Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Ezer tonna sóval várják Makón az igazi telet

Makó - Felkészült a télre a Magyar Közút Kht. 43-as főútvonalért is felelős makói üzemmérnöksége: a havazást, jegesedést nyolc járművel és ezer tonna sóval várják. Az ipari sót – idén először – sóoldattal keverve szórják majd, ami hatékonyabb, olcsóbb megoldás, és a környezettel is kíméletesebb.
Nagylaktól Szőregig összesen ötvenkét kilométernyi út járhatóságáról – és még néhány egyéb útról – gondoskodik télidőben a Magyar Közút Kht. dél-alföldi regionális főmérnöksége kötelékébe tartozó makói üzemmérnöksége. Bár errefelé még nem volt havazás, múlt szombat óta működik az ügyeleti szolgálat, így a hó vagy a jég nem érheti váratlanul az előrejelzéseket is figyelő szakembereket – mondja Mátó János, az üzemmérnökség első embere.

Szegeden csütörtök reggel már leesett az idei első hó. Fotó: Segesvári Csaba

Mi mindennel készültek fel a télre? Összesen nyolc járművel: hóekével kombinált sószórókat, egy hómaró kocsit, egy nehéz hóekét, egy jegesedés esetén praktikus grédert és egy rakodókocsit tudnak bevetni szükség esetén. A járművekhez tizenöt sofőr tartozik, akik hármas váltásban teljesítenek huszonnégy órás szolgálatot. Ezenkívül összesen ezer tonna ipari só pihen az üzemmérnökség Aradi utcai telephelyén. Ezt nem most szerezték be, tavalyról maradt, mert mint emlékezetes, jószerivel egyetlen alkalommal volt komolyabb havazás, így alig négy tonnát használtak fel az akkor megrendelt mennyiségből. A sót viszont idén először sóoldattal összekeverve szórják, annak köszönhetően, hogy a kocsikat az ehhez szükséges tartályokkal is felszerelték. Erre azért van szükség – magyarázza Mátó János –, mert az oldat nélküli sót az autók szinte pillanatok alatt az út szélére sodorják, és így jóval többet kellene belőle használni. Az új megoldás praktikusabb, olcsóbb, és a környezettel is kíméletesebb.

Makón is bevetésre készen vártnak a járművek. Fotó: Karnok Csaba

Azt, hogy kemény lesz-e a tél, egyelőre nehéz megjósolni. Mátó János azt mondja: negyven év alatt, amióta itt dolgozik, mindössze kétszer fordult elő, hogy olyan zordra fordult az idő, hogy a hadseregtől kellett segítséget kérni.

Olvasóink írták

  • 1. sith-u 2007. november 15. 10:13
    „És a "várakozásoknak" megfelelően meg is jött...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliós büntetéssel számolhatnak a makói illegális bontók

Makó - Makón és a környékén hivatalosan nem tárolhatók forgalomból kivont járművek – az egyik… Tovább olvasom