Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Eper- és meggy- a szilvabor után

A klárafalvi Siket Sándor ötlete óriási sikert aratott: szilvabora olyan kapós lett, hogy már előállt az eperből, illetve meggyből készülő itallal is. Gyümölcsborait a szakma díjakkal jutalmazza, ötcsillagos szállodák versengenek érte.
Siket Sándor büszkeségeivel, a zamatos gyümölcsborokkal. A szerző felvétele
Siket Sándor büszkeségeivel, a zamatos gyümölcsborokkal. A szerző felvétele
Egy rangos hazai borversenyen tavaly különdíjat nyert a klárafalvi Siket Sándor szilvabora. Az exkluzív itallal bő egy esztendeje jelentkezett – mint megírtuk, az ötletet az adta, hogy a családnak Kiszombor határában, Prücskösön, a Maros árterében van egy gyümölcsöse szilvafákkal. Évtizedek óta borászkodik, Makón borozója és borpincéje is van, és sajátja mellett neves hazai termelők tájjellegű borait ajánlja szerte az országból. A szilvabor technológiájának kidolgozásával három évet töltött, majd épített egy kis családi borászati üzemet. Most, miután a lapunkban már bemutatott édes desszertbor sikert aratott, előállt két másikkal: az egyik eperből, a másik meggyből készül – valamennyit kézműves termékként, sorszámozva, dekoratív címkével ellátott palackban forgalmazzák.

Siket Sándor tulajdonképpen semmi különöset nem tett. Az ötlet másnak is eszébe juthatott volna, gyümölcsből sincs hiány a Maros mentén – igaz, a meggyet és az epret már nem maga termeszti, hanem vásárol-
ja alapanyagként. Hitt abban, amit kitalált, és rengeteg munkát fektetett bele. Most ott tart, hogy a családi vállalkozásba beszállt a két fia is; az egyik a borkészítést és az értékesítést, a másik a marketinget vállalta magára. A három klárafalvi gyümölcsborok pedig, amelyek együtt a Kontyos termékcsalád tagjai, már minden régióban ott vannak. Üzletek, borkereskedések árusítják, de amire Siket Sándor a legbüszkébb: felkerültek az 5 csillagos budapesti Hilton Szálló étlapjára. Azt ígéri, idén karácsonykor újabb gyümölcsborfajtával áll elő – hogy miből készíti, egyelőre titok.

Olvasóink írták

  • 1. mango1 2012. április 06. 08:57
    „én 3-éve füge-bort készitettem és most is olyan tiszta ,átlátszó mint a viz --2 dl üvegbe el tettem és kiváncsi vagyok meddig áll el---20 év múlva majd felbontjuk--”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rumini HagyMakón

Gyerekek a szereplői, az írói annak a nemrég elkészült 10 perces mesefilmnek, amely játékkal, zenével a város nevezetességeit is bemutatja. Pár nap alatt ötszázan nézték meg a legnépszerűbb videomegosztó oldalon. Tovább olvasom