Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Feltárulnak a nyomvonal kincsei

Csongrád megye - Javában folyik annak a gazdag leletanyagnak a feldolgozása, amelyet az M43-as, illetve a Makót elkerülő út nyomvonalán találtak a szegedi Móra Ferenc Múzeum régészei. Az intézmény összesen 822 millió forintért szerződött a kutatásra, illetve a hozzá kapcsolódó későbbi munkákra.
Javában tart az M43-as, illetve a Makót elkerülő út nyomvonalán talált leletek feldolgozása a Móra Ferenc nevét viselő megyei múzeumban. A régészek és a velük együtt dolgozó szakemberek szűk egy évet töltöttek itt: 2008 júliusától 2009 májusáig dolgoztak, és összesen 297 ezer négyzetmétert tártak fel – összegzett lapunknak a munkálatokat vezető egyik régész, Balogh Csilla. A megyei múzeum öt csapattal dolgozott, mindegyikben 1 régész, 3 technikus és 10–45 fős kétkezi munkás tevékenykedett együtt – utóbbiak száma az aktuális feladatok függvényében változott. A 22 lelőhelyen fellelt kincsek 70 százalékát már restaurálták, leltározásuk pillanatnyilag 40 százalékon áll – a leletanyag darabszámra meghaladja a százezret.

Balogh Csilla szerint megérte a fáradságot mindaz, amit találtak, hiszen ezen a vidéken korábban ilyen nagy felületű feltárást senkinek nem volt módja végezni. A legértékesebb leletek között megemlített egy megbecsülhetetlen értékű, időszámításunk szerint II–III. századból származó ezüst horgonyfibulát, valamint a II. Rudolf korában vert, 150–200 ezer forintos értéket képviselő aranydukátot. Megtudtuk: a feldolgozással várhatóan ez év decemberében végeznek, jövőre pedig a Móra Ferenc Múzeum 2 erre kijelölt nagytermében megnyílik és 6 hónapig látható lesz az anyagból összeállított kiállítás is. Az első tudományos igényű, de laikusok számára is érdekes, igényes kivitelű bemutatókötet már meg is jelent, de ezt követik még hasonlók.

A kerete 822 millió

A kérdéses területen nem csak a Móra Ferenc Múzeum szakemberei dolgoztak, így az a 822 millió forint, amire az intézmény szerződött, nem az ásatás és a hozzá kapcsolódó munkák teljes költségvetése – mondta el lapunknak Medgyesi Konstantin, a múzeum sajtóreferense. Megtudtuk: ezért a múzeum nem csak a régészeti feltárást végezte el a terepen. További feladatuk a leletanyag feldolgozása, majd tárolása, valamint kiállítás és szakmai konferencia rendezése, különböző kiadványok megjelentetése is. A program 2011-ben zárul, akkorra folyik be a pénz utolsó részlete.

Olvasóink írták

  • 2. Pupets 2010. január 26. 18:22
    „Csak szeretném megkérdezni: kivel szerződött a múzeum?”
  • 1. sunyifigyelő 2010. január 26. 15:16
    „Hátha még az is feltárulna , ami egy két Pesti régiségkereskedő a zsebébe vándorolt ezekből a kincsekből, az érte kapott pénz meg a Szegedi Casinókba!:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10 év, 25 ország

Makó - 10 év alatt 25 országot járt be idegenvezetőként, és most elhozta szülővárosába, Makóra az… Tovább olvasom