy a rákosi határban lévő földjeikről egy 3 és fél kilométeres új gravitációs árokkal vezessék át a felgyülemlett vizet – éppen a Sámson-apátfalvi-csatornába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyes hulladékot vagy csak földet hordanak a nádasba?

Teherautók járnak a makói tejgyár mögötti nádasba, és oda hordják a járdaépítés után megmaradt veszélyes hulladékot – jelezte egy olvasónk. Tovább olvasom